Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING PÅ SKANSKA

2015-10-01

Onsdagarna är numera dagar för Mattes samlade djurintressen.

Onsdagen startades med en kort hundpromenad innan Matte drog iväg till sin ridlektion. Solen sken från klarblå himmel och det föreföll bli en strålande höstdag. Matte hoppades på att en av de sällan förekommande uteritterna skulle ske denna dag. Förhoppningsvis skulle ridläraren ta dagen tillvara. Ridlektionerna sker annars på en ridvolt utomhus. Ridhus saknas. Matte tilldelades samma häst som på förra lektionen, ett litet sto som har svårt att komma i trav av någon anledning. Men tölta kan hon! Till allas glädje blev det uteritt i skogen och det var helt otroligt att hästarna inte snubblade i den bergiga terrängen med trädrötter som var blottlagda överallt. Lerigt var det och det gick upp och ner mest hela tiden. Några långa töltsträckor bjöds också. Efter ritten fick Matte tvätta bort lera från benen och fötterna på "sin" häst och ställa ut henne i en hage. Hästpysslet är mysigt!

Hundarna fick ytterligare en kort promenad när Matte kom hem och sedan satte sig Matte med en mugg kaffe i solen på bryggan och njöt av bäckens porlande och solglittret i vattnet.

På kvällen tränade fem Lapska Vallhundar på SKANSKAS område, med fokus på lagtävlingen. Det skymmer på rätt snabbt och Násti fick börja med ett koppelsök. Matte kröp in under en lastkaj av något slag, där det är som en bunker med galler i taket. Rakt ovanför gömde sig en annan figge uppe på en avsats och ingen av figgarna var synlig och de båda vittringarna slog ihop. En svårighet som Násti löste galant trots det hindrande kopplet. Hon kunde inte fritt välja sökvägarna med en förare i snöret!

Modji fick först i koppel söka igenom ett område som var tomt, men med mycket gammal vittring efter tidigare hundars figgar. Sedan fick hon fyra figuranter utlagda två och två mycket nära varandra. Modji jobbade bra och säkert och det som Husse planerat som en svårighet med en figurant i en stor soptunna löste Modji snabbt! Strax intill låg Husse själv gömd och förvånades över att bli den som  Modji hittade efter figgen i tunnan. Hans vittring drog iväg längs väggen och for ut från det lilla skjulet där de båda var gömda. Det är svårt att veta på förhand vad som blir svårt eller lätt för hunden, då vi inte vet de exakta vittringsvägarna.

Aili fick ett frisök med en figge placerad på ett lastbilsflak helt nära starten i området. Två figgar var gömda nära varandra bakom en del behållare och vittringen drog efter väggen. Matte hade missuppfattat var området tog slut och visste inte var de två sista figgarna var gömda, mer än på ett ungefär i ett hörn. Som visade sig vara fel hörn. Så när Aili var duktig och närmade sig den första figgen trodde Matte att Aili var intresserad av sopbehållarna och visslade in henne för omdirigering.....  Så fel det blev! Sedan trodde Aili att den figgen som var Husse inte var tillåten.

Gör om gör rätt! Nu valde Matte att själv gömma om de båda figgarna i ett fackverksbygge av stålreglar mitt på en plan. Två figgar nära varandra och inga föremål runt om. Fri sikt för Matte och dolda figgar för Aili. Nu blev resultatet betydligt bättre. Aili fyndade första figgen och skallmarkerade fram honom. Matte gjorde ett tydligt avslut och Aili sattes åter i arbete, varpå hon tog vittringen av figge nummer två som låg gömd några få meter bredvid figge nummer ett. Snygg skallmarkering även här. Matte hade höjt ribban lite för Aili med två figuranter gömda mycket nära varandra.

Avslutningsvis på kvällen fick Aili ett litet extrajobb, där fyra människor var gömda på ett och samma ställe i grupp, bakom en stor soptunna i det lilla skjulet. Aili fyndade dem snabbt och här var det direktbelöning utan markering med godis från alla, klang och jubelföreställning, som gällde. Matte ville bjuda Aili på en positiv överraskning som avslutning, när det varit lite struligt innan med missförstånd angående sökområdet. Det sista man gör på en träning är det första man gör på nästa träning. En positiv minnesbild är viktig.

Lapskkillarna skötte sig utmärkt på kvällens träning och det bådar gott inför tävlingen. Där träningsgruppen bildar två olika lag som skall tävla mot varandra! Men i slutändan tycker Matte inte att det spelar någon roll vilket lag som slår det andra. Det viktiga är att det går bra för alla de sju Lapska Vallhundar som skall vara med på årets lagtävling!

Tack för bra träning tillsammans!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)