Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TORPBESÖK MED EGENTID FÖR HUNDARNA (torpfoton)

2018-01-21

Lördag.

Lapskflocken har inte varit ute vid Torpet sedan strax före jul och nyligen både blåste det med kraftiga vindbyar och snöade det. Det var således hög tid att åka ut mot kusten för att titta till stugan, samt att låta hundarna få lite egentid på tomten medan Husse och Matte ägnade sig åt sitt.

Hemma var det sex minusgrader och Matte byltade på sig ordentligt för att slippa frysa. Solen var väg allt högre och det såg ut att bli en fin dag i snön. Färden gick i slingor och upp och ner österut mot den gamla skärgårdsbyn med tidigare egen ångbåtsbrygga, dit sommargästerna for inifrån Stockholm och hyrde små stugor och rum på semestern. En av dessa stugor är nu Lapskflockens "stora hundkoja" i en stor hundgård. Köpt för att vara ett fritidsställe åt hundarna tillsammans med medföljande bilförare och fastighetsskötare.

Som vanligt tog hundarna varvet runt staketet och kollade läget direkt vid ankomsten. Liksom Matte som såg över fårnätet, så att vare sig träd eller djur utifrån tyngt ner det. Husse skottade rent kring grinden och fortsatte sedan och skottade undan den lättflyttade snön upp till stugorna. Det lilla bostadshuset jämnårigt med Matte, lillstugan och skjulet innehållande snickarbod/förråd, torrdass och vedbod.

Hundarna var mycket intresserade av de två sidor av tomten som vetter ut mot skogen. Mot norr ett brant berg med gles tallskog och mot öster ett mindre hygge innan kustvägen, byn och stranden. Uppe i det nordöstra hörnet av tomten ligger två gigantiska flyttblock intill varandra och de erbjuder en härlig plats för hundarna att sitta och spana på! I övrigt är tomten full av stora stenar, som alla hundar som besöker tomten älskar att sitt på och spana över reviret. Så här års uppskattar framför allt Modji mycket att den närmaste grannen matar småfåglar strax intill de stora granarna i Lapskflockens revir. Under granarna hamnar allt spill och det finns inte mycket Matte kan göra för att hindra Modji att städa sitt revir från fåglarnas matrester. Så länge det är fröavfall går det väl an, men annat har Modji också hittat någon gång, vilket inte varit så gynnsamt för hennes mage.

Matte gick in i stugan och möttes av en märklig sommarkänsla, trots frostrosor på fönstren och många minusgrader efter en kall natt. Solen flödade in genom spetsgardinerna och den rosa perlargonen på matbordet blommade så fint! Dagens konstgjorda kurkväxter är långt ifrån plastiga!

Termometern bakom huset visade nollgradigt och på södergaveln var det takdropp. Matte skalade av sig ett lager kläder och där Husse skottat låg gräset i dagen. Vårkänsla!

Men den känslan försvann snabbt när familjen anlände hem till skogen igen. Där hade temperaturen inte gått upp mer än en grad och det var ännu fem minusgrader. Tjockleken på snötäcket varierade även en hel del, med mer snö hemmavid. De båda stugorna ligger exakt lika långt norrut men olika nära den öppna vattenytan i havet. Sällan har skillnaden varit så stor mellan de två platserna, så närbelägna varandra, som denna vinter. Hundarna tyckte att det kunde räcka med utevistelse när de kom hem. De föredrog uppenbarligen nollgradigt, sol och snö framför den ändå rätt behagliga kylan, aningen mer snö och en sol som hamnat bakom höga granar.

Det var inte mycket som hundarna behövde göra på tillsägelse denna dag. De fick bestämma själva över sin tid och sina liv i sina små revir. Två bortskämda hundar försedda med privatchaffisar, som även fixade maten och tände i kaminen till kvällen.

Klicka för större bild.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)