Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MERA MEDVINDSSKICK, foton

2020-04-16

Onsdag.

En ljuvlig dag med sol och INGEN BLÅST!

Husse klöv ved som vanligt och Matte flyttade stenar och finslipade sin fina stentrapp, infogad i slänten ner mot bryggan i bäcken. Samt försökte förstärka bäckfårans kant mot det nedersta trappsteget. Viss risk fanns att Matte hade sällskap där hon stod i vattnet. Aili hade suttit en lång stund  och fixerat en punkt ute i vattnet och troligast var att någon av snokarna som bor här vaknat till liv i värmen. Märkligt är att de envisas med att hålla sig just på den sträckan som rinner över Lapskreviret! I huvudsak flyter bäcken genom mark som inte är tomtmark eller tillhör tomter som är fritidsboenden. Så varför stanna upp just i Lapskreviret?! Kanske lockar det lite större djupet och de många stenar som stöttar upp kanten mot slänten och gräsmattan, vad vet Matte. Bland stenarna gömmer sig kanske snokmaten.

Kvällens träning blev snarlik träningen för en vecka sedan. Platsen var den stora bergtäkten, där de stora ytorna tillsammans med luriga vindar mellan gigantiska grus- och stenhögar, ger mycket bra träning i långa skick och medvindsskick. Tränade gjorde Modji, Aili, Nemo, Sumo, Lime och Loppan. Åter en släktträff med Lapska och äntligen kunde träningsgruppens mascot, den gamla Springerdamen Loppan, vara med igen! Livet består av mer än sökträning och Loppan har ägnat sig åt lite annat under vintern. Vilket inte hindrade henne från att jobba fint i söket!

Modji var på hugget och när Husse gav henne ett handtecken till att ge sig ut på frisök, rivstartade den elvaåriga Modji och flög iväg ut på sök!

 Klicka för större bilder.

Sprudlande av energi sökte hon sedan igenom området mycket effektivt och rutinerat. 

Modji fick därefter ett medvindsskick och jobbade sig ut från Husse i ett slalomsök långt bort med vinden i ryggen, där hon fick vittring och fyndade den högt uppe på en stenhög gömda figuranten.

Aili fick ett likadant sök där en figurant gömt sig mycket väl mellan höga däckstaplar. Vittringen steg uppåt som i en skorsten, varför Aili jobbade sig uppåt och klättrade till toppen av den hög, bakom vilken figuranten gömde sig.

 

Aili visade verkligen hur lite hon låter sig hindras, när det gäller att ta sig fram på olika underlag! Protokoll läses ibland som fan själv läser bibeln, när man saknar kunskap.

Aili gjorde även ett sök med ett långt skick i medvind. Här var Matte nyfiken på om Aili mindes var figuranten var gömd för en vecka sedan och skulle sticka raka vägen dit eller ej. Varför figuranten nu placerades uppe på en hög med små runda stenar till vänster i området i stället för till höger. Se bilden högre upp. Jo då, Aili kom väl ihåg! Hon drog iväg i full fart till den stora högen åt höger där hon fyndat senast. Hon gick även runt högen till baksidan för att få vind och blev mycket förvånad när hon ingen vittring fann där! Ett frustrationsskall kunde höras på håll. Aili fann sig direkt, kopplade in söknosen och bort minnesbilden och fick vittringen fint från figgen åt den vänstra sidan.

Modji gjorde för övrigt exakt likadant på sitt medvindsskick. Mycket effektivt utnyttjande av en minnesbild, för snabbt löst uppgift. Intressanta hundstudier.

Tack alla för bra träning!

Träningarna är nu anpassade till gällande regler för möten människor emellan. Man håller avstånd och följer SKK:s regler om högst tio personer tillsammans. Varje förare har sin egen belöning och belönar den hund man blir hittat av. I stället för att föraren till hunden lämnar ut de belöningar som hunden skall få vid fynd. Många händer behöver inte vidröra många föremål. Godisbelöningar finns ofta i tub eller behållare av annat slag. Inte samlas gruppen heller och äter en bit mat tillsammans efteråt för eftersnack. Fika utomhus kan det bli framöver när kvällarna är varmare, men den här kvällen for Husse och Matte ensamma till en foodtruck med thaimat i Åkersberga, öppen sent.

Kyligt var det ute och vinden tilltog i takt med att skymningen föll. Maten intogs i bilen, då inga bord fanns att tillgå. Eftersnacket rörde sig mest kring de två igögonenfallande BMW av lyxmodell, en svart och en vit med påtagligt många och mycket unga män som innehåll, som stannade bakom Husses genomskitiga gamla Golf combi. Inget coronaavstånd mellan människor där. De skockades kring den superlyxlysande vita bilen med märkliga skyltar av en hittills osedd sort, okänt land. Den vita bilens innehåll visade noga samtliga detaljer på bilen och den svarta bilens innehåll stod på rad och beundrade och lät sig imponeras. Den vita bilen försvann sedan från arenan med en rivstart och ett vrål ut från parkeringen framför matbutiken, där människor kom med matkassarna till sina glest parkerade bilar. En vanlig onsdagkväll i Åkersberga?! Husse och Matte kände sig som statister i en film om modern ungdomskultur. Välkomna till nutiden.....  Typ. Olika världar.

Nya skrämmande siffror på radio. Fler döda det senaste dygnet än någon gång hittills i Stockholmsregionen. Smittan brer snabbt ut sig söderut - Skärholmen och Södertälje. I början av veckan var läget utplanat och stabilt. Toppen var nådd. Nu är det inte så längre. Nu är vi mitt i stormen och man poängterar att man INTE FÅR SPRIDA SMITTAN TILL ANDRA!

Var rädda om er och varandra!

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)