Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN SORTS HUNDTRÄNING, trädgårdsfoton

2023-05-31

Tisdag

Matte hade en del att göra i stugan under förmiddagen och efter att ha varit hemifrån tre dagar i rad tog Matte det lugnt och pysslade med lite av varje. Under tiden hann temperaturen stiga från endast några plusgrader och mitt på dagen bar Matte åter ut sina gurkplantor och tomatplantor i växthuset för utskolning. Aili och Dima föreföll inte ha något emot att vila i uterummet på förmiddagen, men sedan blev det full fart rakt ner i bäcken! Troligtvis hade någon snok nyligen legat på gräset för att värma upp sig i solen efter nattkylan. De klafsade runt där ett tag båda två, men Aili insåg rätt snabbt att inget fanns att se och gick i viloläge på altanen. Dima hade någon form av vittring bland de stora stenar som kantar bäcken och dröjde kvar i den sparsamt vattenfyllda bäckfåran.

Även denna dag ägnade Matte åt en del trädgårdspyssel, där rensning och gallring i rabatterna var nödvändig för att sådant som ormöga inte skulle få ta överhanden. Rensning alltså! Matte greppade den gamla ärvda och rätt slöa handgräsklipparen och snyggade till infiltrationskullen. Där växer gräset rätt fint, utan den massiva inblandning av maskrosor som uppstått på gräsmattan mellen bäck och staket.

Infiltrationskullen harMatte gjort till ett eget lite upphöjt och skyddat rum, i ett hörn mellan hus och brant berg. Här växer det fint och en uteplats med ett bord och två stolar utgör en fin sittplats i början och slutet av sommaren. Mitt i sommaren är här för varmt. Infiltrationskullen har alltid varit en favoritliggplats för alla hundar, då här är väldränerat och vindskyddat med bra utsikt. Det var hundarna som upptäckte platsens alla plus först!

Alltid när Matte är utomhus med hundarna pågår träning av Dima. Skvallerträning där han skall lära sig att inte kommentera varenda människa eller hund som passerar på vägen.

Klicka för större bilder.

Framåt kvällen var det åter dags för en längre promenad i området längs den vanliga rutten. Som tyvärr numera innnebär vissa riskmoment, sedan en hund rusat ut från en tomt och attackerat famför allt Dima förra måndagen. Dagen efter kom en kille som "inte mår så bra" körande förbi Matte och hundarna, ett stycke längre bort längs vägen, i vansinnesfart. Sedan dess har polisen varit inblandad i den personens vilda framfart med bil i området vid ett par tillfällen. 

Nu kom två hundar rusande mot ett staket på samma sträcka. Tokskällande likt Dima när han uppför sig illa på tomten. En ung nykomling fick med sig en lite äldre hund, som just börjat lära sig att så får man inte göra. Det är inte lätt att vara hundägare! Aili och tidigare även Modji och Násti har gått samma sträcka många gånger och här har alltid funnits hundar. En del har skällt vid staketet och andra inte. Ett bra och stabilt nätstaket och ingen av Mattes hundar har tagit illa vid sig; Dima tyckte däremot att nu blev det lite mycket! Inte en gång till! Inga mer överfall tack! Men - Dima är en nyfiken kille och han kunde inte låta bli att studera de båda hundar som kommit rusande mot honom, men hejdats av staketet och sin ägare och nu var tysta och lugna. De två Mattarna blev stående ett tag och pratade hund. Vad annars?! Dock varnades Matte nu för tredje gången, av en tredje person, för att komma i vägen för mannen som kör bil i området på ett aggressivt sätt när han "mår dåligt". 

Matte traskade vidare med sina hundar, med ett visst motstånd från Dima som nu tyckte att de nyss lite läskiga hundarna var väldigt intressanta. Det blev bra hundträning för honom där vid staketet! Matte njöt av sin promenad i kvällssolen. Syrénerna har slagit ut och koltrasten sjöng för fullt. En idyll borde det vara! Skulle kunna vara.

Matte vägrar än så länge att sätta sig i bilen och åka någon annanstans, för att våga gå på hundpromenader. Matte väljer än så länge att bli mer arg än rädd; andras dåliga hundhållning och mående skall inte få styra omgivningen och var man skall kunna promenera.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)