Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYTT PROJEKT, Modjifoto

2022-01-29

Matte gillar att ha projekt. Under rätt lång tid har Matte funderat kring kanalplasttaket i det glasrum som fungerar som matrum ihop med arbetsköket, i den lilla stugan i skogen. En utbyggnad som gjordes för femton år sedan, när stugan efter tre år kändes för trång i avsaknad av matplats i köket. Det är underbart ljust och luftigt och ute blir inne. Här har även valpkullarna fått leva rövare, då det har använts som ett ljust och naturnära valprum ihop med köket. Ett valpliv i centrum minst sagt! Ett kanalplasttak släpper förvisso in mycket ljus! Det släpper även ut mycket värme. Matte behövde någon att bolla idéer med och kontaktade i början av veckan det lokala glasmästeri som satte upp glasrummet. På torsdagen kom två killar och tittade och mätte och bollade idéer kring vad som var vettigt att göra för mindre värmeutsläpp, men bevarande av så mycket ljus som möjligt. Förslaget blev att bevara alla befintliga glaspartier, men byta taket till ett isolerat platsbyggt tak, värdigt ett bostadsutrymme. Samt att isolera om de väggpartier som omger de skjutbara glasluckorna. Det kommer att göra stor skillnad. På fredagen fick Matte en offert som hon godkände och nu är bollen i rullning. Äntligen.

Torsdagen tillbringade Lapskflocken i stugan, medan det regnade och regnade och det blev bara en kortare promenad för hundarna under ett kort uppehåll mellan skurarna.

På fredagförmiddagen hade Husse och Matte några ärenden att uträtta i Arninge och försökte vara tidigt ute för att slippa trängsel,  så här inför en lönehelg. Matte gick in i en butik där det var stort och luftigt och få kunder och greppade det hon skulle ha och gick till kassan. En kund före. Som tog tid på sig att packa ner sina varor och Matte höll avstånd. Under tiden snorade, nös och snöt sig den unga grabben i kassan mycket ljudligt! Han snöt sig, torkade händerna och slängde pappret neråt. Sedan gnuggade han sig länge i de uppenbarligen irriterade ögonen. Matte var mycket tacksam för sitt munskydd och sin tredje spruta.

Tacka f-n för att smittspridningen skenar. 3% av befolkningen smittas nu varje dag! Enligt Dagens Eko på morgonen. Denna kille SKULLE INTE SITTA I KASSAN SÅ GENOMFÖRKYLD! Han skulle inte vara på jobbet överhuvud taget! Smittande både kollegor och kunder. Det är så här det ser ut tydlligen. Så inte undra på att sjukvårdspersonal saknas, tågförare saknas, bussförare saknas. Lärare och pedagoger saknas. Det saknas personal ÖVERALLT. När många är smittade och hemma. Bara hälften av alla tåg kommer att gå under helgen. Man löser inte problemet genom att ha genomförkyld personal sittande i kassorna. Det rimmar väldigt illa med skylten utanför butiken som anger hur många som får vistas i lokalen och uppmaningar om att undvika trängsel. Vid betalning är man nära personalen i kassan. Som uppenbarligen kan vara genomförkyld och sakna munskydd. Förbannad Matte. Ännu betalar många med kontanter och det är en stor smittkälla! Matte använder bara kort och har själv suttit i kassan i en butik.

Väl hemma tog Matte med hundarna på en lång powerwalk. För första gången denna vinter var vägarna välsandade! Sopbilen skulle komma och är det inte sandat kör de inte in i området. Visa av erfarenheten med backar som inte går att ta sig uppför. På torsdagkvällen hade en lokal varning gått ut om såphala vägar. Matte kunde äntligen hålla god fart med hundarna och pressade idealtiden med hela fem minuter. Sedan var det dags för fika i solen vid vedbodväggen, innan de högsta grantopparna skulle skymma solen. Modji är väldigt noga med att städa under bordet och så även nu. Alltid finns det några smulor, om man letar noga. Om inte annat så lite pärlsocker från kanelbullarna! Hur hon nu kan hitta några små smulor på lätt snötäckt grus?!

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)