Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VIT  JULAFTON

2014-12-25

Vit jul!

Som vilken helgmorgon som helst egentligen, var julaftonsmorgonen. Hussse tog med hundarna på en morgonpromenad till brevlådan och hämtade morgontidningen, sedan fikade Husse och Matte och läste tidningen, framför brasan i vardagsrummet. Hundarna väntade på sin frukost. Ute var det tunt med snö och frost samt sex minusgrader. Solen steg över skogens granar och Husse tog en lite längre promenad med hundarna. Sedan gav han sig iväg hemifrån. Skulle julfira med syskon på andra sidan stan.

Matte gick ut på tomten och lekte med hundarna i solen. Efter en knapp timme ville hundarna in i brasvärmen och då följde Matte med dem in och och förberedde en enkel jullunch. Yngste sonen och hans far kom snart med hjälp av rullstolstaxi då sonens far efter en stroke nyttjar en sådan. Men tungt var det att få upp den för verandatrappen och Matte var till ingen nytta. Äldste sonen skulle ha medföljt, men låg hemma i influensa. Den enda hemmavarande grannen ryckte in med en hjälpande hand! Tack snälla J.!

Aili uppskattar mycket att få besök av sönernas far, då han ständigt sitter ner och är mycket inbjudande för en sann knähund! Själv älskar han alla djur och hundar inte minst! Men vid matbordet fick inga hundar vara med som knähundar. De bredde ut sig intill,  framför kaminen. Men säg den lycka som varar beständigt, Aili tittade sorgset efter honom när taxin for iväg. Sonen tog med sig mormor Násti på en promenad och det gjorde inte Aili gladare. Hon ville följa med!

Skymningen föll och det var dags för Kalle Anka på TV. Matte och sonen slog sig ner med chokladasken och Aili intog sonens knä. Tittade sedan storögt på Kalle med vänner! Ailis första jul som "vuxen" . Hennes första "normala" jul, till skillnad mot röjet i valprummet för ett år sedan. Hela Kalle igenom satt Aili i sonens knä och följde allt som hände.

Husse dök upp när tittandet var klart och lite slappande och snackande tog vid.

I kaminen brann en brasa, i rummet var ljusen tända, på glasverandan strax utanför varadagsrumsfönstret stod den tända granen och glittrade med röda och silvriga kulor, på verandafönstret bredde vackra frostrosor ut sig och ute hade det börjat snöa över ljuslyktor och marschaller. Vackert var det och mycket stämningsfullt med den porlande bäcken som började få iskanter. En riktigt vit jul ute i skogen! I de två husen på andra sidan vägen var det mörkt och den lilla stugan i skogen var den enda upplysta inom synhåll. Fint!

Så småningom dukade Matte fram skinka, tunnbröd, köttbullar och rödkål, samt julmust. En enkel julmiddag i en enkel stuga ute i skogen. Långt från hets och stress! Hundarna hade ätit redan och fick som efterrätt varsin smörstekt köttbulle, vilket verkligen inte hör till vardagen och uppskattades mycket! Vid kaffet och pepparkakorna öppnades några önskade och behövda julklappar. Matte uppskattade mycket att få Per Jensens senaste kritikerrosade bok: "Hunden som skäms".

Tiden led och sonen skulle hem. Husse skjutsade honom ner till bussen och hundarna fick en del av sina små julklappar bestående av olika hundtugg nyttiga för tänderna.

Snön föll ymningt över skogen och bäddade in världen i ett fluffigt vitt. Sonen tog bussen in till stan och gladdes åt att ha fått fira en riktigt vit och stillsam jul i en liten stuga i skogen. Husse och Matte njöt även de.

En gammaldags julafton i stillhet i skogen. Helt underbart lägligt kom så äntligen snön!

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)