Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DAN' FÖRE DAN'

2018-12-24

Söndag.

Lapskflocken höll sig hemma hela dagen. Matte klädde granen på Punschverandan med blanka kulor i rött och silver. Hundarna var ute på tomten och Husse saltade på betongplattorna så att Mattes lårbenshals inte skulle gå åt skogen och förhindra höftledsoperationen. Temperaturen sjönk, Mattes fingrar stelnade och till slut var hon klar och kunde göra Husse och hundarna sällskap inne i brasvärmen. För att en stund senare, med upptinade fingrar, klä även den lilla bordsgranen i uterummet, synlig innifrån vardagsrummet. Plockande och pyntande blev det sedan resten av dagen. Modji började bli van och insåg att Matte inte höll på att resa bort med packade väskor. Matte packade upp! Inte ner saker. Matte skulle nog bli kvar hemma och när en granne knackade på var hundarnas lycka fullständig.

Ett välkommet avbrott och lite benvila framför brasan med glögg och pepparkakor! Modji överraskade alla genom att med stor självklarhet kliva upp i besökarens knä, för att slå sig till ro. Som om hon ville garantera att besöket skulle blir långvarigt och det blev det ju! Mycket prat blev det kring olika julseder i olika länder och vissa frågetecken rätades ut. Som att man i Sverige firar jul tre dagar i sträck!? Både på Julafton, Juldagen och Annandagen! I Belgien firas det en enda dag. Varför det blev förståeligare varför folk var upptagna av släktträffar även på Annandagen. Det är så mycket mer än språket man måste lära sig när man byter hemland. Kulturkrockar kan det bli även européer emellan. Matte fick ett franskt lexikon för att kunna dra nytta av möjligheterna att förkovra skolfranskan! En winwinsituation! 

Till slut var det dags att ta farväl och Modji måste yrvaken lyftas ner på golvet! Matte hade mycket kvar att göra innan dagen var slut och när skinkan åkte fram för griljering hade Matte intresserat sällskap i köket!

Kvällen avslutades sent med en minneskonsert över Kim Larsen och en bit julig Christstolle framför brasan. Men timmen var sen och hundarna hade då redan dragit sig tillbaka och gjort kväll. Det hade redan hunnit bli Julafton.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)