Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ALLA KAN VI BEHÖVA FÅ ETT RÖTT HJÄRTA AV NÅGON I DAG

2020-02-14

 

LAPSKFLOCKEN I DEN LILLA STUGAN I SKOGEN ÖNSKAR ER ALLA EN HJÄRTLIGT FIN DAG!

Matte hoppas att det förmedlas många hjärtan människor emellan i trafiken och annorstädes i dag. I en tid då man verkar se allt mer till sitt eget bästa än kollektivets. Ett stort rött hjärta i mitten av varje rondell i hela landet kanske vore något.....

 

Torsdag.

Efter en frostig morgon, en utkyld stuga och halkvarningar, natten hade varit kall med minus sju grader, spred sig värmen i stugan så småningom. Elden tog sig i kaminen och hundarna förstod inte sitt eget bästa och ville som vanligt ligga i uterummet, när de varit med Husse på morgonpromenad och hämtat morgontidningen.

Matte tillbringade förmiddagen i stugan med städning, tvättande,  plockande och pappersarbete. Vardagssysslor. Husse for till Friskis och Svettis och passade på att äta ärtsoppa och pannkakor en torsdag. Restaurangen hemma har stängt lunchserveringen och är bara öppen till middagen. Gamla människor blir lättare feta än unga visar forskningen och gamla slitna leder bör inte överbelastas, varför restaurangchefen Matte gör sitt bästa för att inte Husse och Matte skall rulla fram.

Matte och hundarna var sedan ute och promenerade ett tag i det fina och soliga vädret. Solen värmde! Även om blåsten kylde. Matte gick sedan runt i trädgården och tränade hund. Skvallerträning! Då många var ute och promenerade i vårvädret. Med hundar, med barvagnar och utan tillbehör. Till slut reagerade Modji på minsta "uff" från Aili, när grannkatterna rörde sig på sin egen tomt tvärs över vägen! Modji skvallrade per omgående till Matte och fick en microgodisbit. Varvid Aili anslöt för microgodisutdelning även hon. Det gick så långt i konkurensen att Modji inte lämnade Mattes sida, för att vara först fram när dottern Aili eventuellt fick för sig att harkla sig! 

Medan Matte skrotade omkring i trädgården och skvallertränade sina hundar, skapade hon bilder i huvudet. Planerade trädgårdens utveckling. Nya projekt. Mer sten måste hem från Torpet för viss uppbyggnad kring planteringar. Sten är bra för att hålla jord på plats och värmen kvar runt rötterna. Vid torpet finns en nerrasad sträcka av en stenmur på den egna tomten. Runda, fina och mossiga stenar som gör sig fint runt växter på den bergiga tomten vid den lilla stugan i skogen. Med en gräsyta på framsidan och ett berg bakom huset. Berg på andra sidan vägen och berg och stenar överallt i omgivningen.

Resultatet av dagens skvallerträning blev enastående! När en granne med två lösspringande små trasselsuddar kom förbi, sprang Aili till staketet under komplett tystnad. Ställde sig på bakbenen mot staketet och viftade på svansen. Modji sprang till Matte. Dessa hundar brukar ALLTID skällas ut av de två Lapska. Var de än dyker upp. Det är/har varit omöjligt att få tyst på dem. Samma för Gázzi och Násti tidigare. Likadana trasselsuddar har i generationer irriterat generationer av Lapska ....  Viss påverkan har det självklart varit mellan mödrar och döttrar här hemma.  Om det är svårläsbarheten som stör vet inte Matte, men kan tänka sig att de Lapska som själva är lättlästa får problem med helt hårtäckta ansikten. Det saknas öron, nos och ögon! De ser bara päls med ben. Hur läser man det? Matte är nog rätt dålig här även hon. Trasselsuddhussen måste ha blivit förvånad över denna utbredda Lapsktystnad. Kanske var det bara så att han hade en hanhund med sig och Aili verkligen är nära löp nu? 

Husse kom hem och tog med hundarna på en skogspromenad. Matte lagade en spontan middag på vad som fanns hemma och det blev såpass bra att Matte delar med sig.

En broccoliförpackning skars i småbitar och frästes i olivolja med en stor, finstrimlad gul lök. Tillsammans med ganska mycket curry. Spara inte och smaka av. Värmen sänktes och på hälldes lite japansk soja och teriyakisås. Inget salt. Det fick småputtra under lock till grönsakerna var lagom mjuka, inte sönderkokta. Sex ägg knäcktes i grönsaksröran och värmen höjdes igen. Allt rördes om lite lagom så att äggen stelnade och det såg gott ut. Till detta serverades rostad röd paprika från burk. Gott, enkelt, nyttigt, billigt. Detta experiment slog väl ut tyckte både Husse och Matte.

Antal kommentarer: 4

2020-02-14 19:08:23 - Eva

(heart)(heart)(heart)
Massor än hjärtan till er från oss alla i det lilla röda huset vid älven

2020-02-15 00:12:49 - Saivi m flock

Många Tasshjärtan till fina Brottbyflocken från Saivan m flock❤️❤️

2020-02-15 08:00:28 - Anne-Lise

(heart)(heart)(heart)

2020-02-15 09:37:00 - Marianne och Larry

Tusen tack!Det värmer!(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)