Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TYDLIG TREND

2021-01-14

Onsdag.

Lapskflockens revir har fått sin beskärda del av snöandet och det blev en del skottannde även på onsdagmorgonen. En förhoppning finns att den ofrusna marken under snön skall frysa till, så att snöslungan kan användas senare utan att förflytta grusgången ut över gräsytor och rabatter. På gräsmattan är det värre där varenda fotspår gett vattniga avtryck och isbrännor uppstår. Mer snö var att vänta vartefter under dagen och kvällen och Matte hade redan på tisdagkvällen ställt in onsdagkvällens träning för träningsgruppen. Matte är den som har passerkortet till den stora industritomten och det förutan kommer ingen annan in. Det är inte vettigt att ge sig ut i rusningstrafiken kring Stockholm under ymnigt snöfall, för att träna med hundarna. Träningsgruppens medlemmar kommer från alla väderstreck runt stan och risken att fastna i rusningstrafik med kraftigt snöande är stor.  Lastbilar och bussar mäktar inte ta sig fram i minsta motlut och blockerar trafiken. Ett ständigt återkommande porblem när det snöar över Stockholm. Flera extraträningar har kunnat skjutas in dagtid under helgerna dessutom. Behovet av hundträning hemifrån var inte skriande.

Varken Husse eller Matte hade någon anledning att ge sig iväg med bil och höll sig därför hemma i reviret. Matte tog med hundarna på ännu en powerwalk för motion. Att gå så fort hon kan är det sätt Matte upplever att hon kan motionera sig och hundarna på säkrast, med hänsyn tagen till de två höftproteserna. Men nu spritter det i benen för att efter flera års uppehåll våga ta fram skidorna igen! Kirurgens ord ringer dock i öronen: " RAMLA INTE!"  Vid flytten till stugan i skogen kunde Matte åka skidor på vägarna med hundarna i selar och hundförarbälte. Viss draghjälp gav hundarna bitvis på de osandade vägarna. Trafiken var ett intet i jämförelse och karaktären av fritidshusområde var tydlig. Ett fåtal bodde permanent, då för sjutton år sedan. Dagtid var det i stort sett helt bilfritt. Det var då det. 

Vägarna var nu plogade och hårdfrusna som spolade skridskobanor, efter regn med efterföljande minusgrader. Ett tunt lager snö överst och i den lokala FB-gruppen ville man ha vägarna sandade. Icke förty var det påtagligt många ute och motionspromenerade. Månne med spikskor som Matte, eller andra broddar? Raska och målmedvetna steg väglaget till trots. Med eller utan hund. Vid flera tidigare öde små stugor denna årstid stod bilar parkerade och snön var undanskottad i fler infarter än förra vintern. Trots avsaknad av vatten vintertid förefaller fler föredra att vistas i sina fritidshus den här vintern. Stugorna kanske används som hemarbetsplatser? Så åker man tillbaka hem till stan för att sova? Mer befolkat förefaller området i alla fall vara dagtid. Fler hundar finns här också och priserna på hus har stigit ofattbart högt på ett knappt år. Nyblivna hundägare kanske måste lära sig, men fler skithögar ligger nu kvar mitt på vägarna! Men har man hunden lös långt före eller långt efter ser man inte skiten. Det gör den som kommer gående efter däremot. En skithög mitt framför Mattes fötter såg dessutom maskinfekterad ut....  Det är mycket med att vara hundägare. Men köper man hund bara som sällskap när man jobbar hemma kanske manualen inte blir läst ordentligt. Hundar skall avmaskas regelbundet. Bland annat.

Inte bara hundar och hus har det köpts i C-spåren under 2020. Fler hästar har köpts och i småbåthamnarna är det knökfullt och brist på platser när båtägarna också blivit fler. Det har blivit pengar över när man inte kunnat resa och jobbar man hemma kan man sitta på en båt i skärgården och jobba. En ny trend. Ett nytt sätt att leva. Världen kommer aldrig att bli sig lik när denna pandemi långsamt avklingar. 

Hem kom Matte varmgången, med en tanke att ta ett dopp i den till brädden fyllda bäcken. Kollade läget och insåg att ner i vattnet halkade man lätt på isen! Upp såg däremot ut att kunna bli en utmaning överstigande Mattes förmåga. Brant och till is frusen lera längs kanten. Med skyddande foppatofflor på fötterna skulle det bli rätt omöjligt vad det verkade. Matte fegade ur eller hade viss självbevarelsedrift. Lockade gjorde ett vinterbad icke förty. Märkligt nog. Det får bli senare med bättre förberedelser.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)