Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DET DÄR MED KAMPHUNDAR

2024-01-16

Ja, bara användandet av ordet "kamphund" får tydligen en del att gå i taket. Den senaste tiden har, på förekommen anledning, media rapporterat om kamphundar; vilket inte skett i positiva ordalag. Människor har angripits, även barn, av hundar som benämnts som kamphundar. Husse använde ordet på FB lokalt för att varna för en kamphund, med en ägare som föreföll påverkad av något, vid ett möte med Matte, Aili och Dima tidigare; varpå  några tjejer gick i taket och rasade mot användandet och kategoriserandet av ordet "kamphund". Inklusive långa försvarstal av den kategorin hundar - som var totalt missförstådd. De skrädde inte orden direkt. Möjligen fick man säga: "hund av kamphundtyp" - men ordvalet verkar vara väldigt känsligt för några. Oavsett så har den avsedda hundtypen använts i hundkamper. Såsom vissa raser använts för olika typer av jakt. Eller andra för vaktande av boskap. Några för vallande/fösande av renar. Andra för appoarterande av skjutna fåglar. Man får aldrig någonsin glömma vad en ras avlats för att användas till i människans tjänst. Vilka egenskaper som har setts som viktiga och som man därför eftersträvat i uppfödandet. Oavsett om det gällt seriösa uppfödare med kennelnamn eller enstaka tikägare som har parat sin hund för att få valpar. Inkluderat ägaren till en hund av kamphundtyp - med eller utan stamtavla.

En hundägare med hundar som presenteras som American Bully och korsning med nämnda ras, tränade att skällande attackera staketet runt tomten när någon passerar,  bör ha förståelse för att förbipasserande har svårt att tro att dessa hundar är jättesnälla och älskar andra hundar. När man förklarar att man känner sig hotad och vill att hundarna skall vara avskräckande kan det vara svårt för förbipasserande att bortse från att hundarna kan komma ut på vägen; framför allt när grinden står på glänt och hundarna har hundlucka.

I området finns ett flertal hundar av kamphundtyp i olika storlekar. Två av dem, gemensam ägare, har varit involverade i ett anfall och slagsmål med en annan hundägares hund av annan hundtyp. Ett slagsmål som i slutändan ledde till avlivning av barmhärtighetsskäl. De fysiska skadorna läkte efter lång tid. Inte de psykiska.

Hundar av kamphundtyp finns överallt. En del med kompetenta och förståndiga ägare. Dock inte alla. Vissa skaffar denna typ av hund för att kunna plocka fram kamplusten i dem. Man anser sig behöva en livvakt. Alla hundar kan bli farliga med fel ägare. För vissa raser går det lättare och fortare. De flesta raser har en tröskel och varnar. Inte alla. Inte hundar av kamphundtyp.

På måndagens promenad passerade Matte ett av reviren med hundar av kamphundtyp. Någon skällde inomhus. Grinden stod oväntat på glänt. Hundarna har hundlucka. Dima stannade och lyssnade. Matte skyndade förbi. Trots snömodd, uppförsbacke och gammal kärring gick det rätt fort uppför. Puh.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)