Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYTT AKUTLARM

2013-04-01

Söndag - Påskdagen

Husse och Matte slappade vidare hemmavid. Pallrade sig iväg på en långpromenad med hundarna i området och slappade vidare på tomten. Hundarna fick sina "påskägg" vilket innebar varsin ihoptryckt toarullehylsa med några stora bitar "lösgodis" med laxsmak inköpta på mässan.  Mycket populärt!

Just som Husse klev in genom ytterdörren vid fyratiden, gick larmet. Från Missing People.

Först genom ett telefonsamtal frå Missing Peoples ledning och sedan genom sms. Ung man (19) försvunnen hemifrån natten till lördagen, på Södermalm i Stockholm. Samling på Åsö Gymnasiums skolgård klockan 19. Allmän information över MPS hemsida. Hundförarna kunde åka in och börja jobba så snart de hann. Husse fick instruktioner om vad som borde sökas av först, vad som lämpade sig för hundar. Sökpatrullerna skulle komma efter lite senare.

Innan man ger sig iväg gäller det att vara rätt rustad. Både vad gäller mat i magen och utrustning. Matte stekte prinskorv och ankägg och hundarna fick varsin vomburgare i stället för alltför mättande middag. Lite fika medtogs till både förare och hundar. Kaffe, banan och kex till förarna och strimlad torkad kyckling till hundarna. Vatten. Kvällen skulle säkert bli lång. Det är olämpligt att kasta sig iväg och sedan lida brist på energi. Både kropp och knopp behöver bränsle när de skall jobba.

Strax efter 18 parkerades bilen i det angivna sökområdet. Husse och Matte sökte sig så nära vattenlinjen som möjligt. Tillsammans med åtskilliga joggare och hundägare denna underbart soliga Påskdagkväll, som nu var en timme längre. Utnyttjat av många. Men helt nära vattnet gick det inte att komma, på grund av flera inhägnade områden och en del kajer och bryggor. En kort sträcka kunde dock familjen gå på en bryggliknande kaj.  Hundarna sniffade då och då mellan staketspjälorna över kanten. På andra sidan tog sig Husse och Matte upp till ett brofäste, under en av alla stadens broar, för att komma i närkontakt med ett liv som existerar även i Stockholm. Mänsklig avföring i högar lite överallt, skräp, sopor och i ett hörn en antydan till sovplats med madrass, täcke och lite annat. Hundarna var intresserade. Inga människor.

Familjen tog sig ner för en lång trapp som var helt istäckt, hängande i räcket mer eller mindre. Det gick, märkligt nog, bra. Vidare tillbaka över bron. Nu på andra sidan. Båda hundarna vittrade då och då ner över kanten i vind och där kunde en och annan fotgängare ses passera. Mitt på bron stannade Násti till och satte ner nosen i en broskarv. Matte lät henne jobba på vittringen. Násti sniffade längs med skarven ut mot vägbanan, men där bromsade Matte. Då hittade Násti två hål av en femkronas storlek i ett beslag och stoppade ner nosen och vittrade. Först i det ena och sedan i det andra. Intressant! Husse och Modji gick tillbaka samma sträcka för att se om Modji skulle få någon reaktion. Det fick hon inte. Násti var mindre nyfiken andra gången hon passerade.

Tillbaka till bilen och upp till skolan för avrapportering.

Nu var sökpatrullerna igång och Lapskfamiljen angavs ett nytt sökområde. Ytterligare en hundförare från hundgruppen hade anslutit sig och tre hundekipage med varsin säkrare begav sig till en av stadens parker. I S. finns många myckegt gamla hus och små stugor kvar och i parken fanns privatbostäder med inhägnade små tomter. En av säkrarna hade bott i trakten i hela sitt liv och var bekant med en av dem som bodde i ett av husen. Där var trädgården stor med växthus och flera uthus och allt söktes igenom med Násti och Modji. Därefter delades parken upp och Matte och Násti tog sig an den mindre och mest lättgångna delen. Nástis första dag på jobbet efter friskskrivningen.

De tre hundekipagen med säkrare återsamlades och for tillbaka till sambandcentralen. Nya order. Den försvunnes närområde skulle genomsökas med hundar. . Iväg igen. Till fots.. Den stora gården med diverse utrymmen, såsom grovsoprum, genomsöktes. Både Modji och Násti visade stort intresse i ett av dem. Násti skallmarkerade efter att ha stoppat nosen i en välanvänd sko! Snyggt jobbat. En trappuppgång med uppställd dörr söktes igenom, genom att trappvägen ta sig ända upp. Många trappor var det, med två lägenheter på varje plan. Násti visade tydligt i vilka lägenheter det fanns människor hemma. Hon satte sig helt sonika och väntade på Matte skulle öppna. Just som Násti drog efter andan för en skallmarkering insåg Matte vad som skulle ske och drog iväg sin hund. Klockan var nu 23.00. Avrapportering. En sista slurk kaffe och sedan hemfärd.

Ett utkylt hus väntade och hundarna fick sin försenade middag vid midnatt, medan en brasa tog sig och Mysjkin var nöjd med att få hem familjen. Det är lite svårt att varva ner när man under kvällen delat ytterligare en familjetragedi. En ung kille hade åter försvunnit i Stockholm. Det var mindre än en vecka sedan sist.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)