Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MER INOMHUSTRÄNING

2015-03-05

Onsdag.

På eftermiddagen jobbade Matte i trädgården och hundarna fick vara ute med Matte som fortsatte att gräva ett stort hål. Till slut var hålet så stort att det borde rymma de fyra buxbomplantorna som skulle flyttas några meter. Nästa uppgift var att gräva upp dem där de stått i närmare tio år. Intrasslade i granrötter. Det lyckades till slut och de planterades på sin nya plats. Det första steget till en ny utformning av entrén till huset. Med posten kom så äntligen det formella startbeskedet för tillbyggnaden, efter att ha stötts och blötts och kritiserats i många månader av en förvaltning i blåsväder. Matte är nu bygherre och amatörarkitekt. 

På kvällen tränade familjen åter i Sturegården på Lidingö. Det gäller att passa på innan huset säljs. Inomhusträning med svåra vittringsförhållanden passar utmärkt under den mörka och kalla årstiden. Många hundar tränas mest utomhus och får problem när de skall hitta vittringskällorna i en byggnad med ventilation.

Denna kväll tränade fem Lapska och en Springer. Med en facit kunde man få till tre figuranter. Eller så körde man med fyra figgar och alla figgar kände till "var varandra låg" - alla legor för undvikande av nötande och onödig tidsåtgång en vardagkväll. Huset består av flera våningar och en vindsvåning med en brant och öppen trapp. Matte tillbringade kvällen till viss del liggande ihopkrupen på en köksbänk, sittande på en tvättmaskin med fötterna i en vask, stående i en duschkabin, stående på en iskall och helmörk kattvind. Övriga legor som användes var en större kattvind där två figgar kunde gömma sig med avgränsning mellan, olika ställen på vinden och en skrubb med dörr in under en av de två trapporna. Från både vinden högst upp och skrubben längst ner spred sig vittringen vidare neråt respektive uppåt till våningarna emellan. Inte lätt!

För ett av ekipagen skulle figgarna spela dementa, för att hunden skulle bli bekväm med funna männskor med avvikande beteenden. Då medelåldern i träningsgruppen låg på drygt 60 var det aningen kluvet....   men väldigt roligt! Skratten blev många och stämningen uppsluppen. Förmågan till rollspel var det inget fel på. Hunden skötte sig exemplariskt där den låg på kommando medan föraren tog hand om "fynden". Dementa och barn är de grupper som oftast försvinner och är föremål för skarpa sökinsatser av polisen. 

Alla hundarna skötte sig utmärkt denna kväll och det blev en väldigt bra och utvecklande träning för dem alla. Násti fick frisöka överallt utom uppe på vinden och en överlycklig hund tog för sig och fyndade figgarna som var gömda nära varandra, utan problem. Nástisonen var så het på gröten att arbetstemperaturen måste justeras neråt, innan hjärnhalvorna kunde få kontakt. Det är enklare att dämpa en hund än att höja den och motivera den till arbete! Lite "time out" koppel och stillasittande fick grabben att bli lite mer inåtvänd, varefter han spikade legan han fått lite problem med på grund av för hög temperatur och fart. 

Modji fick ett frisök med fyra figgar gömda på ställen som Matte inte kände till. Modji skötte sig bra och Matte lät henne söka självständigt upp och ner för trapporna, i sin jakt på flyende vittringar i trapphusen. Alla hittades och markerades. Aili fick även hon ett frisök i hela huset. Husse hade gömt sig högst uppe på vinden och spridda i byggnaden var övriga förare placerade som störning. Aili visade tydligt i ett av rummen att en människa fanns i utrymmet ovanför. Aili sökte hela tiden mycket högt med nosen och klättrade till slut upp efter väggarna i sin iver att nå upp! I taket fanns ventiler och rakt ovanför satt Husse på råvinden. Aili är inte tränad att markera ännu, men situationen fick henne att ge ett enda skall upp mot taket. Till slut hade hon jobbat sig fram till vindsdörren och visade att hon vill komma in. Aili ittade envist på Matte och sedan på dörren, varför Matte gjorde som Aili bad och släppte in henne, varpå Aili rasslade uppför den branta trappen och hittade Husse ett stycke bort. Duktig Aili!

En trevlig och mycket givande kväll avslutades på MAX med lite mat i magarna. Tack alla för bra träning!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)