Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI INKÖRD

2016-11-14

Söndag.

Det fina sparkföret bestod även denna dag. Det var dock aningen halare på vägen och Matte fick inget fäste för sparkfoten. En enkel brodd fram på skon löste det problemet och farten blev god nog. Även denna dag togs hundarna en och en på flera turer och nu dristade sig Matte att ge sig av aningen längre hemifrån. Tog en rövare att slippa fartidioter och det fungerade. Men ett stycke bort från Lapskreviret var vägen grusad av frekventare trafik, som rivit upp grus från kanterna på vägbanan och Mattes fordon blev obrukbart. 

Aili visade  goda tendenser till att vilja dra, precis som hon har goda anlag för att sträva framåt och dra i kopplet! Ungdomlig strävan vidare och energi! Här kunde denna energi kanaliseras. Matte testade med att låta Aili vara bunden vid sparken och Modji och Násti fick vara parhästar var för sig, men i halsband och koppel vid sidan. Aili ville vara först. Matte testade en sträcka med Aili som draghund i nomesele och de andra två som handhundar vid sidan av samtidigt. Det såg lovande ut.

Avslutningsvis lämnades Násti och Modji hemma och Aili spändes för som draghund. På ett mycket gott underlag i mycket svagt nerförslut upptäckte Aili att hon på egen tass kunde förflytta sparken utan ansträngning. Den anföll inte bakifrån och det var helt ok att den fanns där. Inget att bry sig om. Kärvade det lite kunde hon ta i lite. Det fungerar ju när hon i koppel vill göra toabesöken långt på andra sidan av diket - Matte åker liksom bara med.

Aili spändes för som draghund, Husse lockade ett stycke framöver och Matte balanserade och styrde sparken som inte var belastad. Det gick fint! Till sist fick Aili dra själv utan någon som lockade. Husse gick bara bredvid och tog tag i selen och hjälpte till när det tog emot lite. Visade att det bara var att ligga i selen och dra! Aili fattade! Matte styrde sparken.

Det kändes lovande.

Solen tittade fram en liten stund även denna dag och det blev trappfika på renskinnet för hela familjen. Hundarna hade gjort sig förtjänta av varsin tuggpinne.

När solen försvunnit for familjen till Arninge och köpte en kompakt liten dammsugare, som komplement till den åbäkiga centraldammsugaren. Bra i ett stort hus! Men Matte snubblar på den tunga slangen i den trånga hallen  och med mer grus framför huset blir det mer grus i huset....  Hundarna är dåliga på att ta av sig skorna!

Väl i Arninge firades Fars dag med middag på Chop Chop. Far Larry slapp diska denna dag! Matte slapp laga mat.

 

Antal kommentarer: 2

2016-11-14 13:39:58 - Christina, christina.mikkelsencm@gmail.com

Lika kul att köra med hund som med häst!
Christina

2016-11-15 09:01:23 - Marianne

Absolut! Saknar hästkörningen! Studenter och brudpar och utflykter! Bekvämare att sitta bakom än försöka hänga med bredvid på en halkig väg dessutom. Saknar även skidåkning med hundar i sele i dragbälte!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)