Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÅLLIGÅNG SÅ GOTT DET GÅR...

2020-07-11

Fredag.

Lapskflocken for ut till kusten och det egna lilla torpet, liggande i en skogsbacke som nu är full med blåbär. Hundarna släpptes lösa innanför grinden och försvann iväg upp i blåbärsriset. Matte gjorde dem sällskap och Husse startade gräsklipparen. En hel del mogna blåbär fanns det och en hel del ännu inte mogna. Efter en lång torrperriod har bären inte nått någon fyllighet och man får nog hålla på ett tag för att få ihop en liter.  Nu plockar Matte bär och äter på plats tillsammans med hundarna och syltar och saftar inte längre, varför målet inte är en hink full. 

Med blålila fingrar övergick Matte sedan till att rensa rent det gamla stenpartiet från växlighet som inte skall vara där och fram trädde en mängd med fina borstnejlikor i cerise och rosa, omgivande en ljusrosa pion och rosenvial. Samtliga gamla torpväxter, givande stället karaktär. I kanten av stenpartiet blommade shersmine (jasmine) och liguster och forsythian sköt nya fina skott efter beskärningen.

Hundarna fick nog av blåbären så småningom, eller var det månne Husses och mattes paus med en knäckemacka och en delad lättöl som lockade fram dem ur blåbärsriset? I vilket fall valde de att dyka upp lagom till matpausen och sträckte ut sig på den lilla altanen vid gäststugan. En dag med alldeles lagom varmt för arbete och hundarna njöt i solen.

På hemvägen efter några timmar var tanken att besöka en rymlig lokal, sommaröppen för försäljning av hantverk och andra trevliga saker att titta på och kanske hemföra. Ett årligt sommarbesök har blivit en tradition och trängsel förekommer aldrig. Hit har Matte åkt årligen sedan sönerna var små, men aldrig har väl parkeringen varit så knökfull!!! Ens under semestertider. Men när alla skall ha hemester blir det väl så här. Som varande försedda med etiketten 70+ var det bara att inse att här kunde inte Husse och Matte gå in. Utanför butiken som är en tvåvånings lada sågs bara besökare 70- med råge. Många barnfamiljer. Så Lapskflocken fick vända och siktade på den loppis som brukar besökas ofta så här års. Där mötte samma syn. En knökfull parkering och här är lokalen trång, så det var ju meningslöst att ens stanna. Hem for alltså flocken utan att kunna besöka något av de två ställen man hoppats på att kunna besöka, för lite sommarkänsla och omväxling så här när sommaröppna ställen förgyllt tillvaron för boende i trakten. Hemester betyder trängsel överallt på populära platser. Inget som är tillgängligt för den äldre generationen alltså. Den numera osynliga.

Efter fika hemma tog Matte åter tag i inlärandet av nya moment för de båda Lapska, att visa upp på video för tricksbedömaren. GRATTIS till Ailis syster Saivi som fått godkänt på nivå två - INTERMEDIATE tricks! Aili och mamma Modji kämpar på för att komma ikapp! Matte läste på listan och två moment var avklarade av tolv. Nu fick hundarna visa att de kunde hoppa upp på en utpekad plattform av flera och Matte använde trädgårdsmöblerna. De fick hoppa över en pinne som Husse höll i, välja rätt kruka av tre där godis fanns under en av dem, gå fritt följ med automatiskt sitt, stanna kvar utom synhåll i tjugo sekunder och gå runt en kubbe skickade framåt. Huruvida Matte lyckats presentera momenten korrekt för godkännande vet inte Matte ännu. Fyra moment återstår att presentera om inte något måste göras om. Det är inte helt enkelt att köra hund och filma samtidigt. Modji kör på med mycket energi och Aili satsar på säkerhet. Modji "bara gör" i vissa lägen och skulle det bli lite fel gör hon gärna om i samma fart. Aili vill att det skall bli helt rätt vid första försöket. Den i övrigt så coola Modji öser på och den i övrigt så explosiva Aili går noga tillväga. Intressant är det att träna hund och inte minst mor och dotter. Vilket Matte ägnat sig åt sedan Gázzis dotter Násti föddes 2003. Så lika - och så olika! Från generation till generation. Här ligger Mattes intresse. Inte i tävlandet.

I stället för att roa sig vid sommaröppna lokala attraktioner ägnade sig Matte åt att träna sina hundar. Inte så socialt och som 70+ får man inte vara social. 

Vad vore livet utan hundarna?

Rubrik i D.N. i dag lördag:

"Länsstyrelsen varnar"

Saxat: "I flera län vistas personer över 70 år i alltför stor utsträckning på platser där många människor samlas."

Gå hem och kryp ner i 70+ lådan och dra igen locket ordentligt! Typ. I fyra månader har Matte och Husse nu undvikit att besöka platser där människor samlas och dåligt samvete har Matte för att hon i måndags dristade sig att åka och förnya innehållet i lådan för underkläder.

Lite social samvaro fick Matte när hon på avstånd kunde snacka med grannen, när båda var ute och högg huvudet av mördarsniglar längs dikena utanför tomterna. Det är klart att man påverkas negativt av att ständigt pekas ut som 70+ !!!!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)