Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYORDNING

2012-09-07

Husse har beslutat att inte starta någon ny räddningshundkurs.

Orsaken är att han känner att han i framtiden inte kan utsätta sina kursare för att bli bedömda av bedömare som han inte känner förtroende för, då dessa numera tillsätts centralt. Instruktören kan själv inte påverka valet av bedömare, ens på delproven under kursens gång. På helgens funktionskontroll har han sett prov på stor okunnighet vid upplägg och genomförande av ett koppelsök, vilket innebar att flertalet av de prövande hundarna fick problem på detta moment, enligt en av bedömarna själv och något helt annat än ett normalt koppelsök kom att bedömas. Varken provhund eller rökpatron användes för att kolla vittringsförhållandena och när problem uppstod för ett flertal hundar bytte man inte lega. Något som under dylika omständigheter inte är ett ovanligt förfarande. En bedömare av en räddningshunds prestationer bör ha kunskap om hur de olika delmoment som skall bedömas enligt protokollet skall läggas upp, för att just det önskade beteendet skall kunna bedömas korekt. Så skedde inte på funktionskontrollen. Husse har under årens lopp haft fler än tio räddningshundkurser och han har själv bedömt ekipage och varit lärare på ett flertal hundörarutbildningar. Nu har han ledsnat.

Husses gedigna kunskaper och mångåriga erfarenhet är dock fortfarande tillgängliga i form av privatlektioner, för den som är intresserad.

torsdagen utnyttjade Matte en mellandag med sol och kraftig vind till att både tvätta och klippa resten av den vattensjuka gräsmattan. Syftiningsfel! Matte tvättade inte gräsmattan! Den var redan vältvättad. Matte var igång mest hela dagen och satt ner för en fika någon enstaka gång ibland. Hundarna fick en långpromenad och ett par kortare rastningsrundor och lämnades sedan att gotta sig i solvärmen på platser som hade lä för den iskalla nordostvinden.

 

Antal kommentarer: 1

2012-09-07 08:32:49 - Anette

Trist.... Börja tävla bruks istället
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)