Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BORTPRIORITERADE

2021-02-23

Måndag.

Självklart gör DETTA något med människor.

Framför allt när det skiljer sig åt i olika regioner i Sverige och Stockholmsregionen är sämst, vad gäller att tillgodose behoven hos den grupp i samhället som nu hållit sig isolerad mycket mer nitiskt än andra. För att slippa smitta och död. I januari var situationen inom sjukvården sådan att man beslöt prioritera upp vaccinering av all sjukvårdspersonal. VARFÖR denna uppdelning! Varför inte samma regler i hela landet i så viktiga frågor, undrar fler gamla kärringar och gubbar än Matte och Husse. Överdödligheten är i Sverige under 2020 påtagligt hög!  Även om det procentuellt sett är en lägre siffra än i många andra länder i Europa. Åter är det gruppen 70+ som dött och decimerats mer än andra åldersgrupper.

Självklart gör detta något med människor, som redan har levt merparten av sina liv och har väsentligt mycket mindre tid kvar framför sig att kunna planera för en tid "sedan". När man fått sin vaccinering och när man åter kan få träffa andra människor som förr. Sina barn. Som är barn hela sina liv inför sina föräldrar - även som vuxna. 

Ensamheten tär på väldigt många. Att exkludera människor ur gemenskap används som straff. Att känna sig exkluderad/bortprioriterad får inte människor att må bättre. Självmorden har ökat påtagligt bland äldre under 2020. Aldirg tidigare har Missing People haft så mycket att göra som under 2020.

Alla hundvalpar som köpts under året som sällskap i olika sorters ensamhet har naturligtvis påverkats av denna pandemi även de. Man kan inte socialträna och miljöträna på samma sätt när distans måste hållas och kollektivtrafik undvikas. Det är inte alls samma sak att ta med en vuxen hund för första gången på bussen, tåget och T-banan som att miljöträna en påverkbar valp. Det är inte alls samma sak att mingla med många människor för första gången med en vuxen hund som med en valp. Mycket går förlorat för Coronahundarna. Som får en annorlunda första tid när de många gånger tvingas växa upp i isolering.

Det blir säkert bra i slutändan, om deras ansvariga människor inser att mer krut måste läggas på att ta igen detta framöver. För socialt välanpassade vuxna hundar under många år i framtiden. Att bli med valp 2020 har inte varit som att köpa valp tidigare. Mer ansträngning har behövt göras för att bibringa valpen kunskaper och erfarenheter den så väl behöver få under sitt första år. Att gå valpkurs och fortsättningskurs har inte varit så enkelt att få till heller.  Förhoppningsvis har alla nya hundägare detta år varit medvetna om detta. 2021 verkar inte bli så annorlunda mot året innan. Efterfrågan på valpar är stor. Tillgången inte lika stor. Valpar smugglas in i landet mer än någonsin och priserna har skjutit i höjden på ett helt galet sätt. Även för blandraser och för renrasiga hundar erbjuder man sig att bjuda över varandra i långa köer av intresserade. 

Måtte alla dessa nya knytt få värdiga liv med goda möjligheter till social anpassning - trots en uppväxt under en pandemi med social distansering.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)