Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INGEN VILA FÖR LAPSKTRION

2017-07-06

Onsdag.

Mattes bil hade tid på verkstaden i Norrtälje för att få nya bromsar. För att få dit den måste Husse köra, då Mattes syn ännu inte är bra nog för bilkörande. Det går dock lååååångsamt framåt. Dammig/skräpig dimma är vad Matte ser till hälften ännu efter två veckor.

Hundarna fick följa med så klart och när bilen lämnats in tog familjen en promenad i det småkyliga och blåsiga, delvis soliga vädret. Bra väder för hundpromenader på sommaren! Målet var Bergstugan med utsikt över hela staden och här var det knökfullt mitt på dagen. Husse och Matte fick lite mat och hundarna kunde vara med ute på verandan. Mycket hade de att titta på! Promenaden gick sedan vidare ner till den gamla industrilokalen som nu är ett muséum. Här på Phytagoras tillverkade man tändkulemoterer. På den vindskyddade innegården rastade familjen en andra gång och åt glass. Full fart rådde så här under turistsäsongen.

Efter tre timmar var det dags att hämta bilen och fara hem igen. Det blev bara ett kort uppehåll för hundmiddag och kädbyte innan färden gick vidare till bergkrossen, där kvällens hundträning skulle äga rum. Denna kväll tränade fyra Lapska tikar, en Lapsk kille och en Springerdam. Tre fjärdedelar av Lag Gátchis och två fjärdedelar av Lag Lapplisorna. De två lag med totalt sju Lapska Vallhundar som skall tävla i lagtävlingen i oktober. Alla hundarna i de båda lagen, utom en Lapsk kille (kusin till Násti), tränar regelbundet tillsammans. Träningsgruppen lyckades alltså få ihop och få med två lag även i år! Lapsk Vallhund passar bra som räddningshund! Men huvudsaken är att de får jobba! Med vad är trots allt mindre viktigt. Bara de får använda både knoppen och kroppen! Bara de får göra mer än vara "robusta hundar som kan gå i skogen". Det kan även Dvärgpudlar. En sådan har Matte haft och hon var en fena på att gå i fjällen också. 

Den här träningskvällen fick alla hundarna visa att de är bra på att ta sig fram bland en massa skrot, som hindrar framfarten när vittringarna slår hit och dit i en byig vind! Problemlösning bör en Lapsk vara bra på, även att arbeta självständigt långt bort från föraren. Kvällens uppgifter lät hundarna använda dessa egenskaper.

Nástisonen Lime och Nástibarnbarnet Stella fick vittring högt uppifrån en enorm grus- /stenhög, dit en figurant tagit sig, för att bjuda hundarna på en utmaning. Båda hundarna löste uppgiften galant och rasslade uppför hela högen med stenar rullande runt tassarna! Långt bort från sina förare och där uppe belönades de av figuranten och hurrarop och aplåder från åskådarna! Denna träningsgrupp höjer gärna hundarna med att applådera och ropa, när de presterat något utöver det vanliga. Stämningen är ofta hög och man skrattar mycket, vilket naturligtvis påverkar hundarna i positiv riktning! Träningen är rolig, man vågar testa lite av varje och prestige saknas. Seriös träning! Men inte så blodigt allvarlig och strikt. I en sluten träningsgrupp vågar man göra bort sig och man är trygg med varandra. Det blir inte alltid som man tänkt, men det kan bli bra ändå!

Aili fick tre figuranter utlagda och Matte visste inte var, men hade en "facit" med sig. Sin första figurant hittade och markerade Aili långt borta från Matte. Aili fick fin vind och drog iväg mycket fort. Matte hittade så småningom sin hund skällande under en stor metallställning och där uppe låg figuranten. Klockrent jobbat! Nästa figurant hittade Aili sedan snabbt, instängd i en bod och strax intill fanns den sista figuranten i en stängd container. Snyggt jobbat!

Modji fick samma upplägg, bortsett från att hon inte fick någon hög figurant. I stället fanns det två figuranter gömda i containern. Vid fynd av den första höll sig den andra gömd i mörkret längst in. Modji upptäckte snart att det fanns en person kvar i containern, varpå hon återvände och skallmarkerade även denna. Snyggt jobbat!

Násti fick söka igenom samma område, men förd i en lång säkerhetslina. Hon förstår inte att hon inte kan hoppa lika högt som förr. Med stor entusiasm tog hon sig an uppgiften och hittade först Matte bakom en betongsugga. Därefter tog Matte över som hundförare och Husse fotade när Násti sökte vidare och fyndade ytterligare två figuranter. Att Násti njuter av livet är svårt att ta miste på! Trots dagens promenad i Norrtälje, jobbade hon med samma intensitet som vanligt. Järnladyn Násti!

Klicka för större bild.

Tack alla för bra träning även denna kväll!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)