Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SUPERSUMO! Foton

2022-01-20

Onsdag.

På kvällen tränade träningsgruppen som vanligt. En stor trygghet är att samtliga i gruppen nu har fått tre sprutor med vaccin mot Covid. Det är för övrigt så ledsamt att konstant få höra hur dåliga man är i Stockholmsregionen med att vaccinera sig över huvud taget! Återigen var det tydligt på onsdagen där Kalmar ligger högst i landet vad gäller vaccinationsvilja. Stockholm följs tätt av övriga storstäder i landet. Orsaken anses vara den brokiga sammansättningen av befolkningen i dessa regioner. Oavsett så är det trist att det skall vara så himla svårt att förstå att omfattande vaccinering med tre sprutor är en absolut nödvändighet för att få ett slut på eländet. När det börjar bli kris på väldigt många arbetsplatser med många frånvarande på grund av sjukdom. Egen eller hos närstående.

Träningsplatsen var idealisk efter omständigheterna. Ishalka överallt utomhus. Men inte i den stora hangarliknande fordonshallen! Luftigt och välventilerat och därmed svåra vittringsförhållanden för hundarna, när vittringsvägarna påverkades av fläktar, väggar och tak. Tränade gjorde Fyra Lapska Vallhundar: Trettonåriga Modji med halvbror Lime, dotter Aili och dotterson Sumo, samt en ung Springertjej. Vid den senaste träningen här nyligen fick Aili problem med att lokalisera vittringskällan i en pallkragelåda uppe på några lastpallar. Vittringen steg rakt upp och ramlade ner på lite olika ställen, vilket blev en svårighet. Även ytterligare en hund fick den kvällen vissa problem med att lokalisera den exakta platsen där figuranten var gömd. Nu skulle Ailis son Sumo få testa samma uppgift och Matte var nyfiken och hade mobilen beredd för att dokumentera hans sök. 

Sumo släpptes på ett frisök i den stora hallen och bara en figurant var gömd och det på ett för Sumos förare okänt ställe. Sumo scannade snabbt av sökområdet i ett grovsök med mycket bra och effektivt sökmönster. För att sedan gå mer eller mindre rakt på figurantens gömställe och han skallmarkerade direkt vid ankomsten!  Han är nu två och ett halvt år och har mycket god sökvana efter mer än människor och han har även vana vid många olika typer av andra hundsporter tillsammans med sin förare. Ett väl sammansvetsat team således. Att föda upp hundar är svårt nog. Att hitta "rätt" köpare till dessa hundar, för att de skall komma till sin fulla rätt, är inte enklare. Matte har haft stor tur.

Två hundar hade stora problem med att lokalisera figurantens gömställe vid den senaste träningen här nyligen. Nu löste Sumo problemet lätt som en plätt. Självklart försöker man hitta något som varit olika, vad gäller förhållandena vid de olika söktillfällena. En stor skillnad var temperaturen! Lokalen är ouppvärmd och det var avsevärt mycket kallare, med många minusgrader, vid söket nyligen. När Sumo sökte var det fem plusgrader. Vittringen från den varma kroppen stiger uppåt i den kallare omgivande luften. För att sedan falla ner på olika sätt vid olika temperaturer. På olika ställen runt om gömstället. Icke förty var Sumo mycket snabb och mycket säker när han utan att tveka gick rakt på gömstället och kom till skallmarkering omedelbart. Efter ett väl genomfört sök bjöds Sumo på ännu en figurant att leta rätt på och även den uppgiften löste den duktiga killen galant! Han älskar att få ha en rejäl dragkamp som belöning av sina funna figuranter! Här mellan alla däck blev det för trångt att ha dragkamp och figuranten fick komma fram först. Av kampbilderna blev det bara bruna streck! Intensiteten var mycket hög hos både figurant och hund!

Klicka för större bilder.

Aili fick på sitt sök denna kväll tre figuranter gömda på olika, för Matte okända platser. En av figuranterna visade sig vara gömd i pallkragelådan! Aili plockade sina figuranter den ena efter den andra och nu lokaliserade hon figuranten i lådan betydligt snabbare och säkrare än sist.

Modji fick fyra figuranter och Husse hade ingen aning om var figuranterna hade gömt sig. Modji tog sig an uppgiften med stor glädje och mycket energi! Den första figuranten satt i hytten på ett mindre arbetsfordon med stängd dörr. Modji hoppade upp på larvfötterna och skallmarkerade fint mot hytten! En figurant stod mycket högt uppe på en väldigt lång stege rest mot ett ställage. Inga problem för Modji! Trots att vittringen spred sig vida omkring. Matte hittades strax innanför ingången. Modji hade så bråttom in för att börja jobba att hon först råkade missa Matte av bara farten. Bokstavligt talat. Hon insåg sitt misstag och vände tillbaka. Sist hittade hon en figurant bakom ett plogblad in mot en vägg och här hann Matte äntligen med att fota! På sin väg genom den stora lokalen följde Modji samma sökmönster som vanligt. Hon sökte av noga från vägg till vägg och att det fanns en hög betongavgränsare (den som Aili valde att stå på, foton ovan) rakt ner genom lokalen, bekom henne föga! Den hoppade hon över i flygande fläng, som i sin ungdoms dagar. Att hon har fyllt tretton år har hon ingen aning om!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)