Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILIS VALPAR PÅ YOUTUBE

2020-01-29

Tisdag.

I augusti hade det blivit bra fart på valpskaran i valphagen. En äventyrslekplats enligt vad Matte alltid har trott vara bra för valpar med spring i benen och nyfikenhet. För träning av koordination och balans och för mycket bus och lek som träning inför livet som hund.

Att denna äventyrslekplats även skulle bli en bra "potträning" ingick inte i planen, men smarta Lapska valpar såg möjligheterna! I hagen låg, som i alla valphagar här, en lastpall samt en uppochnervänd brödback med gallerbotten. Tillsammans med mycket annat att klättra på och över. Dessa valde några av valparna att använda som toalett! Man slapp bli våt och skitig om fötterna genom att trampa fel när det var fritt fall under rumpan. Smart tänkt!

Händelsevis råkade Matte filma när valparna lekte och en av dem gjorde ett avbrott för ett toabesök. Den nödige fick dock sällskap av sin syster som märkte vad som var på gång......  Den videon har Matte nu lagt ut på Youtube. Länk till denna video finns på startsidan, tillsammans med ytterligare två videosnuttar från valphagen med lekande valpar.

Klicka här så ser ni en "Lapsk skitvalp" direkt!

Mattes mobil är överfull med foton på valpar! Busande valpar och sovande valpar. Matte ville bevara allt utan att behålla någon valp. Bevara minnet och känslan och nu dyker härliga minnen upp när Matte går igenom alla foton. Känslan av stark oro och rädsla poppar också upp, när foton från Djursjukhuset dyker upp. Under en vecka var Matte rädd att förlora Aili. Som tur var hade hon starka och livsdugliga avkommor som inte påverkades av sin mammas tillstånd med stor viktförlust. De tog det de behövde och Matte kunde fokusera på deras mamma vad gällde maten. Dietkost i ett par veckor och som tur var gillade Aili ris, fisk och sedan kyckling. I små portioner många gånger dagligen. När man ser henne nu är det som om detta aldrig hänt. Märkligt var att trots viktförlust och infektion/inflammation hade Aili hela tiden en mycket fin och glänsande päls. En tik i normalhull och med god kondition har bättre förutsättningar vid en dräktighet än en med övervikt/undervikt och dålig grundkondition. Precis som hos oss människor. Aili mår bra och hennes barn mår bra. Gott så.

Under tisdagen föll det regn i olika intensiva skurar. Under ett uppehåll passade Husse på och tog en skogspromenad med hundarna. Matte flyttade stora stenar och byggde en avgränsning mellan ett stenparti och omgivande växtlighet. Några stackars tidiga krokusar blev trampade på huvudet tyvärr. Snart började det spridda duggregnet  åter övergå i regnande. Lapskflocken drog sig in i stugan och Matte jobbade vidare med det stora bildmaterialet som får Matte och Husse att le och minnas och tacksamheten är stor för foton som anländer på den nu halvårsgamla skaran! De går på kurser och de söker lite av varje och de spårar lite av varje och de "trixar och dansar" och samarbetar och busar och är så som Matte hade hoppats. De går i sina förläldrars fotspår.

Stort tack för att ni som nu har ansvar för Ailis valpar låter dem få ha så roligt tillsammans med er! 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)