Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÅRKÄNSLA

2024-02-18

Lördag.

Ännu en förbeställning var gjord på Brottbymacken och nu var det fina räkmackor som Matte och Husse har varit nöjda med tidigare. Toppen när det tillkommer lite lyx i utbudet här ute på vischan! Flocken for ner och hämtade och passade på att titta på hur måleriet fortskrider och den lilla caféhörnan börjar ta form. 

Solen hade kommit fram och många var ute och promenerade mitt på dagen, för första gången på länge. Isen på vägen luckrades upp till viss del och med broddar av något slag fungerade det fint att gå nu. Efter en lunchmacka i stugan gav sig flocken ut i govädret! Matte tog med hundarna på en längre promenad som mu var både rask och behaglig och med snökedjorna gick det nästan att gå som vore det barmark! Bra grepp i underlaget alltså. Det blev en hel del möten längs vägen, som var precis lika smal och trång som den senaste tiden. Vid ett möte måste Matte be sina hundar att kliva upp i plogvallen. De såg lite undrande ut, men gjorde som de blev ombedda.

Längs vägen var det flera fastigheter som fått problem med stora mängder smältvatten, som rann från berg och ner i källare och översvämmade tomter. Regnet som föll under ett dygn gjorde inte situationen bättre. Diken fylldes med vatten till bredden. Det var inte många plusgrader, endast två, men det räckte för snösmältning. Bakom den egna stugan ligger berget tätt inpå och hittills har dräneringen under den källarlösa stugan på plintar fungerat bra. Men man vet ju aldrig. Bäcken bidrar till att samla upp vatten, men slukar inte hur mycket som helst. Den forsar nu fram, dubbelt så bred som för en vecka sedan och Dima förundras över hur bred den blivit. I fjol missade han när han skulle hoppa över bäckfåran på våren, och han har inte försökt nu. 

Vid hemkomsten från promenaden tillät sig Matte och Husse att slappa i den bleka vintersolen, som stundtals skymdes av moln. Platsen vid söderväggen mot vedboden och snickarboden intill bäcken är ljuvlig för slappande! Bäcken porlade! Fåglarna kvittrade! Arlanda hade bytt bana och planen gick nu åter rakt över det egna reviret. Ibland tätt efter varandra. Ett jäkla oväsen. Flocken njöt av vårkänslan och Aili och Dima höll sig hos Matte och Husse. Liten video på Instagram.

Dagens utomhusvistelse avslutades med ett mindre godissök på tomten för hundarna, där mycket snö ligger kvar och de små godisbitarna försvinner och nosar måste till för att hitta dem. Födosök och nosework i praktiken. 

Vilken dag! Två guld och ett silver! Skidskyttarna har fått mycket skit men nu tog de medaljer! Sarah Sjöström tog sitt sjätte raka guld på femtio fjäril! Husse och Matte åt räkmackor framför brasan.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)