Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELG MED SNÖREKORD

2019-02-04

Söndag.

Det började snöa på lördag eftermiddag och sedan vräkte snön ner. Hela kvällen och hela natten och strömmen försvann igen. Exakt en månad sedan stormen på Nyårsdagen. När Lapskflocken vaknade var det bara att ta tag i den rådande situationen. Husse gick med hundarna till brevlådan på den oplogade vägen och märkligt nog låg morgontidningen där precis som vanligt! Hundarna hade det jobbigt och kunde inte gå. Bara hoppa fram i stora språng lämnade märkliga spår av stora gropar efter sig. Husse fick lyfta rejält på fötterna. Snön vräkte fortfarande ner.

Husse blev kvar ute och skottade fram yttertrappen och ett litet område närmast omkring. Hundarna ville in och rullade ihop sig intill varandra framför elden i braskaminen. Matte ordnade med morgonfika tack vare gjutjärnskaminen med platt ovansida, ett medvetet val vid inköpet, för att kunna använda kaminen för matlagning vid strömavbrott. Många fina braskaminer saknar totalt den funktionen och inte heller en kamin klädd med täljsten går det att laga mat på. Denna danska kamin har varit till mycket stor nytta under årens lopp! 

När Husse kom in var kaffet klart och värmen hade stigit i vardagsrummet från femton grader till arton. Det var ljust nog att läsa tidningen i dagsljuset. Timmarna förflöt allt under det att snötäcket byggdes på allt mer. Vinden tilltog och det blev drivbildning. Det både snöade och blåste omkring snö och temperaturen sjönk från noll till ett par minusgrader. Vägen var fortsatt oplogad i hela området och Lapskflocken var insnöad, liksom flertalet grannar vad det verkade. Ingen bil passerade. På radio vädjade man till alla som inte absolut måste, att inte bege sig ut med bil. Modji och Aili visade ett samlat ointresse vid varje fråga om de ville gå ut, när Husse hade ett ärende, som att köra igång snöslungan för att börja flytta snö.

Strömmen återkom framåt lunchdags, men även här varnade man på radio om att den skulle kunna komma och gå under dagen. Staketet drunknade i snö, liksom mycket av trädgården. Husse kämpade på i snön tillsammans med de två närboende grannarna. Snöslungan fick verkligen visa vad den gick för och motsvarade förväntningarna. Så här mycket har den inte fått slita sedan inköpet för rätt många år sedan nu. Att valet föll på en kraftfull maskin var något Husse och Matte nu äntligen fick bevisat var ett bra beslut! Där den ena grannens slunga inte förmådde ta sig fram lyckades Husse bistå i de stora snömängderna. Genom att trycka på och ta omtag varannan meter. Den andra grannen fick överta slungan när Husse behövde en stunds vila och körde rent på sin egen tomt. 

Så vad gjorde Matte och hundarna inomhus hela dagen, kan man kanske undra. Hundarna höll sig mer än gärna i uterummet! Ingen snö, ingen vind, varmare än ute och med full koll på allt som hände framför stugan! Matte måste gåträna och att gå ut var liksom inte aktuellt under söndagen. Så Matte gick med en krycka i ena handen och plockade och donade i stugan. Flyttade runt saker som inte låg där de skulle och fick gjort en del som inte blivit gjort den närmaste tiden efter operationen. Skall man gå en gång för varje sak man flyttar i stället för att ta flera saker på en gång, får man ihop rätt mycket gåtid upptäckte Matte. Som satte sig ner först efter några timmars gående. Inte fort och inte stora steg, men gående och stående!

Vid tretiden på eftermiddagen blåste det ganska rejält och snömolnen drev undan, varpå snöfallet äntligen upphörde  och solen i nedgående skymtade mellan de stnötyngda granarna i skogsranden. Vacker var det! Husse gick ut igen för att fösa undan den sista snön på trappen och fram till grinden och nu ville hundarna hänga med ut. Temperaturen sjönk snabbt i takt med att det blev mörkt och Husse kollade så att allt var som det skulle hos den närmaste grannen, som hade en lång och brant backe, samt en lång trapp att ta sig uppför, för att nå sin stuga. Det är lätt att falla och svårt att ta sig upp i djup snö. 

Husse och Matte har nu bott här i femton år. Grannar som har bott dubbelt så länge och mer har aldrig upplevt så här mycket snö i ett enda snöfall. Nu låg det dessutom redan ett kompakt snötäcke av blöt snö som frusit, när denna nya och initialt blöta snö föll. Det blev oerhört tungt att skotta.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)