Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SLÄKTTRÄFF, foto

2020-01-13

Söndag.

Aili och Modji skulle få träffa dottern/ dotterdottern Gátchis Åtså Fanndi i hennes hemmamiljö för första gången. De har tidigare träffats flera gånger på olika träningar, men aldrig i Fanndis eget revir. Hon har nu blivit drygt ett halvår gammal och nyligen träffade Lapskflocken hennes kullsyster Násste på en utställning i Rättvik. Systrarnas kullbror Sumo ingår i träningsgruppen och han har vuxit upp med både sin pappa Nemo, mamma Aili och mormor Modji nära inpå. Sin pappa bor han tillsammans med.

Resan hem till Fanndi var inte lång, då hennes revir ligger i en grannkommun. Matte och Husse uppskattar att ha "Carportan" kvar nära hemma, liksom hennes bror Sumo. Man får följa dem på nära håll. Hon välkomnade Matte och Husse mycket varmt och innerligt och lite vått blev det på tröskeln. Så där blev Matte sittande på knä och blev pussad över hela ansiktet! Förlängt valpmys!

Den lilla Lapskflocken på tre fick en gemensam promenad med mattar och hussar på golfbanan ett stenkast bort. Promenadavstånd till stora gräsytor och en golfbana designad för att kunna välkomna promenerare året runt är lyx! För både hundar och hundägare! Sådana fanns det rätt många här, men alla hade koll på sina hundar och tog hänsyn och lösa hundar höll sig "på sin kant" och var följsamma. Så ock den lilla Lapskfamiljen. Fanndi fick springa lös tillsammans med mamma Aili och mormor Modji och de höll sig alla på godkänt avstånd nära inpå och var hörsamma och följsamma. Matte njöt av att se dem röra sig flytande över gräsytan. 

Att röra sig lösa på stora ytor med mycket att lukta på, är inte detsamma som att sedan samlas inne i huset med mer begränsat utrymme. Här var det helt klart Fanndis revir och med ens upplevde hundarna en helt annan situation. Aili blev lite brydd kring vilka regler som gällde. Även dottern Fanndi. Modji bryr sig inte. I köket luktade det supergott från renskavsgrytan på spisen och det blev den naturliga samlingplatsen för hundarna. 

Sedan blev det lite trångt. När alla hundarna skulle in under matbordet. Fanndi var på hemmaplan och Aili som hennes mamma och vuxen tik hade åsikter om att viss konkurens uppstod. Mor och dotter hade några diskussioner och i slutändan var det Matte som avgjorde gränserna för sin egen hund. Ibland kan det vara bra att någon ansvarig tar över. Modjis åsikter inskränkte sig till att säga ifrån när dotterdottern blev för närgången och påträngande. Bestämt och tydligt förmedlade Modji hur hon ville ha det. Vilket respekterades. Inga aggressioner, bara tydlighet. Aili låter mycket på olika sätt och hennes första namn i valplådan var "Sirénen". Hon kan ha åsikter och muttrar en del om hon inte är nöjd. Inte förrän Fanndi blev för påträngande tillrättavisade Aili henne. Lite "muttermutter" gör kanske inte så mycket, men Matte vil inte ha något mutter under matbordet, där det är för liten yta för god och tydlig kommunikation. Varför viss inblandning skedde och regler förmedlades. Till slut var Lapsktrion nöjd och var och en gick i viloläge lite utspritt. Hussar och mattar kunde avnjuta en läcker måltid i lugn och ro.

Viloläget bröts när måltiden var avslutad och då fick Modji och Aili avlägsna sig en liten stund, för att ge minstingen plats på scenen. Bara ett halvår gammal imponerade Fanndi med allt hon lärt sig i samarbete med sin förare. Uppfödarhjärtat blev varmt när Fanndi visade samma intresse för att vara aktiv med sin förare som sina föräldrar! Motorn finns där! Energin och följsamheten. En ambitiös liten tjej precis som mor sin! "Cirkuskonster" som lekaktivitet tillsammans, passar de Lapska fint! Utvecklande och sammanlänkande för framtida utbildningar och träningar tillsammans. Det skall bli mycket spännande att följa Fanndi framöver. Det ser lovande ut!

Just som Fanndi skulle ta farväl av släkten fick Matte några bilder på Fanndis kullsyster Jaffi, som under dagen träffat sin moster Saivi. Ännu en släktträff alltså! En ny kennelträff måste vi få till när vårvärmen kommer! Med ett fåtal kullar över åren gläds Matte och Husse mycket åt att så många av er valpköpare är aktiva och tränar lite av varje med era hundar, några tävlar också. Samt har kontakt med varandra inbördes!

 

 

Antal kommentarer: 4

2020-01-13 13:55:45 - Eva

Vad roligt med släktträff.
Vi ser fram emot en kennelträff. Naturligtvis kommer vi.
Kram till mormor mamma och syrran

2020-01-13 13:56:38 - Ylva och Johan

Tack för att ni kom och hälsade på! Det var mycket uppskattat och Fanndi blev överlycklig när hon fick umgås med er här hemma (heart)(heart)(flower).

2020-01-13 14:32:37 - Marianne och Larry

Det var så roligt! Vi var så glada att vi fick komma! Carportan som föddes genom att ramla ner i mina händer helt oväntat var lite extra svår att lämna ifrån sig. En speciell ankomst till livet onekligen! (heart)

2020-01-14 18:17:00 - Anneli med LVH

Ja Jaffi gillade både Basse & Saivi! Jättekul att se henne "live"(inlove). Riktigt fin tös!
Hoppas på kennelträff snart ! ...Påsk?
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)