Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MYCKET OVÄNTAT BESÖK

2024-05-17

Onsdag.

Klockan 16.30 höll Matte och Husse på att förbereda sig inför kvällens hundträning. Hela flocken befann sig i stugan och plötsligt bröt ett öronbedövande oväsen upp mycket nära. Hela stugan, som står på plintar på berggrund, skakade! Varifrån kom ljudet? Uppifrån eller från vägen? Ambulansflyget har sin rutt rakt över stugan och tanken var nog att man försökte landa på grannens gräsmatta. Så har skett för många år sedan, när någon i området behövde snabb transport till sjukhus. För att inte trigga hundarna inför alla kommande överflygningar, förblev Matte och Husse i stugan och ljudet försvann.

Fem minuter senare befann sig Matte på gräsmattan framför huset när oljudet återvände. En helt grå helikopter kom strykande över taket och rundande stugan och Matte motsols, med helkoptern lutande kraftigt inåt. Piloten hade kortärmad vit skjorta och befann sig inte långt borta alls! Ett och halvt varv flög han på extremt låg höjd runt Matte, innan han fortsatte neråt vägen på lika låg höjd. För att stanna upp vid ängen borta vid brevlådorna. Där hoovrade helikoptern på mycket låg höjd, men landade aldrig. Husse och hundarna var kvar i stugan, men nu var det dags att åka iväg till träningen, ett stycke österut i en bergtäkt.

Just som träningsgruppen anlände och klev ur sina bilar dök samma eller en likadan grå helikopter upp på låg höjd! Inga tecken alls som angav vad det var för typ av helikopter. Den flög runt över området på låg höjd en stund innan den försvann. Märkligt. När helikoptrar skall flyga lågt brukar man förvarna, så att djurägare skall kunna ta in sina djur och i trakten finns ett stort antal hästgårdar och boskapsbesättningar. Någon militärövning hade ingen hört talas om.

Nåväl, träningen körde igång och de första hundarna fick söka efter samma figgar, som alltså fick ligga kvar ett tag där de gömt sig. Oftast plockar man fram en funnen figurant, men nu belönades hunden och figuranten låg kvar i sitt gömställe. Hunden skall fortsätta söka och inte gå tillbaka till en funnen figurant. Så som det är på prov och tävlingar och i skarpa lägen. Vid katastrofer visar hunden var räddningsarbetarna sedan skall ta vid och gräva fram en människa. På kvällens träning användes till största delen ett skrotområde där det finns olika möjligheter att gömma sig, men även en av de närbelägna stora grushögarna. Vinden var god och vittringen från figuranten högst uppe på grushögen spred sig vida omkring. Aili fick snabbt vittringen och gjorde en mycket bra avståndsmarkering! Matte bad om "bättre" och Aili, som sökte i koppel, gick närmare och släpptes sedan lös. Hon tog sig snabbt högst upp på grushögen och gjorde en ihållande skallmarkering hos figuranten. Matte tog sig inte upp lika snabbt.

På torsdagen ville Matte veta vem som besökt flockens revir från ovan på onsdagkvällen. Första samtalet gick till Arlanda, som borde veta vilka som rör sig i luften. Inte minst så här nära flygplatsen. Man hade ingen aning. Matte skickades vidare till någon som visade sig bara ha koll på vilka som flyger på höga höjder och Matte hänsvisades till polisen. Där fick Matte veta att det pågick en icke utannonserad (av sekretesskäl) natoövning mycket lokalt i närområdet. Piloten i helkoptern kunde komma var som helst ifrån och kanske var det övningsflygning. Husse, som varit ute och kört på torsdagsmorgonen hade sett en likadan helikopter på låg höjd nere i byn, intill motorvägen. Polisen hade nämnt mycket militärfordon på vägarna de närmaste dagarna. Nya tider nu. Som förr kände Matte. Kalla kriget.

Allt går igen. Även politiska strömningar tyvärr. Inte bara mode. "Love Peace and Understanding!" Känns väldigt avlägset nu. "Flower Power!" När Matte tog studenten i maj 1968. Så länge sedan. Kungen var kronprins och var där. Det var tider det! Man kan behöva något kul att tänka på, när en Natoövning hamnar i trädgården.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)