Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI PÅ VISIT

2015-10-03

Ailis kullsyster Adji alias "Proppen" / Överlevaren är nu ögonlyst med resultat u.a. liksom båda sina sytrar Aili och Saivi. Tre kullsystrar alltså med A-höfter och utmärkta ögon. Tillika med mycket motor och välanpassade i sina familjer, där de får roa sig med olika typer av hundträning och lever mycket aktiva och omväxlande liv med hundkunniga ägare. Härligt när bra material uppskattas och tas tillvara. Tack för att ni tar så väl vara på Modjis döttrar/Ailis systrar!

Fredag.

Ännu en ljuvlig sensommardag randades! Sommaren kom sent, men dröjer sig oväntat kvar in i oktober. Kunde det vara bättre?! Sexton grader, sol och alltmer höstfärger för var dag. Helt fantastiskt hundpromenadväder, varken för kallt eller för varmt. 

Matte tog med sig hundarna ut på förmiddagen och traskade iväg på de mindre vägarna i området. Förskonade från den trafik som blivit allt intensivare på de två huvudvägarna. Matte ville ha tid att njuta av naturen och de trädgårdar som passerades och farten var rask med regelbundna stopp för hundarna för att "läsa skvallerbilagan". Vissa sträckor inbjöd till mer noga läsande och på andra sträckor räckte det med att läsa rubrikerna. Här och där älgade Matte på lite mer för ökad puls och förbättrande av konditionen. Området är mycket kuperat och några branta backar ingick i dagens promenad. Som ledde både förbi en hel del hus, men även förbi hästhagar och en fårhage via en traktorväg. En gammal gård med bevarade ekonomibyggnader och stall ger området karaktär, efter det att marken styckats av för fritidshusbyggande. Beteshagarna blev kvar som tur är.

Så småningom ledde stegen ända bort till Cockermattes nya viste. Här välkomnades Matte och Lapsktrion med fika. Helt fantastiskt var att se de fyra Cockerdamerna välvilligt släppa in de tre Lapska före detta grannarna! De hälsade trion välkommen och tre av dem intog sedan sina bäddar och lämnade till seniordamen att upplysa den rätt intensiva unghunden om hur man uppför sig när man är på visit! Aili undervisades på ett mycket tydligt och mycket pedagogiskt välanpassat sätt om hur man skall förhålla sig när man kommer hem till en flock på fyra hundar. Aili är lika signalkänslig och signalsäker som sin mamma Modji och hade inga som helst problem med att ta till sig vad Lovis förmedlade till henne. Å så bra det är för en ung hund att träffa en pålitlig äldre främmande hund för fostran! Aili var lite för mycket på och det blev hon upplyst om på ett bra sätt. Hon gick sedan lugnt omkring i stugan med Modji och Násti och såg sig omkring en stund. Kollade upp längs väggarna och ut genom lågt placerade fönster. Mattarna satte sig att fika och sju tikar försvann liksom bara. Färdighälsat! Färdigkollat.

Násti slog sig ner under bordet, som den Grand Old Lady hon var av dem alla sju! Aili höll sig nära Lovis, vilket var ett smart drag, en hund som satt reglerna och som Aili kunde ty sig till. Upphöjd till ledare av Aili. Inte för att hon bråkat sig till det, utan för att hon förtjänade det genom sitt uppträdande. Lovis bädd blev ledig och det utnyttjade Modji! Lovis och Aili slog sig till ro på köksgolvet.

Cockerhusse kom så småningom hem och det var dags för Lapskflocken att vandra hemåt. Uppbrott. Nu blev det fart på Aili igen! Cockerhusse väkomnades av sju glada hundar huller om buller! Aili upplystes om vems husse det var, när hon lite för intensivt ville komma närmast. Först när lugnet åter lägrat sig över de kring de sju hundarna var det läge att koppla Lapsktrion och bege sig iväg ut i solskenet igen. Tack så mycket för en trevlig fikastund med nyttig fostran av Aili!

Hem gick Matte vidare på småvägarna och ett stycke genom skogen och nu var det powerwalk som gällde. Färdignosat och tidningsläst med andra ord. Matte och hundarna behövde motionera mera. På sena eftermiddagen återvände Lapskflocken hem igen och hundarna fick varsin "kycklingburgare" (torkad för hund) när Matte vilade med en kaffemugg och en trädgårdstidning på trappen, i den snabbt sjunkande solen.

En härlig dag avslutade Matte med att tända en eld ute framför huset i eldningskorgen. Där satt sedan Matte tillsammans med hundarna på trappen och firade skymning. Himlen gick från blått till ljusblått marmorerat med rosa och över i mörker. En klart lysande planet syntes till en början i varje väderstreck och snart trädde stjärnhimlen fram. Hundarna lämnade Matte och gjorde kväll i den gemensamma hundkorgen på verandan. Matte såg elden falna till glöd och smuttade på ett glas Tullamore Dew.

En bra dag.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)