Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SLÅTTER VID TORPET

2017-07-03

Modjidottern Adji har gjort ett godkänt anlagsprov för viltspår! Grattis "Proppen"! med matte!

Söndag.

Ännu mer än en vecka efter ögonoperationen har Matte dimsyn med stora och små sotflagor och annat skräp som simmar runt i ögat och stör synen. Vilket påverkar synen på båda ögonen. Vilket tröttar och irriterar. Matte skriver på som träning och ber om ursäkt för eventuella fel.

Lapskflocken for ut till Torpet där gräset vuxit en hel del sedan sist. En mycket torr period har avlösts av glädjande mycket välbehövligt regn och nu var det dags att ta med trimmern. Kanske inte så mycket för gräs som för lupiner! De brer ut sig och är mycket vackra, men fröställningarna skall bort! Så Husse ägnade sig åt detta slit. Matte kunde till sin förvåning konstatera att om inga möss invaderat besticklådorna under vintern, så hade stora möss använt dem som toalett nu! Både bajs och intokat kiss fanns det gott om. Skitäckligt bokstavligt talat! Inga spår av möss annostädes, annat än någon enstaka skit på köksgolvet och i skåpet under diskbänken - transithallen.

Stordiska blev det för Mattes del således. När Matte är i köket kan det vankas godis! Ett hopp som Násti höll vid liv och hon höll Matte sällskap där hon växlade mellan att stå i köket och gå ut genom köksdörren, för att blaska rent kökslådorna utomhus på en stor stubbe. Modji och Aili höll sig utomhus någonstans med någonting  för Matte okänt. Fårnätet runt tomten var kollat efter många mycket blåsiga dagar och nätet var intakt. Inga kullfallna träd eller nerramlade stora grenar, så ut från tomten kunde hundarna inte komma.

När Matte var klar i stugan greppade hon krattan och räfsade rent på gårdstunet. Vilket Násti iakttog mycket noga och hon visade sedan sin uppskattning genom att lägga sig mitt på den nyklippta gräsytan och rulla runt ett flertal gånger! Nyklippta gräsmattor förefallar attraktiva för de flesta hundar att rulla sig på.

Så småningom var det öppet och fint runt stugan och flocken tog paus på lillstugealtanen med fika. Solen sken och hundarna bredde ut sig i parasollskuggan. Ännu återstod en hel del krattande och nya tag togs. Nu var hundarna nöjda och drog sig in i stugan, där det drog rakt igenom och spetsgardinen fladdrade i blåsten! Härligt somrigt! Matte klippte ner valda delar av syrénhäcken för föryngring och Husse samlade ihop alla ihopkrattade högar.

Solen sjönk bakom skogen i väster och de många höga tallarna i backen bakom huset silade ljuset så vackert. Matte hade reservmat med till Násti för säkerhets skull, för att kunna muta en matfokuserad äldre dam. Men den fick bli kvar i köksskåpet, då det var läge att bryta upp och fixa middag åt alla hemmavid. Násti hann aldrig ge luft åt sina hungriga åsikter denna gång.

En sann idyll lämnades med röda stugor med vita knutar, nyslagna och nyklippta gräsytor, mognande smultron och blåbär! En lyx och en ynnest är det att kunna erbjuda hundarna vistelserna här.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)