Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÖSTPREMIÄR PÅ GOLFBANAN, foton

2023-11-18

Fredag.

Efter lite pyssel hemma tog Matte med sig hundarna till golfbanan, som nu är stängd för golfare. 

Hundarna ikläddes tunna varselskynken för att synas på långt håll av andra på golfbanan. Även Matte klär sig synligt när hon går här. Tyckande för egen del att det är en fördel när andra som är ute med hundar här syns på långt håll och ogillar att överraskas av mer eller mindre osynliga människor och hundar. Som vanligt fick Aili vara okopplad, då hon lärt sig vad frihet under ansvar innebär. Hon har lärt sig att som hund skall man hålla reda på sin människa! Golfbanan är en utmärkt plats för tränande av avståndslydnad och fjärrdirigering och det har samtliga fyra Lapska som ingått i flocken lärt sig. Att gå här med Aili och Modji lösa och följsamma samt hörsamma, var ren och skär lycka. 

Nu är det Dimas tur att lära sig vad följsamhet innebär. Han skall tränas i att hålla reda på Matte! Det är inte hon som skall hålla reda på honom. Dima skall tränas i att vara hörsam och lyda även på långt håll från sin förare. Han skall tränas i att låta sig dirigeras i olika riktningar på långt håll samt att tvärstanna på ett katastrofkommando! Sådant som Aili kan. Sådant som de alla har måst lära sig först, innan de fått röra sig okopplade på promenader här. En golfbana omgiven av ett naturreservat i söder och öster och vägar i väster och norr. I skogen finns numera en snabbt växande Dovhjortspopulation, rådjur, vildsvin, älg och en och annan varg på genomresa. De stora gräsytorna lockar till bete och harar finns det gott om! Harpluttar är gott för en hund och frusna harpluttar är karameller. 

När marken är strösslad med harpluttar sänks hundarnas fart. Aili skulle nu lära Dima hur man uppför sig för att slippa långlina. Tidigare har Matte nyttjat en lång lina av naturmaterial. Bra men inte optimal; tunn och osynlig och vattenabsorberande. En ny fin tiometerslina i varselfärg och platt dessutom är väsentligt mycket bättre. Synlig för Aili så att hon inte riskerar att snubbla och trassla in sig i den dessutom. Dima kastade sig iväg och fick omedelbart lära sig hur långt bort tio meter är. Där går gränsen. Längre bort får han inte dra iväg utan att kolla var Matte befinner sig. Aili hittade per omgående ställen kring stolpar och annat, där gräset förblivit långt och där harar ätit och skitit. Hela driving rangen var strösslad med harpluttar och hundarna höll en till Matte väl anpassad fart. Det var snarare Matte som drog iväg och Aili och Dima fick kuta ikapp. Flocken skall hålla samman! 

Dima är en hund som vill göra rätt, med mycket will to please och han har i grunden i sig att vara i en flock. Även som en självständig individ. Egenskaper Matte ser som väldigt positiva och som ger ett hopp om att kunna ha även Dima lös på golfbanan framöver. Som tvååring är han ännu alldeles för impulsiv och försedd med selektiv hörsel och plötslig dövhet för att få vara lös i naturen. Han måste lära sig reglerna för hur man uppför sig okopplad först och den utbildningen är påbörjad. Dima hann vara med på golfbanan på flera promenader i långlina under vinterhalvåret, när banan var stängd och han var nyinflyttad. Då var det i princip full fart framåt och tvärnit som gällde. Dima såg en oändlighet av möjligheter för att springa lös rakt fram hur långt som helst. I hans första hem i Sverige fick han springa mycket lös i skogen och det saknar han naturligtvis. Då hade han inte fyllt ett år och viss osäkerhet fick honom att alltid återvända till sin ägare. Strax efter ettårsdagen blev han Mattes hund och på golfbanan såg han möjligheter! En långlina begränsade dock. Nu skall Dima stagas upp vid fyllda två år. Aili skall som äldre klok tik få lära Dima.

Under nittio minuters traskande kors och tvärs och längs ytterkanten på drygt hälften av den stora banan tränades Dima av Matte och Aili. Samtidigt som han kunde röra sig fritt inom tio meter från Matte. Han lärde sig varefter hur långt tio meter är. Lite svårt blev det när Aili, med ålderns rätt, plussade på lite ibland. Som klar över regler och gränser tillåts Aili ta för sig. Hon stannar alltid upp och kollar var Matte är och om hon händelsvis stannat upp eller bytt riktning. Målbilden är att även Dima skall vara lika följsam framöver. Ingen av de Lapska som ingått i flocken har varit mogen nog för att få vistas okopplad på golfbanan i Dimas ålder. Det tar tid att bli vuxen när man är en Lapsk Vallhund och Dima är knappast något undantag.

Under promenaden kunde båda hundarna ha frihet nog för att nosa mycket och Dima fick chansen till lite vattenlek, där han slog sönder nyisen intill stranden på en mindre damm och ur vattnet på Hundsjön intill Klubbstugan kunde Dima dra en bit sjödränkt stock! Aili apporterade in sex hittade golfbollar som Husse skulle få. Ett möte med en Golden med husse hanterade Aili och Dima exemplariskt. Ail kallades in när paret dök upp ur skogen ett stycket bort, samt sattes på kommando. Dima sattes även han på kommando tätt intill Matte, som höll i änden av linan. Båda hundarna hade möjlighet att avvika men satt fint kvar när den kopplade hunden passerade, under viss protest några meter bort. Den verkade ung och ville fram och hälsa. Ägaren tränade hundmöten och berömde mycket. Tre duktiga hundar och två nöjda hundägare.

Efter en fikapaus hemma tillbringade Matte ännu lite tid utomhus med hundarna på tomten. Husse kom hem och det skymde på och varken Aili eller Dima propsade på att få vara kvar utomhus.

Fem videosnuttar från promenaden finns på Instagram. Bland annat när Dima vattenleker.

Klicka för större bilder.

Dima var inte okopplad. För snyggare bild är linan borttagen i Photoshop. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)