Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTE VAR PÅ RYMMEN

2023-04-05

Tisdag.

En dag med mycket på programmet väntade. När Matte var klar med vad som skulle göras i stugan på morgonen, gav hon sig iväg på en långpromenad med hundarna i området. Väglaget består till hälften av barmark och till hälften av kompakt is/stråk av knölig is och val av fotbeklädnad är inte självklar. Endera går man halva tiden med spikskor på hård asfalt, eller så riskerar man att halka där det är is. Matte valde sulor med spikar/dubbar i för säkerhets skulle. Vilket visade sig vara klokt, då Dima slant med tassarna vid ett flertal tillfällen. Kommen halvvägs mötte Matte en promenerande granne, som svor över både väglag och väder. Hade räknat med barmark överallt efter en tid på annan ort.

Efter en timmes gående med hundarna, tillbringde Matte ytterligare en timme med hundarna ute på tomten. Det finns alltid något att göra. Nu satte Matte på sig sommarglasögonen och gick runt och smidde planer för trädgården i sommar. Något nytt projekt att roa sig med och glädja sig åt.

Sedan måste Matte ge sig iväg. En tid hos frissan var bokad klockan fem, men innan dess skulle en hel del annat ordnas, när Matte ändå åkt de två milen hemifrån till kommunens lilla centrum. Armbandsklockan hade stannat och måste få nytt batteri, tid skulle bokas för ny synundersökning och Matte  funderade på att byta bågar, efter många år med samma. En favorit! Men kanske ändå lyxa till tillvaron med nya brillor. Två bågar lockade och framtiden får utvisa hur det blir. Ytterligare några ärenden hann uträttas innan det var dags att gå till frissan. Husse hade föreslagit peruk. Ingen lätt uppgift väntade den som skulle frissa till Matte. På tok för mycket hår har Matte fått rensa bort ur hårfällan i duschkabinen och på tok för lite hår sitter kvar på Mattes skalle. Tunt, nordiskt hår blir inte tjockare med åren tyvärr. Men så här.....  en trist trend känner Matte. Visst, även kärringar kan bli flintis. Nåväl lite hår att jobba med fanns det och efter att ha klippt bort ytterligare en del hår skapade frissan faktiskt en rätt bra kort frisyr åt Matte. Som plötsligt visade sig ha lite självfall när längderna kortades av. Frissan gjorde Matte på gott humör!

Matte ägnade sig sedan åt inköp av lite påskmat inför Påskafton, som skall firas med sönerna med med sina "tjejer". Äggen var slut i butikerna i centrum. Hyllorna gapade tomma med en skylt om "Glad Påsk trots frånvaro av ägg". Matte handlade i olika butiker efter extrapriser och lyckades få ner matkostnaden en hel del. Ett sista hopp om att finna ägg återstod och det var den lokala Ica-butiken längs vägen hem till skogen. Här hade man ingen aning om att det var brist på ägg. Hemma i Brottby kunde Matte köpa en stor kartong ägg från Roslagsägg. Bingo! Det blev inte sämre när det visade sig vara idel mörkt bruna ägg i kartongen vid hemkomsten. Inga ägg behöver dekoreras.

Hem kom Matte först halv åtta och då blev hon överfallen av två vilda och hungriga hundar. Äntligen kom Matte hem! Husse hade glömt att ge dem mat. Även han var hungrig. Matte fixade käk åt alla. Själv var hon lite trött, inte så hungrig, men nöjd med frissabesöket och över att ha hittat ägg till familjen i Påsk.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)