Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DAGEN EFTER STORMEN

2020-02-11

Måndag.

Efter en natt med häftiga stormbyar som slet i stugan och dånade i Mattes sovrum med väggen rakt mot vinden, som fick fart längs dalsänkan, var Husse och Matte lite trötta. Regnet hade även smattrat hårt mot fönster och på plåttaket. Matte hade dessutom drabbats av den ena nysattacken efter den andra och nu rann nosen. För lite sova blev det och för tidigt bröt Lapskflocken nattvilan i fullmånens sken. . Även de två Lapska föreföll lite småtrötta. Många strömavbrott till följd av fallande träd hade inträffat runt om i trakten, men inte där Lapskflocken huserar denna gång.

Med en värmande brasa tänd och stakt kaffe inombords vaknade livsandarna lite sakta till liv. Det båste ännu hårt och vimpeln på flaggstången smattrade hårt där den pekade rakt ut mot norr. Regnskurar avslöste varandra under förmiddagen. Husse hade några ärenden att uträtta och gav sig iväg hemifrån. Matte nyste och snorade vidare och bestämde sig för att ta en inomhusdag för vila. Hundarna föreföll nöjda med att hålla sig i uterummet, där de hade koll på vad som hände kring stugan.

När Husse återvände till flocken hade vinden börjat lägga sig och regnet hade upphört, varför han tog en skogspromenad med hundarna. Matte upplevde ett visst hopp om att förkylningsaningen inte skulle bli mer än en aning. Nysningarna avtog och nosen rann inte så mycket. Det finns förkylningar light på typ ett dygn. Det har Matte upplevt tidigare. Många muggar kaffe sköljde ur systemet.

Lite nytta blev dock gjord under dagen och på nätet kan man få en hel del viktigt gjort på direkten, med inbokade datum. När kvällen kom hade Matte bokat in bilen för service och sig själv för passförnyelse. Nu återstår en besiktningstid också och Matte vägrar nytja ett företag med ett namn som skär i Mattes öron. Nysvenska i all ära, men "Besikta" är ett namn och en variant av ett ord Matte inte kan förlika sig med. Att besikta bilen och acceptera en husannons med ett besiktat hus har Matte svårt för. Det heter BESIKTIGA  tycker tanten.

Som även tycker att det ser knasigt ut när Lapsk Vallhund fortfarande beskrivs som "oansenlig" i en faktaruta.

Glädjande nyheter kom i mobilen vid läggdags. Den nyligen omplacerade ägarlösa unga katten har på några få dagar boat in sig och funnit sig till rätta i det nya hemmet, som tagit över ansvaret när den första matten inte finns längre. Att ta över ett djur som mist sin människa, är en god gärning, när man söker en fyrbent flockmedlem. Alla hundar som omplaceras är inte problemhundar! Inte sällan upplevs en hund som ett problem av den ene men inte av den andre. De är inte traumatiserade med stora rehabiliteringsbehov. Det finns många orsaker till att en hund kan behöva ett nytt hem. Ägarens svåra sjukdom eller död är en. Att skriva in i sitt testamente eller i ett tillägg hur man vill att det egna husdjuret skall bli omhändertaget när man själv är oförmögen, är en god gärning mot sin flockmedlem. Att sörja för sina husdjur likaväl som för sina efterlevande människor när man själv inte längre kan, får man inte glömma. Till sin hjälp har man en framtidsfulllmakt och ett testamente med tillägg.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)