Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUR FÖRSVARAR MAN SINA HUNDAR BÄST?

2024-09-15

Följande inlägg dök upp i flödet i dag:

På tre veckor har jag och min doggo blivit påsprungna av tre olika hundar. Två av dem var hundar som gick in för att typ döda (vilket de inte hade någon möjlighet till då båda var mer än tre ggr mindre än min hund), en var ”bara” stor, ung och glad, vilket inte min hund är. En hade koppel på, två av ägarna bad om ursäkt flera ggr. Jag tänker inte säga vilka hundar det gäller för det är egentligen helt irrelevant och olyckor händer.
Igår kom en hund rusande från en sidogata och flög verkligen rakt på min hund. Min hund vill naturligtvis försvara sig vilket han inte får möjlighet till eftersom jag lyfter halva honom i handtaget på hans sele. Jag vrålar som en jävla älg, försöker greppa den andra hunden, som är betydligt närmare markhöjd än min. Jag försöker till och med sparka undan hunden vilket är något jag helst undviker. Tillslut får jag tag på den andra hunden, åker ner på knä, försöker dra isär dem och hamnar liggande på rygg med en hund i vardera hand som en Jesus på korset med armarna utsträckta. Mitt på vägen. I kurvan efter fotbollsplanen där man förvisso ska köra 30km/h men ja, vi vet alla hur det är med den saken ibland. Dock lugnar hundarna sig och det finns inte en chans i helvetet att jag lyckas ta mig upp från den positionen utan att de flyger på varandra igen. Så där ligger jag kvar på vägen och väntar tills ägaren kommer.
Min hund är helt nedslemmad av bett men inget har gått igenom, även den andra hunden är oskadd när jag kollar igenom den. Så, ingen av de tre gångerna blev någon skadad, även om jag som reumatiker inte är riktigt nöjd med dansandet runt, lyftandet eller det hastiga besöket med marken, MEN: min hund och jag kämpar så med hundmöten i koppel, samtliga ggr har han varit kopplad medan den andra hunden kunnat röra sig fritt hela fighten vilket resulterar i att vår träning inte direkt gått åt rätt håll. Vid de regelrätta slagsmålen har min hund varit störst och starkast utan tvekan vilket gör att han i dessa fall mycket väl hade kunnat skada den andra hunden illa om jag inte lyft hans överkropp i selen, och även om din hund bara vill hälsa och är glad så är inte min det, och min hund ska inte bli tvingad att bita nån när det kan undvikas.
Så snälla snälla folk: ha koppel på din hund. För din egen hunds skull om inte annat. Som sagt: olyckor händer men ett koppel är sjukt mycket billigare än vad ett veterinärbesök är, särskilt om det inkluderar bit- eller ruskskador. Mitt arsel uppskattar också att slippa gatubekantskapen så där dagen efter.
 
Vad händer om Matte med två höftproteser råkar ut för detsamma? Antalet hundar som vistas okopplade på vägarna i området har ökat. Dima och Aili har blivit attackerade av hund av "kamphundtyp" som rusat ut från en tomt. Hade Dimas koppel inte dragit åt i ljumskarna på den anfallande hunden så hade Matte dragits omkull. Ett fall i det läget kan innebära början till slutet. På riktigt. Inte bara för den attackerade hunden, utan även för den okulldragna koppelhållaren. Risken tilltar med åren och även äldre borde få gå ut med sina hundar utan fallrisk, på grund av hundattacker från lösa och okontrollerade hundar.
 
Hur försvarar man bäst sig och sina hundar, när man är ute på promenad med sina egna hundar kopplade?
 
 

 

 

Antal kommentarer: 2

2024-09-15 15:58:15 - Christina , christina.mikkelsencm@gmail.com

Ja hur försvarar man sin hund? Har man en 6-kiloshund som jag har är man alltid orolig när det kommer en större lös hund.
Vi har tyvärr varit med om en del tillbud vilket gjort min hund osäker vid möten av vissa större hundar. Vid alla tillbud har min hund varit i koppel.
Christina

2024-09-17 09:59:44 - Marianne

En kompis med en mycket stor hund - en Boerboel, fick sin hund så svårt skadad fyskiskt av två "bullhundar"(hundar av kamphundtyp) att den nätt och jämt överlevde. Mentalt blev den så förstörd av detta överfall att den inte alls mådde bra i fortsättningen och det slutade med att den fick somna in. Just nu går jag med käpp på hundpromenaderna.Vore det inte för risken att möta lösa hundar skulle jag lämna käppen hemma trots ett lite instabilt knä. Jag kan behöva stöd vid en hundattack och jag kan behöva försvara mina hundar och därmed mig. Så en käpp kanske är bra för alla när man går på hundpromenad. I övrigt har jag Dog Defense Spray i fickan. Vilket inte kommer att hjälpa mot en blockerad hund. Pepparspray förslog någon nyligen. Ett internationellt problem har jag förstått från Instagram. Hundattacker är inte ovanliga. Allt för många olämpliga hundägare är en orsak. En annan är en annan typ av hundar nuförtiden.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)