Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SAS-ORO och TRÄNING

2012-11-20

Oroligt var det under måndagen. Flygbiljetter är bokade hos SAS för helgen och nu kändes det ovisst om Husse, Matte och hundarna skulle komma iväg på den planerade insatsen. Som det ser ut nu på tisdagmorgonen, kommer allt gå i lås trots allt. Till och med kattvakt har kunnat fixas.En av Mattes söner erbjöd sig att spendera ett dygn tillsammans med den gamla katten Mysjkin. På äldre dagar spenderar han nästan all tid på fårskinnen i soffan i närheten av brasvärmen. Han tar en sväng i närområdet någon gång om dagen och pinkar revir och förefaller i övrigt må bra. Han är nu 17½ år och av den "epilepsi" han hade förra vintern syns inga spår sedan början av juni.  Mattes första hund var en Dvärgpudel. Även hon fick en övergående epilepsi. Utan medicinering. Märkligt.

Matte kollade rovdjursobservationerna. Såg att en elvaårig grabb som kom från skolbussen och gick på en mörk väg strax före klockan 18, sett en mycket oskygg varg på 30 meters håll. På andra sidan, 3 km bort, av Mattes och hundarnas hemmaskog. Den grabben måste ha synnerligen god mörkersyn. Matte såg också en påtagligt oskygg varg utanför grinden för en tid sedan. I fullt dagsljus. Den hade ett smalt läderhalband, vanligt hundhalsband, samt var i sällskap med en Bordercollieliknande hund. Det var ingen av de Tjeckiska Varghundar som bor i närheten, även om det definitivt såg ut som en sådan. Enligt ägaren var de inte på rymmen. Det kanske finns fler här i krokarna.

Matte och hundarna tog en långpromenad i området i det fina vädret. Tomt och öde så när som på ett får som kikade fram på en tomt. Ägaren har tagit hem två (?) av sina får och förvarar dem i ett garagetält med en liten rasthage. Modji fick plötsligt se fårskallen kika fram bakom en buske och blev aningen överraskad, då hon inte alls hade någon vittring. Vinden låg åt andra hållet. När hon väl fick vittringen i vind, såg hon inte fåret längre och ville väldigt gärna tillbaka för att reda ut vad hon sett. Fåren har funnits längs promenaden, men lite längre bort på en äng, hela hösten. Nu var de på fel ställe.

Sedan for Matte till tandläkaren och hundarna fick följa med. På hemvägen hade Matte planerat ett stopp vid ett ridhus för lite rallyträning, men där var det upptaget. Matte körde i stället lite sökträning på hår hemma i trädgården.

Nätpåsen med hår placerades uppe på den pressenning som täcker trädgårdmöblerna på verandan till lillstugan. Där är öppet runt om och vittringen från den högt placerade hårpåsen kunde sprida sig åt flera håll. Håret var oåtkomligt för hundarna. Násti fick börja. Med tjänstetecken på sattes hon i sökarbete. Hon fångade snabbt vittringen i vinden och drog iväg framför lillstugan. Började jobba uppåt och reste sig mot verandaräcket, som är heltäckande. Gav till ett skall och jobbade sig mot ingången. Där spikade hon vittringskällan och skallmarkerade snyggt. Matte tränade med klicker. Matte ville att Násti skulle resa sig mot möblerna och "peka" med nosen mot hårpåsen för att visa på vittringskällan. Násti förstod och Matte klickade. Snyggt jobbat!

Modji fick exakt samma upplägg och löste uppgiften på samma sätt. Först runt stugan och fångade vittring, sedan upp på verandan och fram till vittringskällan. Där satte sig Modji och skällde mot Matte. Hon har insett att ingen belöning kommer från vittringskällan vid denna träning. Men Matte vill att hundarna pekar ut vittringskällan genom att vända sig mot den och markera den. Med klickerhjälp förstod Modji. Matte försöker köra med operant inlärning, där hunden väntas ut för att bjuda rätt beteende och sedan klickas.

In med hundarna och nytt gömställe. Helt nära bakom huset ligger ett brant berg. Mellan huset och berget finns en smal grind som hindrar hundarna från att komma upp bakom huset, där berget sedan blir lägre och en altan är byggd. Matte stoppade in hårpåsen genom den glesa grinden och placerade den utom räckhåll för hundarna. Här skulle vittringen inte sprida sig åt många håll. Vinden låg längs med huset och vittringen borde komma som i en strut mellan huset och berget. Vittringskällan befann sig i vind.

Násti släpptes ut och skickades på sök. Hon fick vittringen direkt runt husknuten och drog rakt fram till grinden där hon omedelbart började skallmarkera hårpåsen innanför grinden. Hon klickades på första skallet och klickade sedan när hon tydligt skällde mot hårpåsen. Hon fick godisbelöning, röstbelöning och hon fick nosa på hårpåsen.

Násti fick till sin stora besvikelse gå in och Modji fick samma uppgift. Modji löste uppgiftern på precis samma sätt. Hon tog snabbt vittringen och drog in bakom huset. Där hon omedelbart sprang fram till grinden och markerade vittringskällan, vänd mot grinden. Sedan vände hon sig och skällde mot Matte. Fel. Matte fick Modji att förstå att hon måste fortsätta att vara vänd mot vittringskällan innan belöningen kommer. Samma belöning utdelades som till Násti. Godis, röst och kontakt med vittringskällan.

Båda hundarna har mycket snabbt lärt sig att Matte vill att de skall leta rätt på hår och sedan skälla ut det. Så himla svårt har det inte varit. Att lära hundarna detta. Lätt som en plätt faktiskt. Frågan är om Matte är lika kaxig efter träningen på onsdagkvällen.....

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)