Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄRMEREKORD

2014-04-28

Söndagen blev den varmaste dagen hittills i år med tjugo grader och Matte minns en liknande vädersituation för ca trettio år sedan. Sommar före Valborg. Inte så vanligt. Matte minns också att det snöade första maj några år innan. Valborgsmässoafton 1967 var det snöglopp och mängder med blötsnö överallt. Matte hade nytaget körkort och fick låna sin fars bil för att kunna dra runt med kompisarna. Matte var en stolt och mycket nervös chaffis. Med sommardäck på bilen. Både Matte och bilen kom välbehållna hem.

Lapskfamiljen hade en hel del att göra hemma, efter en lördag avsatt för hundträning. En tur togs några hus uppåt vägen för att hämta en kompostkvarn som skulle säljas tillsammans med många andra trädgårdprylar, inför en husförsäljning. En motorsåg hade Husse redan köpt och fått med sig hem. Nu skulle kvarnen hämtas. Matte hängde med och tittade på övriga föremål som var till avsalu. En vit plastmöbel i fint skick, bara lite smutsig men inte missfärgad fick följa med hem. Ett stort ovalt bord med fyra stapelbara stolar och en uddastol med högre rygg för en hundring. För att ersätta den otympliga och avflagande blåmålade trämöbel i risigt skick, som ingick i torpköpet. Inte ihopfällbar och svår att få undan över vintern. 

Eftermiddagen ägnade Matte åt att tvätta rent de vita plastmöblerna, stående i solen vid pumpen på gräsmattan. Aili var synnerligen intresserad och uppskattade mycket när Matte använde vattenkannan för att skölja av tvättvattnet. Aili fösökte komma åt  vattenstrålen och lyckades rätt bra med det. Hon uppträder precis som hennes mor gjorde i samma ålder. Vatten är kul! Även vattnet i bäcken. Frågan är om inte någon snok besökt tomten ivärmen. Modji och Klonen nosar väldigt mycket längs bäckkanterna och krafsar mellan stenarna.

Husse kapade och klöv mera ved. Nertagna träd att ta hand om gratis, är inte särskilt svåra att få tag på. Att värma upp huset med endast ved och slippa betala för den är en stor fördel. Området bebyggdes på 1960-70 talet och nu rensar många på sina tomter. Tallar och granar skymmer husen. Står snett och osäkert på branta berghällar och  riskerar att falla över hus,  avlopp måste anläggas/bytas. Avverkningen är tidvis rätt omfattande i närområdet av olika orsaker.

Aili höll sig som sagt i Mattes närhet rätt mycket. Modji låg omväxlande i solen och i skuggan framför huset och Násti föredrog köket. Ytterdörren och några fönster var öppna hela dagen. Násti ville gärna ligga i solen och gick ut en stund med jämna mellanrum, men återvände snart in igen. Med en lägre stående sol på sena eftermiddagen, gick Násti ut på gräsmattan och rullade sig med stort välbehag ett flertal gånger. Skööööönt! Modji och Aili håller sig svalare genom att blöta ner sig i bäcken då och då.

Husse tog fram grillen och Matte fixade tillbehör i köket. Hundarna fick mat. Sedan tog Husse en skogspromenad med hundarna och Matte plockade in tvätten som var snustorr efter en dag utomhus.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)