Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNÖFALL-SNÖSKOTTNING-OM OCH OM IGEN

2022-11-22

Tisdag.

Snön föll oupphörligt från söndagen till måndagen. Blöt snö vräkte ner utan uppehåll. Blytung och genomblöt snö täckte allt och då alla träd och buskar ännu inte hunnit tappa alla löv/blad och hade stor lövmassa ännu, trycktes växtligheten platt mot marken. På radio uppmanade man alla som inte måste bege sig ut i trafiken att jobba hemifrån. Lastbilar blev i vanlig ordning stående i minsta motlut och blockerade därmed trafiken. En plogbil fick ett möte och kom ut för långt åt sidan och välte. Det gick bra för föraren.

Vägen utanför Lapskreviret hade plogats vid femtiden på morgonen och var redan vid åtta igensnöad. Husse tog med Aili på morgonpromenaden till brevlådan, gående i ett hjulspår utan någon förhoppning om att någon tidning skulle vara levererad. Det var tomt i lådan. Inte så konstigt. Efter morgonfikat begav sig Matte och Husse ut i snön som ännu föll, men inte längre i stora blöta och täckande blaffor. Varsin snöskyffel och åt varsitt håll. Aili valde uterummet för full koll utan blöt snö. Vid nio års ålder tyckte hon att morgonpromenaden fick räcka vad gällde pulsande i mycket djup snö. Det låg trettio centimeter kompakt snö på marken och annorstädes som bitvis måste flyttas undan. Det var bara att jobba på.

Efter att Husse hade skottat en smal gång till grinden och Matte hade skottat en smal gång till lillstugan, där vinterskor och vinterkläder förvaras  övergick Husse till att testa snöslungan. Det var tveksamt om den skulle klara av den tunga och blöta snön. Det gick väl så där. En granne behövde hjälp med att ta sig ut för att möta upp en taxi. Om den skulle kunna ta sig fram. En viktig sjukhusbehandling väntade under några dagar och allt måste göras för att detta skulle gå i lås. Husse körde snöslunga och Matte skottade trappen till ytterdörren hos grannen. Då gick snöslungan sönder. Den svalde en stor sten som den satte i halsen. Husse återgick till snöskyffel. Olika material i skyfflarna men lik förbaskat klibbade all snö fast på skyfflarna hela tiden. Hälften blev kvar vid varje tag med skyffeln och måste slås/ sparkas av. Husse skottade mödosamt rent framför sin bil. Båda bilarna stod fint skyddade i carporten men det fick räcka med att skotta rent för att få ut en av dem. Tanken var att ännu en granne skulle skottas fram . Åttio plus och boende på ett berg med branta trappor som försvunnit i all snö. Med en bil stående långt in på tomten. Det räckte inte orken till. 

Medan Husse jobbade vidare med skyffeln gick Matte runt med en käpp och slog bort snö från den övre delen av staketet, bestående av nät. Till marken nertyngda prydnadsbuskar fick Matte fram genom att med käppen lyfta de snötyngda grenarna. Växthustaket gick inte att få helt snöfritt men Matte fick bort en hel del. Bättre det än inget alls.

Efter flera timmars snöröjning hade snöandet upphört för stunden. Men ett löfte fanns om lika mycket till innan dagen var slut. Det var kaos i trafiken. Orange varning utfärdad. Strömavbrott på många ställen. Matte och Husse tog en macka och gick viloläge. Aili gick in i stugan men ville snart ut i uterummet igen.

Matte hade en tandläkartid som kändes viktig, då problem kvarstår efter bryggbyggande bland gaddarna. Gick det att ta sig dit? Vägen är smal och slingrig och går genom skogen. Det började snöa smått igen. Snöandet tilltog. Restiden planerades med dubbla normala tiden. Aili fick stanna hemma. Snöandet tilltog. Komna halvvägs var det som att köra i en mjölsäck. Snön vräkte ner och sikten var bara några meter. Att åka båda kändes tryggast. En del våghalsiga möten med bilister i full fart mitt i vägen blev det, men det gick bra. Det tog dubbelt så lång tid till Åkersberga och farten var bara fyrtio kilometer i timmen. Men till tandläkaren kom Matte och gjorde sedan Husse sällskap över en fika.

På hemvägen snöade det inte lika ymningt, men det snöade ännu. Aili tyckte att det var trevligt att få sällskap igen och tog en snabb sväng ut i snön för att gå på toa, innan hon åter slog sig till ro i uterummet . Hållande koll på Matte och Husse som fortsatte så som dagen inletts. Med en snöskyffel i händerna. Det hade under eftermiddagen fallit lika mycket snö till och det kompakta snötäcket var nu en halvmeter. Staketet måste inte bara befrias från snö det måste nu även lagas, då snön fått fästen att ge vika. Husse skottade smalt för gående till grind och lillstuga och brett framför sin bil. Matte befriade alla buskar och staketet från snö och lagade staketet. En bra pannlampa är bra att ha.

Sedan gjorde Husse kväll och Matte, som åter blivit kattvakt, tog sig fram genom snön där Husse fått snöfritt på förmiddagen. Trappan var åter igensnöad. Katterna välkomnade Matte, men var inte särskilt hungriga. De förser sig tyvärr nedanför fågelmatbordet i Lapskreviret. Ätande fröätarna.

Flocken var hungrig och en trött Matte fick fram mat på bordet och på golvet. Husse och Aili var nöjda. Matte var trött. Ryggen var svår att räta ut.

Snöandet hade upphört.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)