Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

USLA VAKTHUNDAR.../ LÄSGLASÖGON FÖR HUNDAR?

2020-08-10

Lördag.

Matte och hundarna var uppe tidigt, kring sex efter en för varm natt. Vid sjusnåret låg hundarna i uterummet mot husets framsida, försett med skjutbara glasdörrar och många fönster. Matte satt i rummet innanför, med fönster ut mot hundarna och skrev på datorn.

Plötsligt larmade hundarna. Matte tittade ut och såg ingenting. Matte gick ut i uterummet och såg vad hundarna såg. En mörkklädd kille med keps försvann runt hörnet och bort mot grinden?! "Vad i...." tänkte Matte och rusade ut i morgonrocken. Då först upptäckte Matte den gröna slambilen stående utanför på vägen och nästan helt dold av tomtens numera lummiga och inbäddande grönska. Den efterlängtade slambilen, försenad i flera veckor.

Det visade sig att vid det laget hade killen gått runt på tomten ett bra tag i sitt letande efter slambrunnen, skyltad med röd skylt vid husets gavel, men en slambrunn pimpad av förre ägaren till en mycket liten och låg "stuga", i stället för ett rör med plastlock. Killen var på första besöket i området och hittade helt allmänt lite dåligt. Han hade således haft den stora bilen med motorn igång stående framför carporten inom syn- och hörhåll för hundarna. Han hade gått in genom grinden, passerat framför ytterdörren och inte förrän han var på väg att ge upp och fara därifrån larmade Modji och Aili i kör.

Modji och Aili hade ätit frukost tidigt och sedan somnat om i det behagligt svalare uterummet efter en alldeles för vam natt i sovrummet. Nu sov de djupt och var inte alls i tjänst som larmande vakthundar uppenbarligen. 

En del trädgårdspyssel blev det i skuggiga lägen och rätt mycket slappande mellan varven under dagen. 29 grader är för varmt tycker Matte. Modji och Aili fick ha sina kylvästar på sig och det märks tydligt att de gillar dessa! Aili som är helt urfälld och väldigt lik en Kelpie var tvungen att lägga sig i solen när hon fick på sig den kylande västen! Men där blev hon inte kvar så länge. Att gräva en grop i gruset under Mattes bastanta gamla trädgårdsstol var nog ett bättre val.

Söndagen började på tok för tidigt - men inte så tokigt, med att Matte vaknade klockan 3. För varmt var det i sovrummet och Matte var klarvaken med en insikt vad gällde Modji. Något hade dykt upp i sömnen under en dröm. Mate är impregnerad med hundträningsrelaterade frågor tydligen.

Modji har haft svårt att träffa det lilla locket rakt på med tassen, i träningen av tass-target. Hon har haft svårt att träffa rakt på den lilla gula kulan på targetstickan vid träning av nos-target. Hon har haft viljan! Men det har blivit oexakt och Matte har orättvist tänkt att Modji varit slarvig och inte tillräckligt noga tittat efter var föremålen har befunnit sig. Nu vaknade Matte mitt i natten med en insikt. Beaktat att Modji numera aldrig lyckas fånga kastade godisar från vare sig figgar högt placerade eller från Matte hemma är det Modjis syn som är problemet. Inte att hon slarvar och är oprecis. Hon ser att man kastar men fångar bredvid.  Åldersförändringar i synen som inte hänger ihop med synskärpan. Som inte märks alls vad gäller att se på långt håll. Modji ser utmärkt på långt håll. Men hon har tydligen svårt att exakt placera väldigt små föremål på nära håll! Modji är mogen för läsglasögon! 

Nu gick Mattes uppfinnarhjärna igång - klockan tre på natten....  Hur skulle Matte lösa detta? Modji ville så gärna träffa rätt med både tass och nos och förstod inte att det blev fel när bara klorna låg på locket eller sidan av nosen träffade kulan. Hon såg en sak på håll och sedan blev det fel på nära håll. Matte kom snabbt på en tänkbar lösning och var snubblande nära att kliva ur sängen och fixa till detta problem åt Modji. När klockan var 03.30. Men avstod och somnade tydligen om så småningom. Upp steg flocken sedan samtidigt vid mer lämpliga sjutiden. Sovmorgon för Matte.

Nu måste Matte genast testa sin teori! Det lilla blå locket måste fästas på något mycket mindre för att kunna stå stadigt, där locket framträdde betydligt mer avgränsat än på den stora stenplattan. Ett litet fundament fixerat på annat sätt testades. En hemgjord targetsticka med större "målföremål" fixades. Matte använde sig av en grillpinne med ett lock från en mjölkkartong invirat i gul tejp och fasttejpat vid pinnen. I stället för en gul liten kula.

Modji fick testa och Matte jublade! Det funkade och Modji gjorde rätt och kunde få belöning! Hon träffade rakt på nu och bevisligen var det ett synproblem där några läsglasögon inte kunde fixas, utan verkligheten måste anpassas till hundens ålder och förmåga. 

På kvällen hade Matte riggat de båda targetövningarna så att de skulle kunna filmas och nu utförde Modji dem båda direkt med lyckat och presenterbart resultat. Som Matte lyckades filma själv under utförandet.

"Att sova på saken" är bevisligen bra. När man vaknar med en insikt och får till det i slutändan. Att Matte själv ännu klarar sig utan läsglasögon kan ha orsakat att Matte inte tidigare insåg den 11½-åriga Modjis behov av läsglasögon. För att se bra på nära håll.

Antal kommentarer: 3

2020-08-10 13:41:43 - Anneli med LVH

Men du är väl en riktig klokgumma du Om bara Modji och Aili visste vilken tur de haft som får bo i er flock!

2020-08-12 07:24:14 - Eva

Du är så uppfinningsrik och duktig ned att lära och förstå hundarna. I tricks är det viktigt att man anpassar tricksrn till hunden. Det gör du verkligen bra. En äldre hund, precis som vi människor när vi blir äldre, får exempelvis sämre syn, men vill ändå vara med och vara aktiv. Sämre syn är dessutom naturligt för både äldre människor och hundar och något som i stort sett alla får. Problemet är att alla inte erkänner det och i synnerhet på sin hund. Som jag alltid sagt du är bara bäst och bryr dej om dina hundar och förstår dem.(heart). Modji och Aili är verkligt lyckligt lottade som ingår i din grupp.(inlove). Tack för att du värnar om rasen och hundar i allmänhet (heart)(star)

2020-08-12 07:55:19 - Marianne

TACK! Vad mer kan jag säga! (inlove)(flower)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)