Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PENSIONÄR MED TIDSBRIST

2016-09-20

Ovanstående rubrik hade förefallit främmande för Matte för tjugo år sedan. Ännu inte fyllda femtio, heltidsarbetande och med ett mycket aktivt liv på fritiden samt vuxna barn. "När jag blir pensionär - då....."

Trodde man i sin enfald.

Men i likhet med många generationskamrater så känner Matte att nu räcker dygnets timmar liksom inte till ändå! Man är ju samma människa som för tjugo år sedan! Vilket man ju inte är. Men inuti känns det så. Allt tar bara längre tid. Man blir snabbare trött. Faaan åxå. Det var ju nu man skulle hinna göra allt det där man inte hann då. Ett annat problem är att det numera bara är måndagar och fredagar. Vecka efter vecka! Att en del aldrig tar undan julstjärnor och adventsstakar ur fönstren förefaller mer begripligt således. Man låter bara bli att tända dem under sommaren.

En viss panik upplever Matte, som liksom den yngre generationen har sin lista över vad som skall hinnas med innan döden inträffar. Samtidigt som allt fler av tidigare och yngre grannar kunnat återfinnas bland dödsannonserna. Att livet inte är för evigt blir allt mer påtagligt. I synnerhet denna sommar.

Nej, Matte har inte "dödsstädat" i stället för att sitta vid datorn och dela med sig av Lapskflockens liv under söndagen och måndagen. Hon har inte slängt alla sparade saker, braatthasaker, som samlats i skåp och lådor. Matte har utnyttjat den kvardröjande värmen till utevistelse i solen. En alldeles lagom temperatur har det varit för att jobba i trädgården. Inte för varmt och inte för kallt. Att jobba med tjocka kläder och vantar är tröttsamt. 

Matte har lekt retriver och klafsat runt i den gyttjiga bäcken för att rensa bort allt som frodats i den nästan vattentomma fåran. Iförd stövlar och diskhandskar innan flödet åter ökar med höstregnet. Detta jobb tär på ryggen och inte minst artrosfingrarna och handlederna. Drag och slit och riv har det blivit mycket av. Fingerfärdigheten vid tangentbordet desto mindre, med de allt stelare lederna. Aili har nyfiket kollat allt som Matte hivat upp på gräsmattekanten.

måndagen fick hundarna en långpromenad med många luktstopp och även lite lösspringande på en udde i sjön. Modji passade på att simma lite och Aili stod på klippan och hejade på. Så högljutt att Matte måste blanda sig i och tysta ner den upphetsade badkrukan. Násti iakttog och skakade på huvudet. Några timmar med hundarna ute i naturen en solig och skön dag. Väl värda att minnas!

Husse har spikat klart i uterummet och allmogelisterna blev en väldigt bra avslutning på pärlspontpanelen mot fönsterpartierna. Matte har gjort i ordning i uterummets entrédel, med nya och dyra "mirakeldörrmattor" som skall få hundarnas tassar supertorra och rena innan de går in genom ytterdörren. Enligt reklamen..... Hur som haver så uppskattades underlaget av alla de tre hundarna för att sitta på, när de på rad spejar ut genom glasdörrarna över omgivningen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)