Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INGET SM / TRÄNING

2013-06-27

Tråkigt besked. Det blir inget SM för räddningshundar, eftersom det är för få anmälda deltagare. Stor besvikelse! Inget SM för Husse och Modji alltså.

onsdagkvällen tränade familjen på Gillingekrossen. Det gjorde även Nástisönerna Epic och Lime samt halvåringen K. Också en Lapsk Vallhund. En ung grabb som varit med och testat vindstigar tidigare med gott resultat. Deltog gjorde också Springern L. Ett gäng träningssugna hundar som gillar att rassla runt bland stora sprängstenblock.

Násti fick ett stort frisök över stora öppna ytor. Med två figuranter högst upp på varsin grushög intill varandra och en figge på annat håll i ett djupt dike. Násti får inga figgar bland sprängstenblocken. Hon måste träna mer på att bara ha ett öga. Det får hon göra på en gammal och ojämn stenmur, med mjukt rundade och stabila stenar. Násti fick vittringen från båda figgarna högt uppe på grushögarna rakt i vind. Hon stack iväg som en kanonkula i mycket hög fart. Tappade vittringen när hon kom närmare, då vinden förde vittringen långt ut från högarna. Vittringen kom att slå emot den bakomliggande bergväggen. Násti stack runt och fångade upp vittringen igen från baksidan och rasslade upp och markerade Husse med bra skall. När hon ledsagat honom ner drog hon direkt upp på den intilliggande högen och markerade nästa figge. Hon hade en doftminnesbild av två olika vittringar direkt från starten, då vindstuten från båda högarna träffade Násti. Snyggt jobbat! Hon drog vidare i hög fart och kollade av området, för att sedan återvända till Matte och då fick hon i medvind vittringen från figgen i diket. Násti jobbade mycket bra i full fart och av hennes handikapp märktes inget. Mentalt har hon inte påverkats på minsta sätt och fysiskt är hon i bra form. Härligt efter en omskakande vår.

Modji fick också ett frisök, men med andra legor och en figge låg högt uppe bland sprängstenblocken. Modji jobbade mycket bra trots en del svårigheter i upplägget med tanke på vindarna. Träningsområdet är som en gryta och nersänkt omgivet av höga kanter av grus eller lodräta bergväggar. Detta påverkar vindarna på olkia sätt. I viss mån oförutsägbart när man lägger upp söken.

Lime bjöds på en åktur. Han fick med sin husse sitta på en motorhuv och skulle på långt håll lokalisera en figurant. Som från en båt i skärgården. En träning som Lime kommer att få testa på olika sätt framöver. Nu visade Lime tydligt när han visste var figuranten befann sig och då stoppades bilen och han släpptes fri för att avsluta söket och markera. Bra jobbat! Han fick också göra ett stort frisök och skötte sig mycket bra.

Brorsan Epic fick också ett frisök, men Matte låg gömd lite knepigt som sista figge och såg inte själva söket. Men enligt uppgift skötte sig grabben jättebra och han har ett grovt och härligt markeringsskall. Han liksom Modji har rejäla resonansbottnar i sina stora bröstkorgar och får grova och bra skall. Säkerligen bra även i renvallning. Skallen skall höras på håll. Matte var "guldfigurant" och fick mata grabben med leverpastej!

Lillkillen fick gå vindstigar och visade tydligt att när han, gående uppe bland stenblocken fick människovittring, ville han hitta den gömda människan. Hela kvällen passivitetstränades han genom att hållas i koppel inom synhåll för de arbetande hundarna. För en vallhund blir det jobbigit att se andra hundar springa fort framför ögonen. De vill vara med och springa! Det är ju vad vallning går ut på. Samla in löst springande individer. I upphetsning kommer skallet. Publiken måste vara tyst. Det måste tränas.  Som vid agilityträning. Hundar på planen får inte bli en orsak för hundar vid sidan av planen att skälla. Det hade Modji svårt att förstå som ung. Som så många andra. Matte klickertränade med gott resultat.

L. som inte tränat räddningssök så länge, älskar att jobba i denna miljö! Hon är totalt orädd och mycket säker på tassarna. Hon vill hitta sina figgar till varje pris och for som en bergsget längt sidorna av "grytan"! Över stenblocken flyger hon utan att nudda marken. Nästan. Härligt att se!

Tack alla för en bra träningskväll. Där regnmolnen rörde sig runt lite hotfullt, men höll tätt.

 

 

Antal kommentarer: 2

2013-06-27 12:53:11 - Anneli & Balva

Men åååå vad tråkigt! Vi som hade blockat den helgen för att heja på er !

:| // Det är väl bara att ta nya tag till nästa år kanske ???

2013-06-28 00:43:02 - Anna, www.raika.se

vad tråkigt med sm,et :(

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)