Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TILLBAKA TILL KROSSEN

2015-01-02

Efter att på torsdagen ha kunnat konstatera att vägarna i området fortfarande var såphala isgator, tog Lapskfamiljen bilen och stack till Hakungekrossen även denna dag för hundrastning/motion. Hur man än vrider på det så är Husse och Matte inte lika mjuka i kroppen som för tio år sedan och fallolyckor är inte sällan starten på äldre människors väg utför. En bruten lårbenshals, ett brutet bäcken, ett skadat knä. Hur går det för hundarna då? Inte så bra förmodligen. Matte har sett exempel på fallna gamlingar som aldrig riktigt kom tillbaka igen. En granne kom inte tillbaka alls. Hon dog efter en vecka på sjukhus. Den krassa verkligheten när man kommit upp i pensionsåldern. Kroppen vill inte alltid vad knoppen vill och ramlar man är det svårare att komma upp och man gör sig mycket mer illa. För hundarnas skull fegar Husse och Matte ur när det är såphalt ute. Inte ens Icebugs funkar alltid om isen är hård och blank. Att kunna låta hundarna springa fritt inom ett väl avgränsat område (höga bergväggar) är en klar tillgång. 

Det som på onsdagen var snötäckt och halkfritt, var nu isigt även här där fordon kört till snön och i svackor där vatten samlats. Intill kanterna gick det att promenera relativt obehindrat och hundarna sökte sig även upp på en lite flackare slänt med gräs. Husse och Matte siktade in sig på grovt grus som stack upp ur det isiga underlaget. Det blåste en mycket kraftig och isande kall vind, som i byarna fick Husse och Matte och tvingas spjärna emot för att inte tappa balansen!

Efter 40 minuters promenerande för Husse och Matte och travande för hundarna med enstaka stopp för nosande, dök en närboende hundägare upp i samma syfte. Hon släppte ut sin hundflock och de två flockarna var naturligtvis intressreade av varandra. Men här var det inte läge för lek på den hala isen och Lapskgänget styrdes om mot den egna bilen för hemfärd. Den andra hundflocken hann aldrig fram till Lapsktrion, som var hörsam och följde Husse och Matte fint.

All snö töade bort med fem plusgrader och kraftiga vindar. Hundarna valde själva att gå in och värma sig vid hemkomsten.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)