Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SOCIALTRÄNING

2019-08-05

Söndag.

Dessa valpar födda på sommaren får en helt annan chans än vad deras mamma med syskon fick, födda en mycket regning och ruggig höst! De föddes den 9 oktober och när de var mogna att få en valphage var det  kallt och framför allt väldigt vått! Dag efter dag var marken kall och våt och det regnade. Dagsregn och blåst var inte något Matte ville låta valparna utsättas för i en valphage. Fördelen var väl att de koppeltränades tidigt för utevistelse och tillvänjning vid en vardag i ruggigt väder framöver. Nakna valpmagar skall inte ligga på kall och genomblöt mark. Dessutom jordig och skitig. De fick vad Matte kunde erbjuda i form av frisk luft och utevistelse på den stora lillstugeverandan, belamrad med saker och en äventyrslekplats bara som den var vid den tiden av året med förvaring av mycket. Även det som nu är uterummet var en äventyrslekplats om än i mindre format och mellan dessa ytor fick de växla dagligen. Torrt och rent men inte samma sak som många timmar utomhus med vila och mat och aktiviteter runt om valphagen, vilket är vad Ailis valpar kan erbjudas så här på sommaren. Inkluderat många besök. En regnig novembermånad med korta utevistelser erbjuder inte lika många sociala kontakter för en valpkull, som en solig julimånad. Så är det bara. Här kommer grannar förbi i olika ärenden och fler är grannarna så här års när fritidshus är bebodda.

Söndagens besökare kom för att lära känna just sin tjej lite bättre. Vilket skedde i trädgårdsmöbeln inne i valphagen med fika. Vardagsliv som det levs hos de flesta och vad som väntar de fyra valparna när de snart lämnar barndomshemmet. Men finns det  valpar är det svårt att hålla sig kvar på stolarna! Valpar umgås man bäst med på golvnivå. Hela valpgänget välkomnade sällskapet på golvet och lät sig frikostigt gosas med! De visade att de hade mycket spring i benen och kamplust, att de tog för sig av sin äventyrslekplats och även att de kunde koppla av och somna kollektivt och synkroniserat i en enda hög på fällen. För att åter sätta fart när det var matdags och vem som serverade maten spelade ingen som helst roll. Det känns som att de är väl rustade för att finna sig till rätta i nya hem.

I kvällningen dök en granne upp med famnen full av dagstidningar, efter att ha uppmärksammat Husses och Mattes vädjan om fler kisstidningar i den lokala FB-gruppen. Valparna uppskattade ännu ett besök, men här blev det bara umgänge en liten stund genom gallret och valparna gick sedan och knöt sig igen. Kommer det någon vill de hälsa! En trivsam attityd. 

På FB såg Matte en diskussion om färger på rasen och kan bara instämma i att det förekommer regelrätta beställningar "på en brun valp" på olika språk. Även frågor om det kan tänkas födas viltfärgade i den väntade kullen. Valpförfrågningar som inte känns seriösa. Man är endast intresserad av färgen. Inte vad hundarna presterat, hälsa eller något annat än just färgen. En brun skall det vara. Kortfattat som om man bara skall gå ut på lagret och hämta just en brun valp. På en fråga om inte insidan är viktigast blir svaret alltför ofta att det är klart att det är! Men brun skall den vara....

Antal kommentarer: 3

2019-08-05 21:20:25 - Anneli m flock

Ja det är nog många som är tacksam över att jag inte har FB;). BRA att du tar upp saker i din blogg(flower).
Ja detta med färger är ett "aber" alltså. Hur tänker folk egentligen?
Har sett bilder på Lapska som liknar mer "laikor" än rasstandarden. Sorgligt. Även detta med de dominotecknade hundarna som börjar bli "populära" färger. Huva!

2019-08-05 21:22:20 - Anneli m flock

Jag tycker att få en höst/vinter valp var toppen! Slapp ju fästing jävlar, getingar och ormar att hålla rätt på då när de är så små ;)

2019-08-06 09:21:10 - Marianne

(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)