Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NEDERBÖRD

2014-02-22

Fredagen blev en vädermässigt lite väl omväxlande dag. Ymningt snöfall med vindar på tvärs hela förmiddagen. Blöt snö vräkte ner i timmar. Matte och hundarna gick trots detta ut som vanligt på morgonen. En kort rastningsrunda där Mattes mössa trycktes ner över ögonen av huvan på regnrocken och hon förlitade sig helt till sina tre ledarhundar. Matte gick längs vägkanten och rätt som det var kom en lika ihopkurad matte från andra hållet. De båda mattarna stretade vidare åt varsitt håll med sina hundar i snö och blåst. Lapskfamiljen fick sedan vara på tomten eller glasverandan efter eget tycke, när Matte tappert försökte flytta undan en del av snömängderna. Tungt var det och orken tog snart slut.

Matte och hundarna tillbringade resten av förmiddagen i brasvärmen inomhus, med snön yrande utanför fönstren i den lilla stugan i skogen.

På eftermiddagen övergick snöandet i regn och att Matte skottat tidigare syntes knappast. Tjockt med snö överallt och Matte och hundarna tog ytterligare en blöt och kort promenix. Dock avstod Matte från mer skottande och hoppades på regnets effekt. Hundarna sökte sig upp på verandan och visade tydligt att de hellre ville vara inne än ute.

Lördag.

Den mesta snön var faktiskt borta och längst ut längs kusten fanns solchanser. En lämplig dag för att dra iväg österut och till torpet i Vettershaga. I kanten av skärgården. Med skärgårdstrafiken inpå knuten. Där borde det kunna bli lite sol.

Den lilla söta kaminen placerades i baksätet och fick följa med ut. Fikakorgen packades. Torkade oxöron till hundarna.

Kaminen lyftes in och för första gången fick Husse och Matte en hum om hur det skulle se ut. Att det finns så små kaminer! Den såg inte stor ut ens i detta lilla rum! Som är den ursprungliga stugan och i vilket en liknande kamin med kokplatta upptill säkert en gång stått. För att förse stugan med värme och kokmöjligheter. Nu finns här även kök och sovrum.

Husse och Matte ägnade sig sedan åt olika sysslor kring huset och på tomten och de tre hundarna tuggade oxöron och sysslade sedan med lite av varje även de. De gillar att leva fritt i denna skogsbacke. De kunde även gå ut och in som de ville i de två husen,  som var öppna för genomvädring. Hundkojor i en stor hundgård.

När familjen kom hem på eftermiddagen fanns en del att göra även vid detta hus. Snön var i stort sett borta och milda vindar blåste. Hundarna fick fortsätta sin utevistelse.

När det till slut var dags att dra sig inomhus och fixa middag, var Aili så trött att hon somnade lite här och där. Hon ville inte missa något i köket och ramlade ihop i en hög och sov innan hon träffade golvet. Nästan. Vid torpet var hon i ständig rörelse och ville kolla vad alla gjorde. Alla sinnen på alerten! Nu serveras hundarnas mat strax och Aili drömmer. Sovande djupt. Övriga medlemmar i familjen är också rätt trötta efter en dag med mycket frisk luft, en del sol och en hel del fysiska aktiviteter. 

Aili smälter mycket väl in i sin flock och det är helt fantastiskt att se henne kuta omkring kring torpet. Där hon blev tillverkad. När blåbären svämmade över i skogsbacken och hennes båda föräldrar försåg sig med god aptit. Ett blåbärsknytt. Matte blir varm inombords. Känns gott.

Matte är djupt tacksam för denna valpkull. En kull med friska och levnadsdugliga hundvalpar är ett mirakel. Tycker Matte. Som känner ett väldigt stort ansvar vid planeringen av och genomförandet av en parning. Ett åtagande för många år framöver. Ett ansvar som kan kännas övermäktigt ibland. Man sitter där och "leker Gud" när man planerar en valpkull. Planerar tillblivelsen av ett flertal nya liv på en gång. Att man törs....  Dessa liv skall även säljas som vilken vara som helst. Enligt köplagen. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)