Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KLURIGA LEGOR - EN UTMANING! (Bilder)

2018-08-23

Onsdag.

Efter att två dagar i sträck ha byggt mur, delat perenner och flyttat runt dem och jobbat hårt med markarbeten utomhus i behaglig temperatur, var det åter dags för en träningskväll. "Det skall bli skönt att få slå sig ner och ta det lugnt och vila kroppen i någon bekväm lega!" Tänkte Matte.

Tränade denna kväll gjorde tre Lapska tikar, varav en i löp, tre Lapska hanar och en hormonstinn Jaktlabbeyngling. Vilket inte innebar några problem, även om killarna naturligtvis var klart medvetna om löptikens närvaro. Jobbade gjorde de som de skulle och det var ju huvudsaken. Den hormonstinne fick dock starta kvällens träning, då han ännu får betraktas som nybörjare och lite bussig måste man vara. Löptiken jobbade fint även hon!

Alla ekipagen tränade denna kväll utan vetskap om var figuranterna hade gömt sig, några hade en medföljande "facitgubbe" och andra litade helt på hunden, för fynd inom rimligt tid. Två Lapskkillar fick söka kopplat i par genom ett vidsträckt sökområde efter det att löptiken hade sökt i området. De skötte sig båda med den äran! 

Den tredje Lapskkillen skulle med sin förare få ett sök planerat av Husse. Vilket resulterade i att samtliga tillgängliga figuranter, sex stycken, smög iväg "bakvägen" bort till en stor förrådsbyggnad, bestående av två stora rum fyllda med skåp, stolar och lite av varje. Vartefter slank kompisarna undan och hittade gömställen och Matte fortsatte längst in i det bortersta hörnet av det inre rummet. Här hittade Matte till slut ett bra gömställe mellan ett skåp och en stor gallervagn på hjul och tänkte att den gick väl att knuffa undan lite, så att rumpan fick plats på golvet. Matte gled långsamt ner med ryggen mot väggen. Fastnade med byxfickan i utstickande delar på gallervagnen. Försökte knuffa undan eländet, men den vägde bly och gick inte att rubba! Matte försökte resa sig upp och fickan släppte greppet i vagnen, men jackan var av halkig nylon och skåpet var inklätt i plastfolie. Matte gled och kom inte upp. Gav upp och gled åter ner efter väggen och nu utan att haka upp sig på utstickande delar. Fick ner rumpan som i ett skruvstäd i det kilfrmade utrymmet med höfter och axlar ihopklämda och armarna framför ansiktet. Nu hördes hunden skallmarkera i det första rummet. Det var bara att gilla läget och sitta stilla och tyst. Det gjorde ont i de sammanpressade höfterna och en armbåge var i kläm och Mattes vittring slog uppenbarligen ner i andra änden av rummet! Den steg som i en skorsten rakt upp och for iväg. Matte hade lyckats över förväntan med att hitta en klurig lega. Så småningom hittades Matte och lika klurigt var det att kmma loss och upp! Nästan omöjligt den första biten då Matte måste dra sig upp med hjälp av bara en fri arm. Helt omöjligt den sista biten då en hjälpande hand eller snarare två måste till för att få loss Matte.

Klicka för större bild.

Medan alla figuranterna smög iväg hade Lapskgrabben fått börja sin sökuppgift med att söka igenom området utomhus i ett frisök. Utan att veta att där inte fanns några figuranter gömda.

Den lega där Matte nästan blev kvar, var mycket svår och bra vittringsmässigt för hundarna, men att trycka ner Matte ännu en gång kändes rätt korkat. Varför en betydligt smidigare och höftslankare "ung man" fick överta gömstället. Han hade inga synliga problem vare sig att komma ner eller upp och därför fick fler hundar anta utmaningen att lokalisera denna svårfunna vittringskälla!

Modjis uppgift bestod i att söka igenom denna förrådsbyggnad efter fem gömda personer och Husse visste inte var de var gömda. Matte hade gömt sig bakom en balk vid ingången och synes inte. Uppenbarligen fick Modji inte heller någon vittring, då hon for iväg längre in från ingången. I det inre rummet låg tre figuranter gömda nära varandra och vittringen var intensiv. På tillbakavägen blev Matte hittad av Modji.

För Ailis del gällde samma upplägg och även hon fick en figurant i den trånga och kilformade legan. Vittringen slog ner vid väggen mitt emot och Aili fick jobba hårt på att fastställa exakt var figuranten var gömd. För att staga upp söket och få tyst på tomskällandet, till följd av intensiv vittring i hela byggnaden, kopplade Matte sin hund. Nu blev det struktur och ett tyst sök! Om hunden "glappar" hela tiden under arbetet blir den oerhört svårläst! För att inte tala om hur irriterande och störande det är med en hund som inte kan söka under tystnad! Den skall markera fynd med skall! Men den får inte skälla non stop medan den jobbar. Hade du glömt det Aili?! Som tror att hon har valpar under bordet hemma och hade legat där och ruvat hela dagen. Nu gick proppen! Äntligen fick hon jobba! Hon var som en galen duracellkanin och trots att hon lät illa och for omkring som en galning så lyckades hon ändå lösa uppgiften och hon fyndade sin sista figurant, mycket svårt placerad i ett fristående torkskåp.

Klicka för större bild.

Nej, någon bekväm lega för behaglig vila lyckades inte Matte hitta denna kväll. Snarare var hon än mer "trött i kroppen" och mörbultad i leder och muskler än innan. Men en mycket bra träningskväll blev det och lite får man offra sig för att krångla till det för träningskompisarna!

Tack alla för en bra träningskväll och nu siktar vi mot lagtävlingen! 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)