Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARDAGSRUTINER IGEN

2013-01-13

FREDAG

Härifrån försvann all text när den skulle sparas! #&%#!???f-n!

Fredagen blev en ren vilodag. Násti behövde komma in i familjen och rutinerna igen, efter en dryg vecka med Husse på jobbet. Modji behövde VILA rätt upp och ner. Efter en knapp veckas sexlekar. Matte behövde ägna sig åt vardagssysslor som blivit ogjorda. En behaglig dag framför brasan med hundarna och en del småplockande. Fysisk vila inför lördagen. För alla.

LÖRDAG

Inget annat än gående, med nosen påslagen, i terräng väntade. Ingen risk för ofrivilligt vinterbad för Modji. Den risken tog däremot Husse och Násti med en tur ut på den gungande isen igen. Husse med säkerhetsväst och Násti med flytväst. Násti jobbade bra. Isen höll.

Husse och Matte sökte båda med hundarna i terrängen, som bestod av ett dikat hygge med ett lager gammal töad och återfrusen snö. Översnöad med nysnö. Mer lättgången natur finns....  Hundar av Lapskstorlek klarade sig finfint! Då de inte sjönk igenom med en fot/ben lite till som tätt.  Djupt kunde det vara och långa ben ett plus.

Sökandet fortsatte på en isbelagd skogstjärn och längs med en oplogad traktorväg.  Efter lite vila och fika jobbade familjen vidare i ett nytt område. Här syntes plötsligt mycket stora hundspår från en lösspringande hund? Varg? Aningen oväntat.

Ut på isen gick Husse och Násti igen. Men här låg isen tjock och stilla. Ett intresse fanns vid en brygga. Násti drogs mot en specifik plats. Matte och Modji anslöt för dubbelkoll. Stort intresse från båda hundarna som började gräva sig ner till isen, genom den av blåsten packade snön. Något rödbrunt anades i små fragment och hundarna lät sig väl smaka? Blod? Nää! Små smulor av hundgodis! På isen utanför bryggan. Under 20 cm snö. Luktsinnet är det inget fel på! Men nog dök funderingar upp kring hur hundgodissmulorna hamnat där utanför bryggan. Under all snö låg smulorna opåverkade. Men isen fungerade väl som en bra yta för hundträning för någon, innan det tjocka snötäcket kom.

Hundarna har genom sitt arbete för Missing People väckt uppmärksamhet. Både bland hundfolk och andra. Hem for Husse och Matte med ytterligare två valpbeställningar. Násti och Modji är goda ambassadörer för rasen! Det är bruksintresserade som tycker sig ha upptäckt en ny ras att jobba med, när de följt familjens två Lapskas arbete. En egen Modji eller Násti önskas. Kul! Måtte det nu bli många Modjiknytt.

SÖNDAG 

Struuuuul! Det går inte att spara längre! Texten försvinner till och från! %#¤zf-n! Redigeringsverktyget krånglar alldeles för mycket och nu är Matte less. Att byta rad fungerade uppenbarligen inte. Då försvann skriven text....  Matte lyckades överlista "systemet". I alla fall för tillfället.....  

För att återvända till söndagen - så tillbringade familjen en stor del av dagen ute på tomten. Någon långpromenad kändes inte nödvändig efter gårdagens gående. Hundarna tuggade antingen på gamla benknotor eller kopplade av tillsammans bland fällarna i korgen på glasverandan. Matte skottade, borstade bort, en del snö här och där och Husse fixade med ved på olika sätt. På eftermiddagen tittade en blek men lite värmande vintersol fram! Trots åtta minusgrader, droppade det från de snötäckta grangrenarna.

Dagens namn är Knut och då skall julen "dansas ut" . En falsksjungande Matte bar alltså ut den avklädda granen från glasverandan, sjungande "Nu är glada julen slut slut....." inför två förundrade och lite avvaktande hundar. Granen placerades som skydd åt småfåglarna vid fågelbordet.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)