Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÅGFART

2021-06-20

Lördag.

När det är 21 grader ute och 23 grader inne när man vaknar klockan sju, går livet på lågfart i Lapskreviret. Sömnen blir så där. Svettiga nätter. Man dricker mycket på dagarna och allt svettas man inte ut. Hundarna byter plats flera gånger under natten. Det brukar de inte göra. Nätterna blir oroliga och en viss trötthet präglar dagarna.

Husse morgonpromenerade med hundarma bort till brevlådan och sedan gick Matte en kort powerwalk runt kvarteret. En kuperad promenad på tjugo minuter. Därefter ägnade sig Matte åt trädgården så länge framsidan låg i skugga och hundarna studerade passerande hundägare, som tog morgontimmarna till vara för promenerande och en populär runda går förbi Lapskreviret. Nu skymmer buskarna längs staketet det mesta, men nosarna är påkopplade!

Man skulle kunna tro att Modji och Aili skulle undvika att lägga sig i fullt solsken, när det i skuggan är 27 grader, men de ligger gärna korta stunder i solen för att kunna hålla bättre utkik över omgivningen. De har alla möjligheter att fritt välja liggplatser i trädgården. De är kloka nog att själva avgöra var de vill vara. Det enda man får se upp med är när Modji somnar riktigt djupt och inte vaknar när hon lagt sig i svalkande skugga och vartefter hamnar i fullt solsken. Äldre hundar sover djupare än yngre hundar och man kan inte helt låta dem själva avgöra när det är dags att flytta på sig. En svalkande vind har bidragit till att hundarna funnit fina platser att slå sig till ro på. Skulle vind saknas har Matte kyltäcken redo att sätta på dem. 

Förundrad blir man när man ser hundägare kuta förbi på en löprunda på asfalten. Mitt på dagen. Med hund i koppel. Trettio grader i skuggan. Gassande sol och het asfalt och hundtungan hänger långt ute. Ibland har cyklande hussar och mattar passerat i samma hetta, för att låta hundarna svalka sig med ett bad i sjön uppåt vägen. För att sedan kuta hem bredvid cykeln och bli lika varma igen. Ibland är det svårt att förstå hur man tänker kring detta att vara hundägare. Alla vet kanske inte att hundar inte kan svettas? Många tänker kanske att orkar de själva så orkar hunden. Det de själva klarar, klarar hunden. Alla läser inte manualen innan hundköpet och antalet hundägare har ökat markant det senaste året. Det finns all anledning att vara observant på hundar i heta bilar. Fotar man hunden innan man räddar livet på den genom att krossa en ruta, har man skaffat bevis för nödvändigheten i att agera som man gjort.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)