Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

A-KULLEN 6 ÅR! RASKLUBBEN

2017-06-02

Ett stort GRATTIS till A-kullen / Bröderna Brun/Bus, som i dag den 2.6 fyller 6 år!

Klicka för större bild.

Torsdag.

Sol och kraftiga ishavsvindar gav ett lite speciellt väder den första dagen i juni! I lä i solen var det vårsommar/försommar och i skuggan i blåsten var det vårvinter. Hos Ailis brorsa Runne snöade det häromdagen på honom och "syrran" i den stora hundgården intill Ishavets strand, nordväst om Kirkenäs. "Mycket väder" har det varit i maj. Den ena årstiden har avlöst den andra - fram och tillbaka. Syrénerna är på väg att slå ut och ännu blommar en och annan vitsippa. Rosorna har just satt blad och Matte hade två höga och lite sena rosor kvar att snygga till och binda upp, så att de inte rasar ner vid kraftig blåst.

En rask, men inte så lång promenad fick hundarna. Matte ändrade riktning när hon blev varse kylan ju närmare sjön hon kom. Vinden från norr låg på allt hårdare längs dalsänkan där vägen går. Den tjocka jackan stoppade inte kylan i vinden. I skydd från höga träd blev det å andra sidan så varmt så blixtlåset på jackan öppnades. En på så vis rätt omväxlande promenad, längs en sträcka där många hundägare gärna går, varför Lapsktrion hade väldigt mycket att stanna och lukta på. Raskt blev det trots allt mellan luktpauserna och snart är det varmt igen och då blir det inte så raskt längre. Det har sina sidor med till åren komna hundägare. Man springer liksom inte ett par mil en dag med närmare trettio grader, som en av träningskompisarna gjorde nyligen......  Men det har Matte å andra sidan aldrig någonsin gjort. Vårruset på några kilometer en ljummen kväll för tjugofem år sedan har fått räcka, när det gäller fartfyllda prestationer på något gatunät någonstans.

En ny rasklubb är sjösatt. En rasklubb för bara Lapsk Vallhund! Första årsmötet är avklarat. Tänk att det blev verklighet till slut! En rasklubb som skall värna om rasen som arbetande ras. En rasklubb som förhoppningsvis borgar för att Lapsk Vallhund uppfödd var som helst i landet, även i framtiden har egenskaper som gör den intressant inom renskötseln. Eller inom andra för rasen lämpliga sysslesättningar. Det är inte alltid så himla viktigt VAD man gör med sin hund av en arbetande hundras. Det viktigaste av allt är att man gör NÅGOT! Hur skall man annars kunna veta att man avlar på goda arbetsegenskaper?

En egen rasklubb kan fokusera på just Lapsk Vallhund. Rasen Lapsk Vallhund kommer i första rummet. Den är inte längre en av tre Lapphundraser i en gemensam klubb. Lapphundklubben finns kvar som "paraply".

Men - för att detta skall fungera i praktiken behövs det MEDLEMMAR ! Vi alla som är intresserade av rasen Lapsk Vallhund måste bidra genom att bli medlemmar i den nya rasklubben för Lapsk Vallhund. De pengarna är rasen värd och ditt medlemsskap behövs för klubbens och rasens framtid! Var nu med och stötta den nya rasklubben, så att dess styrelse får en chans att dra igång något för framtiden väldigt bra!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)