Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INGEN VILA

2014-03-07

Onsdag.

Matte tog med hundarna på en skogspromenad. På väg ut i skogen passerade Matte Cockermattes tomt och just då kom en traktor på vägen. Matte drog sig in på infarten med hundarna, för att komma undan traktorn. Cockergänget välkomnade glatt rusande mot staketet och plötsligt befann sig Matte flygande rakt mot nätet. Allt gick väldigt fort. Matte gjorde åter en kraschlandning, men denna gång på gräs inte på betongplattor. Med en utsliten höft är man inte direkt snabbförflyttad och smidig. Matte landade givetvis på den onda höften, eftersom det är det benet som viker sig. Ont gjorde det och Matte var minst sagt förbannad. Såg en mörkbrun hund glatt hälsa på Cockertanterna och utgick ifrån att en ungdomligt okontrollerad Aili kastat sig fram i kopplets fulla längd och därmed fått Matte på fall.

Men svansen avslöjade hennes mamma. Modji kunde uppenbarligen inte motstå möjligheten att få närkontakt med Cockerfamiljen och deras matte är en klar favorit! Liggande i gräset var det inte jättelätt att uttrycka sina åsikter om Modjis uppförande, men Matte hoppas att det tydligt framgick vad hon tyckte om Modjis tjurrusning.

Skogspromenad blev det trots allt. I sakta mak och försiktigt. Aili fick vara lös och de vuxna hölls bakom Matte. Skogen får alltid Matte på bra humör och hemkomna igen var allt förlåtet.

På kvällen fick Lapsktanterna åka och träna med Husse och Matte tog med Aili på valpkursavslutning. Husse var nöjd med träningen och hundarnas arbete. Matte var mycket nöjd med Ailis utveckling under de fem kursveckorna. Från att första gången i koppel ha krälat och kravlat mellan stols och bordsben, slog hon sig nu till ro och låg helt avslappnat och iakttog sina kurskamrater. Från att ha kastat sig fram för att få hälsa på alla kurskompisarna och deras ägare, kunde Aili nu fokusera på Matte i stället.

Kvällens övning var hantering och ute på planen kollade instruktören öron och tänder. För Matte räckte inte det, utan två kurskompisar ombads lyfta Aili och bära henne ett stycke, för att sedan överlämna Aili till Matte. Det är vad Matte menar med hantering. Att lyfta och bära en fullvuxen hund som aldrig blivit van vid detta som valp, kan bli en smått omöjlig uppgift. Även med en småvuxen hund som sprattlar i panik för att komma loss och ner på marken igen. Aili är lyft ganska mycket och även buren. Men här fanns chansen att träna med för Aili mer okända människor.

Nästa uppgift för hundarna var aktivitetsbrädor av olika slag. Aili har testat den enklaste i uppsättningen hemma och den har tjänat ut som utmaning. Nu fick hon prova helt nya varianter och tog sig glatt an uppgiften. Hon var koncentrerad och metodisk och klurade snabbt ut hur hon skulle få fram godisbitarna. Matte gillade vad hon såg. En smart liten tjej. Bra på problemlösning.

Torsdag.

Matte och hundarna fick åter fara iväg till torpet direkt efter frukosten. Nu skulle sotaren komma och inspektera installationen av den söta lilla kaminen.

Solen sken, fåglarna kvittrade och det var vår i luften. Som Mattes far brukade säga i vårlig entusiasm: "Es ist unser in der Luft!" Saxat från studenttidningen (Tekniska Högskollan) Gåsblandaren. Sotaren anlände och även han uppskattade vårvädret. Han uppskattade också det arbete de två killarna utfört på tisdagen. Mycket duktiga killar och ett väl utfört arbete! Han uppskattade även den lilla söta kaminen och undrade var Matte fått tag i den. Hade aldrig sett en likadan. Sedan proveldade han och draget var bra och mysfaktorn hög! Att elda var inget som ingick i besiktningen, men han kunde bara inte motstå!

Hundarna hölls på tomten och kom in då och då och kollade vad som var på gång, när Matte sedan ställde i ordning efter arbetet. Inte var det mycket att städa, eftersom de två installatörerna tagit med allt skräp och dessutom hade dammsugit efter sig! Vilket inte var inräknat i offerten! Heder åt Åkersberga Vedspisar! Mattes jobb bestod mest i att anpassa möbleringen efter kaminen. Hemsk lukt uppstod vartefter de nya skorstensdelarna blev upphettade. Som när man byter avgassystem på bilen. Korsdrag i stugan vädrade snart ut lukten och värmen började sprida sig. Matte stängde till och kallade in hundarna för att inviga kaminen med en mugg kaffe och mysig samvaro kring den söta lilla kaminen. Hundarna hittade snabbt sina liggplatser och en trött Aili slocknade direkt. Stugan är anpassad för hundarna i hög grad med sköna liggplatser. Vilket de föreföll uppskatta.

Även denna dag tog Matte en tur ner till färjeläget. Men nu för att ta en fika nere vid stranden. Blåsigt var det, men soligt och isen hade gått upp. Torpet har nu blivit vad Matte hade hoppats. Kaminen var pricken över i. Ett hjärta i stugan. Matte firade.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)