Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TÖVÄDER MED LJUMMA VINDAR, foto

2024-01-24

Tisdag.

Flocken lämnade stugan på förmiddagen för att ta till vara dagen utomhus. Uppehållsväder och fyra plusgrader samt friska vindbyar. Snö smälte och is smälte och Matte och Husse hjälpte blidvädret på traven. Snöhögar flyttades undan för att minska översvämningsrisken kring bilarna, där mycket snö lagts på hög. Matte drog ner issjok från takkanterna, för att ingen skulle få isklumpar i skallen. Aili och Dima lekte! De lekte intensivt och länge i omgångar. Efter en dag inomhus och utan promenader, då vägarna inte gick att gå på under måndagen, fanns mycket uppdämd energi! Sand på vägen efterlystes! En budbil och en slambil hade fullt sjå att inte glida av vägen och kröp fram. En personbil kröp inte fram och hamnade på tvärs och gled lugnt och stilla av vägen i sidled. Föraren hade tur och blev uppdragen av en förbipasseranade, med bil lämplig för uppgiften. En tjej kom gående förvånansvärt snabbt, men gjorde plötsligt en kraftig överhalning och återfick balansen innan hon föll som tur var.

Hundarna behövde få röra på sig och Matte tog med dem upp i skogen. Här var inte is det stora problemet. Däremot hade träd rasat lite hur som helst på grund av tyngande snö och kraftig vind. Ett par träd hängde över stigen och Matte tog fart när hon passerade. Promenaden blev inte så lång på grund av djup snö och kuperad terräng, där skrevor var snöfyllda och osynliga. Det blev svårt att ta sig fram. Hundarna hittade ställen att gräva på och Matte testade appen Lokalsinne och tränade på att skicka vidare sin position på olika sätt. För att vara säker på hur, den dag det kanske skulle vara på allvar. Ingen lång promenad, men upp på berget och lite omväxling. Bättre än ingenting.

Matte och Husse jobbade vidare med snön och hundarna fick fart och jagade varandra så snart de kom innanför grinden! De upptäckte kvarglömda godisbitar från sina godissök. De började komma fram när snön börjat smälta och på så vis höll de sig rätt bra sysselsatta på tomten. Matte hade lagt grankvistar från den nerklippta julgranen i hammocken vid vedbodväggen,för att kunna sitta mjukt och varmt vid söderväggen. Det uppskattades av Aili, som gärna låg där och tittade på när Matte och Husse jobbade. Husse hade skottat färdigt och klöv ved i vedboden bakom Aili; som makade lite på sig och lät även Matte slå sig ner en stund. Filmer på Instagram.

Klicka för större bild. 

Vädret var behagligt, även om det kändes så himla onödigt att snön smält till is med halkrisk, när det ändå skulle slå om inom kort. Mer snö och minusgrader väntar. Efter tre timmar utomhus drog sig flocken in i stugan för eftermiddagsfika. Skymningen kommer senare nu!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)