Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FJÄRRSTYRD AILI

2016-03-18

Torsdag.

Den tillfälliga vårvärmen var i avtagande. Molnen jagade över himlen i den under dagen tilltagande och allt kallare vinden. Matte gav sig ut på en timslång rask promenad med hundarna mitt på dagen. Här gällde det att passa på! Från växlande molnighet övergick vädret snabbt till att bli molningt. Aili är till och från försedd med sitt multihalsband som Matte kan styra med fjärrkontroll gömd i fickan. Värt varenda dyrbar krona! Här kan Matte välja på tre olika sätt hur hon vill påpeka för Aili hur hon skall uppföra sig, för att uppträda som en väluppfostrad individ. Mer eller mindre tydligt och anpassat efter olika situationer, samt för Aili oförutsägbart.

Promenaden ledde förbi den ännu inte årsgamla nyinflyttade Schäfertiken med kunnig ägare. Ett staket tillåter nu L. att vistas ute på tomten och oftast är hennes ägare i närheten. L. har börjat rusa till staketet för att skälla ut förbipasserande, vilket henes ägare inte gillar. Inte heller Lapskflocken, då staketet är mycket nära vägen och består av fårnät. Första gången detta skedde var både Matte och Lapskflocken helt oförberedda och de tre Lapska i slaka koppel reagerade kollektivt genom att i grupp ge den unga Schäfern svar på tal. Rejält! Matte hade svårt att hala in och få tyst på sin gastande trio. Men lyckades när L. kallats in med några visslingar.

Nästa gång det begav sig var Matte förberedd och hade försett Aili med multihalsband för tydliggörande av vilka regler som gäller. L. kan inte komma ut på vägen! Det finns ingen anledning att gå i svaromål! Unga gastande och osäkra hundar skall ignoreras och en ung och aningen osäker Aili skall hålla käften och inte dra med sig sin mor och mormor. De klarar ju galant av den vrålskällande Hoffen bakom staket och tät häck lite tidigare på vägen. När nu L. kom farande fram till hörnet på tomten och gapade mot Lapsktrion hann Aili knappt säga "BU", förrän både hon och de övriga två tätt intill fick en citrondusch av Matte. Knäpptyst blev det och L. lydde på visslingarna. 

Vid torsdagens passage kortade Matte in de tre kopplen och drog sig till den motsatta sidan av vägen, för att inte pressa den unga Schäfern i onödan. Lapsktrion nådde inte längre än till mitten av den smala grusvägen. L. kom rusande ner till stakethörnan och gick igång ordentligt med sitt skällande. Matte var beredd med fjärrkontrollen i högerfickan (bra ficka som av hävd innehåller godis!) De tre Lapska tittade lite förstrött på den skällande hunden strax intill, ignorerade henne och traskade vidare knäpp tysta. L. lämnade staketet och stack till sin ägare. Aili var helt oberörd och signalerade inte osäkerhet till sin mor och mormor som därför inte beövde stötta familjens minsting. 

I övrigt använder Matte multihalsbandet ganska omväxlande. det sitter inte alltid på! Vid hundmöten  låter Matte halsbandet pipa till två gånger, vilket betyder godis - skvallerträning. Skulle Aili sedan skälla till kommer en minidusch. Vid mer skällande blir det stora citronduschen. Mötande hundar uppträder ju väldigt olika, skickar varierande signaler. Hemma på tomten har Aili på sig detta halsband ibland. Hon får inte skälla på djur utanför tomten! Vare sig hundar, rådjur, eller katter, vilka förekommer som vardagsinslag i livet kring Lapsktomten. Den närmaste grannens katt är en källa till frustration för Aili, som är familjens enda hund som inte vuxit upp med en katt. Han kan sitta på sin sida av staketet och passa på sork och Aili tänker nog att han sitter där för att reta henne! Hon har slutat skälla på honom med hjälp av några citronduschar. Nu kan hon i stället yla när han passerar på vägen. "Jag skäller inte Matte!"

Kombinationen av dessa tre sätt att påverka Aili och med ljudet även de övriga hundarna positivt, har visat sig vara ett väldigt smidigt och tydligt sätt att påverka för ett gott uppförande. När de gruppskäller tätt intill varandra i koppel eller vid staketet fungerar citronduschen lik för alla. Som träning har Aili fått vara ute på tomten ensam, med Matte bakom fönstret i stugan. När Aili har skällt vid staketet har hon fått en oväntad liten citrondusch, vilket fått hene att själv välja att lämna staketet för att återvända till de andra hundarna på glasverandan. Matte har använt detta halsband för att träna in ett "tystkommando" och äntligen ser det ut att fungera på ett för Aili tydligt sätt. Vilket gör att samtliga hundar både respekterar ett tystkommando samt förbudet att skälla vid staketet eller vid hundmöten mycket bättre än tidigare. Alla sätt är bra utom de dåliga. Nöden har ingen lag eller ändamålet helgar medlem. Matte hade velat ha ett sådant fjärrstyrt halsband för åratal sedan.

För Matte och hennes Lapskflock har detta sätt att träna in ett gott uppförande hittills fungerat bra. Man måste vara observant på respektive hunds reaktioner, då de kan regera olika starkt på denna form av träning. Olika individer är olika känsliga.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)