Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDANARKI

2014-12-31

Husse var på tisdagen ute och skottade nyfallen snö, när en granne tillika ordförande i samfälligheten passerade med sin hund. Han berättade om hundar utspringande från tomter och attackerande hans hanhund. Hundar jagande rådjur. Husse bidrog med Argschäferns senaste bravader i kvarteret. Husse informerades om nytt inlägg på föreningens hemsida från ordföranden. Problemet är att många inte ens känner till denna sida och många till åren komna nyttjar inte datorer.

Skall detta verkligen behövas?:

 Lösa hundar attackerar Rådjur? - 2014-12-28

Efter ett samtal har jag gjort en undersökning i skogen mitt emot Vretvägen 2. Där finns spår av Rådjur och hundar samt spår av blod. Om du vet mer om detta ring så att vi kan vid behov avliva eventuellt skadat Rådjur. Allt som har med skadat vilt skall du anmäla till vitvårdsansvarig som är undertecknad.

Hundar skall vara kopplade och jag har i år blivit attackerad 5ggr när jag gått förbi tomter med min hund i koppel. Tacksam om skärpning hundägare!

Husse promenerade i förrgår i närområdet med hundarna. Rätt som det var kom Argschäfern runt en kurva med två kvinnor. En höll i kopplet. Schäfern upptäckte de tre Lapska och kastade sig med full kraft mot dem, mycket vitt i munnen och stor ilska! Kvinnan som höll i kopplet gick omkull i diket, men hade tydligen virat kopplet runt handen och höll i så gott hon kunde, men situationen var osäker och den andra kvinnan kom till undsättning. Husse tog sig skyndsamt därifrån med en trio mycket upprörda Lapska, som bara fick bekräftat att Matte hela tiden haft fel! Denna hund är livsfarlig!!!! Modji anfölls första gången när hon var fem månader. Nu vet även Aili att det är farligt att gå runt kvarteret.

Faaaaaaaaaan för hundägare som inte kan hantera sina hundar!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Den dam som flyttade hit för att "kunna låta sin hund springa fritt" har upplyst även ordföranden om detta. När han vid ett okontrollerat hundmöte upplyste henne om att hon skulle hålla hunden i närheten, helst kopplad. "Jag har full kontroll på min hund". Vilket hon varken hade då eller har annars. Hunden är förvisso liten men irritationen blir inte mindre när den helt alena och långt före ägaren rusar fram till Lapsktrions staket, stoppar in huvudet och skäller ut dem. Ibland två gånger per dag. På väg bort på cykelturen och på väg hem. Matte har pratat med ägaren som sagt sig lova att hålla undan sin hund.....  Matte har noga förklarat att hon jopbbar med att få sina hundar att inte skälla vid staketet och att det är ett önskemål i området att hundar inte rusar efter staketen och skäller ut förbipasserande. Alla älskar inte hundar! Men den joggare som damen med den fritt springande hunden mötte och fick en utskällning av, betraktade hon som otrevlig. Han har bara fått nog av okontrollerade hundar här i området.

Det har även Husse och Matte.

Det är dessvärre inte ovanligt att man flyttat hit för att kunna låta hundarna springa fritt. Slippa koppel och slippa gå ut med dem. Stora tomter härliga för hundarna! Men sätt för fasen upp staket!!!!!!!!!!

Förr släppte man boskapen fritt för bete och så hägnade man in den odlade marken. Här släpps hundarna fritt och den som vill ha ordning på sin hund och slippa hundkonfrontationer är den som måste hägna in sin hund. För att slippa få in främmande hundar på den egna tomten.

Är detta en utveckling alla hundägare vill ha? Är detta vad som väntar? Förr sprang hundar fritt i byar och städer. Det hände även olyckor med hundar inblandade på olika sätt. En annan typ av hundägare finns nu. Som inte vuxit upp med djur och kan hantera djur med ryggmärgen. Den urbaniserade människan flyttar ut i skogen och vill leva ett fritt hundliv. Men har inte alltid kunskapen.

Husse och Matte gillar inte utvecklingen. Första sommaren här kom en lös Husky rusande på Matte och hennes båda hundar på en cykeltur. Den var inte arg, bara nyfiken och lekfull. Men Matte gick i backen med cykeln och slog sig blodig.

Hur löser man problemet med okunniga hundägare som släpper sina hundar att springa fritt i området? Därmed orsakande skador på både vilt, andra hundar och människor? Problemet finns även annorstädes. En liten Terrier fick ett hål i kinden av en otrevlig Labbe häromdagen.

Varför läser man inte manualen innan man skaffar hund? Varför tar man inte bättre reda på vad den ras man skaffar har för ursprungligt arbetsområde och nedärvda egenskaper? Varför är man inte mer rädd om sin egen hund? Varför tar man som hundägare inte ansvar för att den egna hunden inte orsakar omgivningen skada? Varför skaffar så många hund utan att ha en susning om vad ett hundägande innebär?

Just nu går ett ensamt fjolårskid på tomten tvärs över vägen. Var det syskonet som gick åt i skogen i närheten i helgen? De har gått tillsammans hela hösten.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)