Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VILA OCH ÅTERHÄMTNING

2019-12-31

Måndag.

Klämdagar blir det kanske inte för pensionärer, men ibland behöver man stanna upp och göra ingenting. Inte ställa några som helst krav på sig själv, andra än att stanna upp och andas lugnt. Inte ta bilen någonstans. Göra vad som känns bra för stunden. Så länge man fullgör sina åtaganden kontra sina husdjur och andra behövande.

Matte tog en sådan dag på måndagen. Stannade upp. Njöt av att stugan var välstädad och fint pyntad inför julen. Vilade kroppen. Tid vid datorn blev det. Fixande med bilder och Photoshop. Kreativt jobb som Matte gillar. Lite "problemlösning" med Lumosity och att bilda så många ord som möjligt på engelska på kort tid, från bara ett par givna begynnelsebokstäver är en utmaning Matte gillar. Som slog personligt rekord en trött dag. Märkligt nog. Snabb måste man vara i både tanke och handling för att få ihop många poäng.

Husse rörde sig lite omväxlande utomhus och inne. Han försökte få med hundarna ut, som nog mer var på Mattes linje att slappa en dag efter många dagar med mycket aktivitet ända sedan Julafton. I kaminen brann en brasa för att få upp stugvärmen efter bortovaron. Ute var det förvisso anmärkningsvärt milt med nio plusgrader, men en kall och kraftig vind gjorde det enligt Husse ruggigt och inte alls trevligt ute på den fuktdrypande tomten. Det insåg hundarna och satte sig bara på trappen och ville in till Matte. Som inte ens lagade mat denna dag. Det fick bli skinkmacka på tunnbröd med julsenap och julost, samt julmust därtill. Det viktigaste på julbordet enligt Matte. 

Nyårsafton i skogen brukar vara lugn, med undantag för några minnesvärda aftnar i negativ bemärkelse. En av dessa inträffade tyvärr när Aili med två syskon oväntat drabbades av ett dundrande och smällande, som vore de stationerade vid en krigsfront. Nyårsafton 2013 hade Aili två av sina syskon som sällskap när deras nya familjer var förhindrade att själva ha dem hos sig. Trots att leveransdatum passerats. Aili misstyckte inte! De tre levde rövare i köket och matrummet på övertid den julen! Kul hade de då! Men inte på Nyårsafton när någon bröt mönstret och koden i stugområdet i skogen. Normalt smäller man under en kvart, högst, vid midnatt. Många hundägare bor här. Många med empati även för katter och skogens vilda djur. Då och då hyrs ett hus ut eller är nysålt och man gör som man själv tycker. Aningslös om seder och bruk nära natur och djur. En nyskild pappa hyrde en stuga strax intill Lapskreviret sedan kort tid och ville imponera på sönerna som skulle komma på besök. Dagen efter på promenad förbi Lapskstugan: "Jag ser att ni har hundar - jag hoppas att de inte blev rädda i går?! Vi lät nog lite mycket men jag hade lovat killarna!" 

Så ingen vet i förväg om det blir som vanligt med hänsyn tagen till djuren, eller om det kommer någon frifräsare som brakar på. Då man knappast kan störa någon så här ute i skogen..... Totalt okunnig om hur djur fungerar. Hur klarar sig alla som upplevt krig på nära håll? När det är Nyårsafton. Heder åt Södertälje som försöker få med sig fler kommuner i beslutet att skippa raketerna vid midnatt.

Gott Nytt År på er alla! Med önskan om en lugn och tyst natt för alla djur och andra som fått nog av skjutande i krigsdrabbade länder och svenska städer och även småorter. Någon skjuts varje dag i Sverige för närvarande vad det verkar. Skall det då vara nödvändigt att smälla en enda förbannad smällare även av minsta modell? Någonsin! Varför förbjuds inte allt som avsiktligt kan fås att smälla när det blivit som det blivit och folk tror att de blir beskjutna av en avgasknall.

Jodå. Som ensam morsa impade även Matte på sönerna, när hon sköt iväg pengar som borde ha använts till annat för fyrtio år sedan. En tid då man ännu rökte inomhus i barnens närvaro. Dock inte Matte, som fick röka passivt under hela sin barndom. Det fick räcka.

Klkicka för större bilder. 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2019-12-31 16:48:22 - Eva

Ni verkar ha haft en fin dag. Även i detta hus i skogen är det en slappardag, förutom N'asste som springer av sig och retar de andra.

Vi brukar inte ha några smällar här heller men jag vet inte i år då vi fått ett par nya grannar.

Gott slut och kram från N'asste med flock
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)