Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

J-KULLEN 11 ÅR I DAG!

2021-03-04

Ett stort GRATTIS till J-kullen som fyller 11 år i dag! Nástis andra kull föddes en svinkall dag med snö och många minusgrader.

Y

Klicka för större bild.

Onsdag.

Ännu en dag med fint men lite kyligt vårväder, som till stor del tillbringades utomhus. Matte småstädade i trädgården, hundarna höll koll på omgivningen. Det fanns mycket att titta på för dem under förmiddagen, med renovering på en fastighet och brunnsspolning strax bredvid. Många olika ljud och aktiviteter och Modji satt i givakt mitt på gräsmattan för att inte missa något! Initialt överlät Aili all bevakning åt mor sin och vilade på altanen, men vartefter det blev mer rörelse neråt vägen, kände sig även Aili kallad att ingå i vaktpatrullen.

Arbetena på de båda  fastigheterna på andra sidan vägen behövde inte kommenteras, men när det dök upp folk med hundar långt bortåt vägen måste någon av dem ändå kommentera, så att Matte inte missade. Mycket skvallerträning och man kan inte bli tyst och få godis om man inte har låtit lite först! Oftast bara ett skall, men stannar man och låter hundar nosa länge och markera  precis framför Lapskreviret krävs ändå lite tydligare ljudgivning/protester tycker framför allt Modji numera.

Matte tog med hundarna på en powerwalk för motion lite senare. Aili har tränat upp förmågan att ligga före i sträckt koppel utan att dra, för att kunna stanna upp och nosa av kissfläckar medan Matte och Modji passerar henne och sedan ansluter Aili när kopplet sätter stopp baköver. För att åter inta tätpositionen. Det är fruktansvärt irriterande med all hundskit på vägbanan längs kanterna. En nyhet för i år och trots vädjande från samfällighetens styrelse sker ingen förändring. Stora skithögar kunde ses liggande mitt i infarterna till flera hus. Lös hund långt bakom förare upptagen med mobilen skiter var den vill. Ett nytt sätt att ha hund på. Sorgligt att se.

Kvällens träning ägde åter rum på den stora industritomten och tränade gjorde två Lapska tikar, tre Lapska hanar, en Jack Russelkille och en Jaktlabbevalp. Som figurant gäller det många gånger att hitta så kluriga gömställen som möjligt för att ge både hundar och förare utmaningar. Att inte bli hittad ger ett gott betyg till figuranten! Matte lyckades över förväntan och hade väldigt svårt att hålla sig för skratt, där hon låg ihopkrupen och lyssnade hur resonemanget gick, kring var hon kunde finnas. Hunden skallmarkerade om och om igen kring samma område och säkert alldeles korrekt några gånger, när Matte hörde nosandet mycket nära inpå men kunde inte se ut. Till slut ropade den ena efter den andra och bad Matte svara, för att kunna hitta den exakta platsen där Matte var gömd. Vittringen spred sig vida omkring i byggnaden, men så även ljudet när Matte svarade tydligen! Jätteroligt tyckte Matte som inte hittades av människorna - bara av hunden. Vars tankar Matte önskade att hon kunnat läsa.

Att det fanns ett tomt utrymme bakom en stor järnbalk, i ett hörn bakom en vägg med höga ställage fyllda med bubbelplasttäckta bord syntes inte. Matte hade upptäckt utrymmet av en slump, ålade sig in och fick med sig en bit wellpapp som hon lutade över sig, där hon satt ihopkrupen på knä som en liten klädhög. Bubbelplast hängde ner till golvet på sidorna och utrymmet var osannolikt litet för att rymma en människa. Matte var extremt nöjd med att kunna vara så svårupptäckt. Bra träning för både hund och förare.

Både Modji och Aili fick sedan jobba på just denna lega under sina stora frisök i området. Modji behövde vissa små tips från Husse för att kunna spika exakt var vittringskällan/figuranten befann sig. Aili överraskade med att komma in i byggnaden i full fart, för att omedelbart lokalisera detta gömställe och komma till markeringsskall. När Matte själv just kommit innanför den stora öppningen. Fort som sjutton jobbade Aili, både vad gällde fart på fötterna och nosen samt hjärnan. Mycket säkert jobbat.

Kvällen var kylslagen med ett plötsligt väderomslag och hem for alla nöjda och belåtna med varsina sök för hundarna. Bara valpen fick komma ut och jobba som först och sist ut. Är man bara några månader är det bättre med flera korta lekuppgifter än en lång.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)