Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RANSONERING

2020-03-28

Fredag.

Nej, någon ransonering är inte anbefalld av någonting av någon "uppifrån", annat än när det gäller sociala kontakter. Från att grupper som samlas inte får vara större än 500 personer har man nu sänkt det till 50 personer. I England gäller 2 personer, vilket känns mest logiskt. Mattes betalda resa dit hänger på en skör tråd, liksom sonens bröllop i maj. Ibland är det lite svårare att "gilla läget". På nyheterna kan man höra att det råder en global brist på kondomer, då en fabrik håller stängt en vecka och man börjar undersöka om man kan få hundar att markera coronavisrus, så som de kan markera cancerceller. Spännande! Kondombristen kanske är ödets ironi när många nu avlider. 

Matte och Husse tillhör gruppen 70+ som inte bör besöka någar butiker, vilket betyder att andra måste förse Lapskflocken med förnödenheter. Andra som är yngre, om än marginelt i vissa fall och som ännu jobbar och handlar mat åt sig själva. Som naturligtvis själva bör undvika närkontakt med andra människor. Vilket innebär att man som 70+-are inte vill besvära mer än absolut nödvändigt. Så klart. Man vill inte att andra tillbringar mer tid i en butik än absolut nödvändigt. Väntetiden för att få hemkörd mat från Ica är två veckor.

På fredagen var det en vecka sedan en matkasse levererades och i det lokala veckobladet fanns några bra varor till mycket bra priser att förstärka med, för bevarande av ett basförråd i frysen för näringsriktiga och stärkande middagar en vecka till. I en liten stuga är frysen liten. Kylen likaså. Man får välja kombinationen kyl/frys som en enhet, för att själv rymmas i det lilla köket. Något storhandla ber man inte andra om, men en plastkasse skulle räcka om innehållet var noga genomtänkt. Matte skrev en lista åt en granne som lovat forsla hem det nödvändigaste.

Solen sken och dagen tillbringades utomhus. Många förefaller flytta ut till sina fritidshus nu och stockholmare med tillgång till hus i skärgården flyr stan. Ett hus i skogen duger också bra när man bör undvika närkontakt med andra människor. Det är påtagligt många fler som är ute och promenerar på dagarna och många hundar får komma ut och promenera på nya vägar tydligen. För de båda Lapskdamerna okända hundar passerar nu förbi deras revir. Det skvallertränas ständigt. Om en av hundarna harklar sig när något intressant närmar sig utom synhåll, far den andra iväg till Matte för att få skvallerbelöning. Vilket triggar den som harklat sig att ansluta för att få belöning. Konkurens är bra som förstärkare! Matte har pyttesmå godisbitar till hands för att kunna vara frikostig utan att orsaka övervikt.

Husse skogspromenerade med hundarna och Matte fokuserae på snabbt växande "ogräs" kring alla krokusar som nu tittar upp. Förgätmigej visar sig ha spritt sig över alldeles för stora ytor och överallt kryper klöver och gräs in. Knäböjande jobbade sig Matte fram på slänten ner mot bäcken. Där två nya trappsteg nu skapats med hjälp av lämpliga naturstenar. Med nya höfter kryper Matte omkring och böjer och sträcker sig som vore hon ung igen! En flykt från verkligheten för en som konstant påminns om att åldern ligger på 70+. En siffra som just nu känns som en stämpel. På gott och ont. Många i den åldersgruppen bemöts med empati, förståelse och varm omtanke! Härligt! En del av avståndstagande som vore de per automatique smittade/smittspridare. Att de äldre bör skyddas för att inte hela befolkningen samtidigt skall kräva respiratorer och intensivvård verkar ha gått en del förbi. Man måste plana ut "toppen". "De yngre får använda respiratorerna nu så att de äldre kan få tillgång till dem sedan." De som överlevt.

Grannen kom hem från jobbet och Matte kunde hämta sin matkasse. Som bonus överlämnades en halvlitersflaska med handsprit till Matte och Husse som gåva! Hårdvaluta! Protein i form av torskrygg och lite kryddig korv att grilla när vädret är passande låg i kassen. Bananer som mellanmål och lingongrova till Husse som föredrar mjukt framför hårt bröd. Kaffe! Lite lördagsgodis kom också med. Lite guldkant. Det var vad som rymdes i en kasse.

En ordentlig måltid om dagen serveras med en apelsin som efterrätt och banan som mellanmål. Smörgås till Husse. Det är inte bara att åka och handla mer, när något är slut. Spontanköp blir det inga alls och utan besök i något köpcentrum blir det ett sparande av pengar. Inte så fel. När man som 70+-are skall hålla sig borta från butiker och andra ställen där människor samlas. Husse och Matte klagar inte! Man får gilla läget och anpassa sig och vara djupt tacksam över att ha en möjlighet att få hem mat en gång i veckan. 

Var rädda om er och varandra!

Y

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)