Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTE EN DROPPE! foton

2023-11-12

Lördag.

Det skulle inte regna. Det skulle inte regna på fredagen heller - men den prognosen sprack. Nu skulle det inte regna på lördagen!

Matte hade massor att pyssla med på tomten som behövde göras, innan minusgrader skulle dominera i rapporterna. Samt ett uppdämt behov av att vistas utomhus en längre stund! Vistas utomhus utan att bli våt! Även ett uppdämt behov av att låta hundarna få vistas ute så mycket eller lite de själva ville. En möjlighet tack vare uterummet. Med glasdörren på glänt kan de välja själva. 

När det som skulle göras i stugan var gjort, som att klippa bort ständigt växande päls på Dimas fötter, mellan tårna och trampdynorna, tog Matte med sig hundarna och gick ut. Vått var det förvisso, efter mängderna med regn som fallit den senaste tiden. Dock föll inget regn och spädde på vätan på förmiddagen. Alla löv har inte fallit. Prenner står ännu någorlunda gröna och höstastrar blommar sparsamt. Vissna höstflox frös innan bladen fallit av och liknar nu pinnar med fyst och smetig grönska. Allt som står intill gångar som skall skottas framöver måste bort, för att inte lägga sig ut över grus och betongplattor och innebära snubbelrisk. Beväpnad med en sekatör gick Matte lös på högt som lågt som skulle klippas bort. Högarna med avklippta stjälkar växte och Dima såg möjligheter öppna sig. Pinnar av alla de slag gillar han! Dessa fick han dock inte dra iväg med och lämna efter sig lite här och där. Det var ett smetigt och blött göra att ta hand om detta och trädgårdshandskarna blev genomblöta. Det regnade inte! Det blåste inte! Det var åtta plusgrader och väldigt skönt ute tyckte Matte och Dima. Aili fördrog den gamla pilkorgen i uterummet och Husse var på Friskis och Svettis.

Frampå eftermiddagen kom Husse hem och en fikapaus satt inte i vägen kände Matte. Trappfika! Matte vägrade att gå in. Lugnt och skönt och vila för ryggen men vart hade Dima tagit vägen? Han sågs senast sittande vid staketet, studerande rådjuren på granntomten. Matte anade att han hittat ännu en plats där det var lätt att gräva i den uppblötta marken.... Beredd att få ett roligt foto smög Matte iväg och letade. Jo då! Dima hade bestämt sig för att gräva upp den sandiga infiltrationskullen! En himla dum idé då han kan sabotera avloppet för gråvatten. Nu flög sandjord och isoleringsmaterial runt en vilt grävande Dima! Som fick se Matte och försökte gömma sig i den stora grop han åstadkommit. Matte såg och fotade och Dima tog det uteblivna fyandet som en intäkt för att få fortsätta gräva. Nu gick han loss ordentligt och Matte filmade helt kort och sedan var det slut på det roliga. Filmen blev rätt bra och ligger på Instagram.

En glad och sjövild hund som gräver det värsta han förmår. Innan han avbryts och blir upplyst om det olämpliga i tilltaget. Matte hämtade ny jord där potatisen vuxit och lagade så gott det gick. Isoleringen gick desssvärre förlorad i gropen.

Klicka för större bilder.

Efter en dag med uppehåll kunde Husse äntligen få fast de bitar Astroturf som Matte skurit till som halkskydd på trätrappen. De gamla var utslitna och byttes nu ut. Trätrappor blir läskigt hala när det fryser på och detta är ett bra sätt att halksäkra dem på. Bra både för två- och fybenta! Matte tog med sig hundarna på en rastningspromenad under en halvtimme och Aili fick åter visa att hon blivit en bra apportör, när ännu en juicekartong var kastad bakom bevlådorna. Tillsammans med mängder med portionsprillor. 

Efter fem timmar utomhus kände sig Matte nöjd, när hon avslutade dagens utomhussysslor i skymningen och tog med sig hundarna in i stugan. 

Det hade verkligen inte regnat en enda droppe på hela dagen. Bäcken hade äntligen hamnat under gräsmattenivån och gräsmattan var förvisso blöt men ingen våtmark längre.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)